Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

VIDEO: Oslavy Mezinárodní dne Romů 2020 proběhly na internetu. Ara Art pořádal galavečer Z obýváku do obýváku. Podívejte se!

07. dubna 2020
Čtení na 3 minuty

Oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna, se letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru odehrály na internetu. Na facebookové stránce tradičních pořadatelů oslav v Praze Ara Art najdou zájemci živé vysílání a společně mohou oslavit tento den u galavečera, který pořadatelé nazvali Z obýváku do obýváku. Živé oslavy pak přesunuli a naplánovali na 5. listopadu. Médiím to za organizátory sdělila Lucie Nemešová.

Už pošesté se letos měly pražské oslavy Mezinárodního dne Romů odehrát v režii spolku  Ara Art. Z pochopitelných důvodů však tentokrát nebudou moci proběhnout v termínu. Ani tak se ale organizátoři nevzdávají a vedle toho, že ve spolupráci s divadlem Archa operativně přesunuli “live” verzi oslav na počátek listopadu, připravili na středu 8. 4. také celovečerní online program  s přiléhavým názvem “Gala z obýváku do obýváku”, které jsou k vidění na facebookové stránce spolku Ara Art.

Diváci tak byli svědky první experimentální oslavy Mezinárodního dne Romů. Ředitel Ara Art David Tišer a moderátorka ROMEA TV Veronika Hlaváčová se z hlavního moderátorského stanoviště v bytě živě přepojovali do obýváků, kuchyní, či jiných částí domácností hostů slavnostního večera – umělců, muzikantů a dalších romských osobností. A ne jenom těch, které žijí v Čechách!

“Dávno před tím, než jsme věděli co naši společnost a celý svět čeká, jsme za téma letošních Oslav zvolili prohlášení  ‚Všichni jsme Romové’. Chtěli jsme tak poukázat na nutnost solidarity, vzájemnosti, pochopení a potřebu hledání cest ke sjednocení i ve chvílích, kdy to není jednoduché. Právě teď, více než kdy jindy, pociťujeme, že jsme všichni na jedné lodi, že jsme v tom všichni spolu, a že společně čelíme ohrožení, které nezná barvy pleti, původ, ani míru bohatství. A jedině společně to také můžeme zvládnout.  Berme to jako příležitost naučit se vše, co nám tento výjimečný stav věcí nabízí,” uvedl David Tišer.

V živém vysílání můžete vidět opravdu velká jména romské kulturní scény – ze Slovenska se připojí populární zpěvák Igor Kmeťo, zpěvačka Gitana, nebo proslulá primáška Barbora Botošová, v Čechách to byli velké hudební osobnosti, jako například Gejza Horváth, Zdeněk Lázok, nebo Milan Kroka, a až z New Yorku multitalentovaná hudebnice Petra Gelbart.

Galavečerem ale online oslavy Mezinárodního dne Romů nekončili. Ve čtvrtek 9. dubna bylo pro zájemce připraveno vysílání záznamu autorské divadelní hry …a zase jsme spali pindral. ,

VIDEO

V pátek 10. 4. pak vycházející romská hvězda českého tanečního nebe Brian Mihaliček vedl odpolední online taneční workshop.

A téhož dne ve večerních hodinách pak proběhl koncert Lače manuša.

“Vše, co připravujeme, je pro nás nové stejně tak, jako je pro nás všechny nová situace, v níž se teď nacházíme. Udělali jsme v krátkém čase maximum, abychom připravili důstojné oslavy, jaké si náš den zaslouží. Nemůžeme samozřejmě zaručit technickou dokonalost, nebo bezchybnost přenosu. Uděláme ale vše, co je v našich možnostech, abychom lidi nejen potěšili, ale hlavně jim umožnili být spolu, zprostředkovali pocit soudržnosti a síly,  které v důsledku každému z nás přináší tolik potřebnou naději.” doplnil při přípravě oslav David Tišer.

Živé oslavy se pak uskuteční v divadle Archa 5. listopadu. “Kdo z vás uhádne, proč jsme vybrali právě toto datum, napište nám to jako soukromou zprávu na Facebooku. V rámci on-line ‘Gala z obýváku do obýváku’ vylosujeme ze správných odpovědí jednu, jejíž autor získá vstupenky zdarma na podzimní Gala – Live pro sebe a celou svou rodinu,” píše Ara Art

Mezinárodní den Romů se slaví vždy 8. dubna. Romové na celém světě si tak připomínají historicky první Světový romský kongres, který se konal v Orpingtonu poblíž Londýna v roce 1971. Kongres položil základy mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr. Romové si tak každoročně připomínají společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především “romipen” (“romství”).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon