Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Premiéra dokumentárního filmu Pongo Calling proběhne v pátek na mezinárodním filmovém festivalu DocFest v Sheffieldu

20. června 2022
Čtení na 1 minutu

Časosběrný dokument Pongo Calling, který přibližuje, jak se žije Romům, kteří emigrovali do Velké Británie, bude mít premiéru v pátek  24. 6. 2022 na mezinárodním filmovém festivalu DocFest v Sheffieldu. Autor Tomáš Kratochvíl ve snímku zachycuje romskou rodinu a její začlenění do anglické společnosti.

“Vrtalo mi hlavou, jak se žije Romům, kteří emigrovali do Velké Británie, tak jsem se tam vydal a našel kamioňáka Štefana Ponga a jeho báječnou velkou rodinu,“ uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Tomáš Kratochvíl. “Během pěti let, kdy snímek vznikal, jsem se stal téměř  členem rodiny,” dodal Kratochvíl.

Štefan Pongo, ústřední postava celého dokumentu, je aktivista, který se snažil měnit negativní obraz romské komunity směrem k lepšímu. Ve filmu diváci uvidí kampaň uspořádanou proti prezidentovi Miloši Zemanovi, kde Romové reagovali na rasistické výroky prezidenta, že Romové nepracují a zaplavili sociální sítě právě fotografiemi z jejich práce.

Dále diváci budou moci sledovat založení Československé romské unie a veškeré aktivity, které Štefan Pongo řešil téměř vždy ze svého kamionu.

Jenže Štefan byl také manželem a otcem a snímek mnohdy i vtipnou formou odkryje běžný chod této domácnosti a jak aktivismus dokáže rodinu ovlivnit, ale také stmelit.

“Během dokončování filmu kamioňák Štefan podlehl nemoci a zemřel. Jeho děti tak přebírají tátův prapor,” dodal autor dokumentu Tomáš Kratochvíl.

Dokumentární film vznikl v česko-slovensko-britské koprodukci a bude promítán v pátek 24. 6., v sobotu 25. 6. a v úterý 28. 6. 2022.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon