romea - logo
31. května 2020 (neděle)
svátek má Kamila
Loading
rozšířené vyhledávaní

Pavel Berky vaří Gypsy Burger k Mezinárodnímu dni Romů 2020

8.4.2020 12:48

K Mezinárodnímu dni Romů 2020 připravil módní návrhář a účastník soutěže MasterChef Pavel Berky speciální recept na Gypsy Burger. "Chtěl jsem v něm propojit moderní gastronomii s prvky tradiční romské kuchyně. Trhané maso z pečených žeber v bokeli (marikľa) s cibulovým chutney. To vše jako zapečený burger dochucený domácí majonézou?! Recept si doma určitě připravte, protože je prostě vynikající!" uvedl Pavel Berky.

RECEPT

Časová náročnost: 60 min + pečení masa přibližně 2,5 – 3 hod

Počet porcí: 6-8 porcí, dle velikosti burgerů

Ingredience:

Maso

  • 500 g telecího boku s kostí
  • 2 PL hořčičného semínka
  • ½ PL celého černého pepře
  • 1 PL sladké červené papriky
  • olej
  • sůl
  • sýr cheddar

Tradiční moučné placky (Marikľa / bokeli)

  • 400 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • voda

Cibulové chutney

  • 4 ks červené cibule
  • 1 PL medu
  • máslo
  • sůl

Domácí majonéza

  • 2 ks vajec
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL citronové šťávy
  • 250 ml rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Do hmoždíře nasypeme hořčičné semínko a kuličky pepře. Osolíme větší špetkou soli a rozdrtíme na sypkou směs kterou následně nasypeme na maso, přidáme olej, červenou papriku a ještě z každé strany osolíme. Směs pořádně vmasírujeme do masa a dáme péct
do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Pečeme přibližně 2,5 až 3 hodiny. Maso by mělo být po celou dobu pečení zakryté. Po upečení maso vytáhneme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Poté z masa odstraníme blány a obereme čisté maso které ještě nasekáme na menší kousky.

Mouku prosejeme spolu s ¾ sáčku prášku do pečiva na pracovní plochu. Přidáme špetku soli a přilijeme asi 1 dcl vody a začneme pracovávat těsto. Postupně přidáváme vodu nebo mouku dle potřeby až nám vznikne hladké kompaktní těsto které se nelepí, ale není zároveň ani moc tuhé. Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm. Z těsta pak vykrojíme kolečka o velikosti housky, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 10 – 15 min odpočívat. Odleželé kolečka opékáme na mírném ohni na suché pánvi asi 10 min z každé strany.

Cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Zprudka orestujeme, přidáme med, osolíme a ještě pár sekund restujeme. Poté zalijeme asi 1,5 dcl vody, ztlumíme plamen a na mírném ohni za občasného míchání vaříme až je cibule měkká a voda se nám zcela vyredukuje. Jestli se voda zredukuje dříve než bude cibule hotová můžeme podlít jeste trochou vody. Po uvaření ochutnáme a případně ještě dochutíme solí podle potřeby.

Do mísy si dáme dva žloutky, hořčici, citronovou šťávu a osolíme. Ruční metlou vše pořádně promícháme a za stálého šlehání postupně přiléváme olej až ho celý spotřebujeme. Výsledkem by měla být hustá majonéza kterou na konci můžeme ještě dochutit solí, pepřem a případně můžeme přidat nějakou bylinku – třeba pažitku.

Kompletace burgeru

Upečenou placku rozřízneme napůl. Na spodní část placky navrstvíme nastrouhaný sýr. Přidáme cibulové chutney, maso a znovu posypeme sýrem. Takto připravený spodek placky dáme na pár sekund zapéct do trouby vyhřáté na vysokou teplotu. Vyndáme z trouby a přiklopíme vrškem placky který jsme natřeli domácí majonézou.

Dobrou chuť!

Pavel Berky
Přečteno: 2151x
 

Nepřehlédněte:

Kam dál:

Štítky:  

Mezinárodní den Romů, Pavel Berky



HLAVNÍ ZPRÁVY

Michal Gábor (FOTO: Archiv)

„U maturity jsem selhal. Se školou jsem chtěl skončit. Nakonec jsem našel motivaci,” říká romský stipendista

28.5.2020 16:20
„Jednou se ve třídě někomu něco ztratilo, nevím už, jestli šlo o peněženku, telefon nebo o jinou cennost. Učitelka řekla, že se všem žákům prohledají tašky. Jedno z dětí ukázalo na mě: „To určitě ukradl ten cigán“. Otevřel jsem tašku – a peněženka tam byla! Někdo mi ji tam podstrčil. Byla to hrozná situace, jak tohle máte vysvětlit?“ vypráví dvacetiletý Michal Gábor, mladý romský student druhého ročníku Fyzické geografie a geoekologie na Ostravské univerzitě, s jakými překážkami se musel na počátku své cesty za vzděláním potýkat.
 celý článek

Marek Horváth, jeden z organizátorů benefičního koncertu na podporu stipendia Václava Havla. (FOTO: Anglické gymnázium v Praze, Ivan Bárta)

videoMarek Horváth v Desetiminutovce plus ROMEA TV: Vzdělání je pro mě zásadní věc

27.5.2020 12:42
Dalším hostem naší Desetiminutovky je Marek Horváth, absolvent Anglického gymnázia v Praze. Na soukromé škole mohl studovat také díky stipendiu Václava Havla. V současné době pracuje v Agentuře pro sociální začleňování, baví ho historie, poznávání nových kultur a náboženství. Proč se Marek rozhodl pro Anglické gymnázium? Jaké je studium na Prague Collage? Jakou podporu může gymnázium nabídnout a jak? Co Marka motivuje ke studiu? To vše v Desetiminutovce Richarda Samka na ROMEA TV.
 celý článek

Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

O podobě památníku romského holokaustu v Letech je rozhodnuto. Porota vítěze vybrala ze sedmi finalistů, veřejnosti ho představí 9. června

28.5.2020 9:27
O podobě památníku romského holokaustu v Letech u Písku je rozhodnuto. Zástupci Muzea romské kultury v Brně, které chce památník postavit, veřejnosti představí vítězný návrh v úterý 9. června v Nosticově paláci v Praze. Porota vítěze vybrala ze sedmi finalistů. Muzeum chce památník otevřít v roce 2023.
 celý článek

 
www.iROZHLAS.cz

Další články z rubriky







..
romea - logo