Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Přijďte na literaturu do Holešovic. Pod širým nebem se představí Iveta Kokyová, Stanislava Miková a Rena Horvátová

16. června 2020
Čtení na 3 minuty

Nakladatelství Kher a komunitní zahrada Prazelenina v pražských Holešovicích pořádají tento čtvrtek 18. června od 18 hodin literární čtení tří romských autorek. V kavárně pod širým nebem představí Iveta Kokyová, Stanislava Miková a Rena Horvátová své povídky uveřejněné ve sbírce O mulo! Povídky o duchách zemřelých. Atmosféru svým vystoupením podpoří kralupský akordeonista Eduard Ondič.

O knize O mulo! Povídky o duchách zemřelých

Na otevřenou literární výzvu nakladatelství Kher z loňského května zareagovala řada zkušených i začínajících romských autorů, které zaujalo zadání inspirovat se tradičním žánrem vakeribena pal o mule (vyprávění o duchách mrtvých) odrážejícím duchovní svět Romů, jejich víru v posmrtný život a přesvědčení, že se mrtví mohou zjevovat v různých podobách, komunikovat s živými, varovat je stejně jako je přivést do záhuby. Mezi Romy se stále běžně vyprávějí a plní důležitou sociální a kulturní roli. Jedenadvacet autorů se inspirovalo tradovanými příběhy, osobními prožitky a vlastní představivostí. Česko-romsko-slovenskou sbírku doplňují ilustrace Martina Zacha.

JAK SE DOSTANETE DO PRAZELENINY Komunitní zahrada Prazelenina se nachází v blízkosti Vltavy, nedaleko mostu Barikádníků, v ulici Varhulíkova 13. Nejbližší zastávkou MHD je Přívozní autobusové linky 156. Z nádraží Holešovice lze dojít také touto cestou https://mapy.cz/s/3tltH. Vstupné je dobrovolné. Akce se v případě silnějšího deště ruší.

Komunitní a kulturní projekt Prazelenina v pražských Holešovicích byl založen v roce 2012 a navazuje na tradici městských zahrádkářských kolonií. Jeho cílem je pomáhat vzniknout lokálním městským společenstvím zahradníků – zván a vítán je každý, kdo touží pěstovat plodiny i mezilidské vztahy.

Nakladatelství romské literatury Kher podporuje, rozvíjí a propaguje literaturu Romů a romský jazyk a současně vytváří platformu, kde romští autoři mají možnost publikovat a čtenářům zpřístupňovat svoji tvorbu. Během večera představí také produkci nakladatelství, která vydávají romskou beletrii.

Přijďte na čtení romských autorek

Iveta Kokyová (1972) se narodila v Hořicích. Vyučila se strojní mechaničkou, po výchově dětí začala pracovat v dělnických profesích a zároveň se začala vzdělávat. Vystudovala Evangelickou akademii v Praze a pracovala jako terénní pracovnice Magistrátu města Hradec Králové, kde dnes žije. Působila jako moderátorka a reportérka romské internetové televize Romea TV, koordinátorka Tichého světa či v projektu Pardubického kraje na podporu zdraví lidí ohrožených chudobou. Působí jako lektorka projektů na podporu romského jazyka a literatury, je porotkyní projektu Romano suno. V současnosti dokončuje studia romistiky na FFUK. Její většinou autobiograficky laděná tvorba byla uveřejněna ve sborníku současné ženské romské prózy Slunce zapadá už ráno (Knihovna Václava Havla), ve sbírce pohádek Otcův duch a jiné pohádky Kher, sbírce romské narativní prózy Moji milí (Kher) a v periodikách Romano voďi, Romano džaniben, na serveru Romea.cz a dalších. Ze sbírky O mulo! Povídky o duchách zemřelých přečte svou povídku Nezvedená holka.

Stanislava Miková (1982) pochází ze slavného rodu Giňových a Mikových, kteří do Rokycan, kde se narodila, přišli po válce ze Slovenska. Vystudovala obor předškolní a mimoškolní pedagogika na Střední pedagogické škole v Berouně, v komunitním centru doučovala a vedla výtvarné kroužky, pracovala v praktické škole v Berouně jako asistentka pro sociálně znevýhodněné děti, v současnosti na ZŠ ve Králově Dvoře jako vychovatelka. V současné době pracuje na cyklu povídek o šestileté holčičce Janičce, který zasadila do období po revoluci a tak trochu se inspiruje zážitky z dětství, a na románu mapujícím rodinnou historii, jenž před svou smrtí začal psát její dědeček Andrej Giňa. Svou tvorbu uveřejnila ve sborníku Romano džaniben, v časopisu Romano voďi, na serveru Romea.cz ad. Ze sbírky O mulo! Povídky o duchách zemřelých přečte svou povídku Porušený slib.

Rena Horvátová (1981) od narození žije v Praze. Pracovala jako produkční časopisu Romano voďi a řady kulturních projektů. Pro Slovo 21 koordinovala PR aktivity festivalu Světového romského festivalu Khamoro, několikrát bylo jeho mluvčí, a měla na starosti i další PR projekty organizace. Své články začala publikovat v časopisu Romano voďi a v Bulletinu Slovo. Dnes působí jako externí redaktorka a moderátorka Českého rozhlasu, zároveň je redaktorkou časopisu Romano voďi (Romská duše), v němž se zaměřuje na rozhovory zejména s romskými osobnostmi. Ze sbírky O mulo! Povídky o duchách zemřelých přečte svou vůbec první povídku Já si vybral tebe.

 

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon