Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ZÁZNAM: Oslavy Mezinárodního dne romského jazyka

05. listopadu 2020
Čtení na 2 minuty

Na čtvrtek 5. listopadu připadá Mezinárodní den romského jazyka. Sdružení Ara Art letošní oslavy i tentokrát připravilo ve spolupráci s organizací Slovo 21. V Praze tak proběhnou s ohledem na současnou pandemickou situaci on-line. Během oslav zazní literární díla současných romských autorů, ale i těch, kteří nás navždy opustili. Přímý přenos autorských čtení začíná ve 14:00 hodin.

“Naší snahou je připomenout především samotným Romům, jak bohatý a krásný je romský jazyk. Motivovat je, aby ho aktivně používali a předávali dalším generacím. Nejde totiž jen o romštinu jako takovou, ale obecně o význam mateřského jazyka jak pro každého z nás, tak i pro celý romský národ,“ řekl pro zpravodajský server Romea.cz ředitel spolku Ara Art David Tišer.

“V letošním roce jsme se rozhodli i přes nepříznivé podmínky oslavy opět zrealizovat a vzdát poctu romskému jazyku, který neodmyslitelně patří k našemu kulturnímu dědictví,” dodal Tišer.

Diváci budou moci sledovat online stream autorských čtení od 14:00 do 17:00. Ze svých děl budou číst tři členové klubu Paramisara a další. Dana Hrušková přečte svou novou povídku. Mladý básník Martin Oláh bude číst básně z jeho nové básnické sbírky E Phuv, kterou bude na jaře příštího roku vydávat organizace Slovo 21 ve třech jazycích.

Michal Miko vzdá poctu spisovatelce Teře Fabiánové, která by letos oslavila devadesáté narozeniny. Jan Dužda svým čtením vzpomene na letos zesnulého Janka Horvátha, který měl být letos laureátem ceny Mileny Hübshmannové za romský jazyk.

Celým streamem vás bude provázet moderátorka a produkční ROMEA TV Veronika Hlaváčová.

Romština je starobylý indický jazyk. Počet mluvčích v Evropě lze jen odhadovat na základě statistických dat z různých zemí mezi 4,6 až 12 miliony s realistickým středem okolo 6,6 milionů mluvčích, což se bohužel neshoduje s počtem lidí romské národnosti. Důvodem byly asimilační politiky různých států a represivní opatření namířená proti používání romštiny.

V České republice se o rozvoj romštiny velmi zasloužila česká lingvistka Milena Hübschmannová, která výzkumu, kodifikaci a propagaci romského jazyka věnovala většinu svého profesního života. Také díky ní existuje už tři desetiletí seminář Romistiky při Katedře středoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon