Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

PŘÍMÝ PŘENOS: Koncert klavíristy Tomáše Kača v rámci festivalu Khamoro na Novoměstské radnici

09. července 2022
Čtení na 1 minutu

Jedinečný koncert fenomenálního klavíristy Tomáše Kača s jazzovými hudebníky ozdobí červencový program letošního ročníku festivalu Khamoro. V krásném prostředí Novoměstské radnice se společně s ním představí bubeník Marek Urbánek, basista Marek Cába a zpěvák, producent  hudebník Igor Kmeťo mladší. První romská internetová televize ROMEA TV odvysílá koncert v pondělí 11. 7. od 19:30 v přímém přenosu.

Hudbu Tomáše Kača označují kritici za žánr “sui generis”, natolik je jeho způsob propojení klasické, jazzové a tradiční romské hudby originální. Jeho cesta od bazarového rozladěného pianina v novojičínském bytě tradičně velké romské rodiny za klaviaturu koncertního Steinwaye v plné newyorské Carnegie Hall má rysy amerického snu.

 Za pouhé dva roky dokončil studium na prestižní Berklee College a od té doby koncertuje po celém světě. Velký ohlas vyvolalo i jeho debutové album My Home, na němž hostuje hvězdný držitel ceny Grammy John Patitucci.

Kačo pochází z 12 dětí, k hudbě ho v pěti letech přivedl jeho otec. V rozhovoru, který poskytl Českému rozhlasu, Kačo vzpomínal na “rozladěné, staré, polorozbité pianino”, které měli doma. “Můj cíl je, aby za nějakou dobu označení romský nebo český klavírista zmizelo, aby zůstal jen klavírista,” prohlásil umělec.

Kromě zmíněných skvělých hudebníků Marka Urbánka, Marka Cáby a Igora Kmeťa ml. se na koncertu představí sestra Tomáše, zpěvačka Veronika Kačová.

“Festival Khamoro se konal po přestávce způsobené pandemií covidu-19 a souvisejícími vládními opatřeními. Podtitulem letošních festivalových akcí tak bylo Pojďme se potkat,” uvedla ředitelka pořádající organizace Slovo 21 Jelena Silajdžicová.

Na festivalu se letos představily mimo jiné kapely Imperio a Connection z Česka, izraelský kvartet Mediterranean Gypsy Swing Experience či dechové uskupení The Elvis Ajdinovic Orkestar.Khamoro (Slunce) je podle pořadatelů největším festivalem profesionálních romských hudebníků na světě. Praha ho hostí od roku 1999. V posledních letech akci ročně navštíví zhruba 10.000 lidí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon