Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pozvánka na debatu: 70 let u Písku aneb Lety forever?

20. ledna 2015
Čtení na 1 minutu

Dnes od 19 hodin proběhne debata na téma koncentračního tábora v Letech u Písku a to v kavárně klubu Cross (Plynární 23, Praha 7).

Diskuze na téma koncentračního tábora v Letech u Písku, na jehož místě dnes stojí nechvalně proslulý vepřín, proběhne v rámci série debat UFOSS. Kromě načrtnutí historie romského holocaustu v Českých zemích se v debatě zaměříme i na historii boje o jeho uznání, odstranění vepřína a vybudování důstojného památníku obětem. Zamyslíme se nad příčinami a širšími souvislostmi současné situace a možnostmi kampaně, která by vedla k její nápravě.

Dotkneme se ale i palčivějších otázek: Je vepřín na místě utrpení skutečně "romským problémem", jak léta zaznívá v mediální a veřejné debatě? Proč je pro tuto společnost tak těžké přiznat se k vlastnímu selhání? Je hledání viníka skutečně jedinou a správnou cestou vedoucí k vyřešení problému nedůstojného památníku obětem nacismu v Letch u Písku?

Debata navazuje na vydání knihy amerického autora Paula Polanskyho "Tábor smrti Lety: Vyšetřování začíná (1992-1995)". Vydavatelé pro knihu záměrně zvolili formát připomínající cihlu. Cihlu chápou jako symbol budování, ale i boření. Pojďme ji společně vzít do ruky.

Hosty večera budou antropolog Yasar Abu Ghosh, novinář a aktivista Markus Pape a zástupci nakladatelů.

Datum a místo konání: Úterý 20. ledna od 19 hodin, kavárna Klubu Cross, Plynární 23, Praha 7 (u stanice metra C – Nádraží Holešovice)

Kniha bude na místě k zakoupení. Vstup zdarma.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon