romea - logo
16. října 2018 (úterý)
svátek má Havel
Loading
rozšířené vyhledávaní

Recepty z tradičního romského vánočního stolu

24.12.2017 0:09
Vánoční stůl (Ilustrační FOTO: Stanislava Ondová)
Vánoční stůl (Ilustrační FOTO: Stanislava Ondová)

Vánoční svátky pro Romy znamenají rodinu, ale také tradiční jídla. Server Romea.cz vám přináší recepty několika z nich.

Pyšot

Tradiční pyšoty (pyšota) jsou z těsta vykrojené, brambory naplněné trojhránky (těsto stejné jako na domácí nudle), vaří se ve vroucí osolené vodě, když výplatou nahoru, jsou vařené. Scedí se, osolí a omastí máslem. Variant je mnoho. Místo brambor maso, místo omastku zelí, nebo na sladké s džemem a strouhankou.

Suroviny

Těsto:

  • 250g hrubé mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • Špetka soli.
  • 1 šálek vlažné vody

Bramborová směs:

  • 3-4 velké brambory
  • Špetka soli
  • 250g másla

Postup

Jako první si připravíme brambory, které očistíme oloupeme, nakrájíme na větší kostky a uvaříme v solené vodě. Uvařené brambory scedíme přidáme 1 polévkou lžičku máslo a rozšťoucháme je. S takto připravenými brambory plníme těsto.

Pak si z ingrediencí připravíme těsto, které budeme plnit již vychladlými, připravenými brambory. Vodu, vajíčko, sůl a mouku si dáme do misky a uhněteme těsto, to potom vyválíme na cca na 2mm. Vznikne nám velký, tenký oválný kus těsta, který rozkrájíme na větší čtverce které naplníme bramborovou směsí, nesmíme dát hodně směsi, aby se nám potom ve vodě těsto nerozpadlo. Čtverečky přeložíme špičkami k sobě, čímž nám vznikne trojúhelník s náplní a pořádně utěsníme okraje rukou, nebo vidličkou.

Vaříme ve vroucí vodě cca 5-10 popřípadě dokud pyšoty nevyplavou nahoru.

Uvařené pyšoty scedíme a rovnou je vkládáme z vařící do studené vody, asi jeden hrnek (250 ml) vody ve kterých jsme těsto vařilo si necháme na později, ve studené vodě necháváme jen 2-3 vteřiny a necháme odkapat a dáváme do mísy.
V míse pyšoty osolíme zalijeme horkým rozpuštěným máslem a podáváme.

Někteří volí variantu při máslo dávají zvlášť do malých misek ke každé porci.

Pokud se nám zdají pyšoty bez „šťávy“ a příliš suché přidáme do nich hrnek vařící vody, ve které se těsto dělalo. Vznikne nám spojením těsta, másla a vařící vody z hrnce „omáčka“.

Variant na toto jídlo je mnoho, brambory můžete nahradit mletým mase, a máslo usmaženou cibulí a olejem, nebo kysaným zelím. Na sladko naopak brambory nahradíte džemem a místo másla dáváme opraženou strouhanku. Fantazii se meze nekladou.

VIDEO

Uzený se zelím a rýží od paní Denisy Kotlárové

Suroviny

  • Rýže
  • Uzený bok
  • Cibule
  • Olej
  • Kysané zelí
  • Pepř, bobkový list, nové koření, sladká paprika

Postup

U toho receptu nemáme přesné míry, vše tedy od oka a počtu strávníků.

Nejdříve si dáme uvařit rýži. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji přidáme na nakrájený uzený bok a restujeme. Po chvíli cca 5 minutách přidáváme kysané zelí a znovu restujeme. Přidáme koření a podlijeme vodou. Vše dusíme do změknutí, poté smícháme směs zelí a masa s uvařenou rýží dohromady a podáváme.

Bobaľky na sladko

Pochoutka s pečeného kynutého těsta, malé kolečka se nakrájí a upeče v troubě, pak se spaří vařící vodou a dochutí se. Dělají se s mákem, ořechy, cukrem, tvarohem, ale i se zelením, nebo masem.

Suroviny

Na těsto

  • 250g polohrubé mouky
  • 250g hrubé mouky
  • Špetka soli a špetka cukru
  • Droždí
  • Mléko
  • Olej
  • Vajíčko

Na posypání

  • 500 g Máku
  • 150g Moučkový cukr
  • 100g -150g másla

Postup

Nejdříve si zaděláme těsto. Z hrnku mléka, půlky droždí , špetky soli a cukru necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mouky, pokud je potřeba přidáme i vlažné mléko a vajíčko. Zaděláme těsto. Necháme vykynout na teplém místě.

Mezitím si umeleme mák a přidáme tam moučkový cukr podle chuti.

Vykynuté těsto dáme na vál a vyhněteme na válu dlouhé, asi 2 cm tenké oválky, které potom nakrájíme na malé 1 cm dlouhé kousky. Dáme péct do předem rozehřáté trouby. Hotové, upečené, bobaľky se dají do mísy a spatří se vařící vodou, nebo vařícím mlékem. U spařování musíte být opatrný a velmi rychlý, když necháme příliš dlouho tak ztrácíte chuť, když příliš krátce, tak jsou stále tvrdé.

Spařené bobaľky, posypeme umletým mákem a zalijeme připuštěným máslem, aby se nasáklo do bobaľek.

Můžeme podávat.

Opět zde u tohoto jídla máme vícero variant.

Až po spaření Bobaľek je postup vždy stejný. Místo máku můžete použít kyselé zelí, nebo ořechy, popřípadě tvrdý sýr. Variant je opět mnoho a liší se kraj od kraje.

Mačanga

Suroviny

  • 1 kg. Brambor
  • 1 litr kefíru/kyselé mléko
  • 1kg hrubé mouky
  • Cibule dle chuti
  • Olej

Příprava

Nejdříve si dáme vařit brambory, které oloupeme a dáme vařit do osolené vody.

Pak si začneme připravovat omáčku na brambory. Do hlubokého hrnce si dáme mouku. Množství mouky záleží od množství mléka. Poměr mouka a mléko je 1:1 tzn. Na kilo mouky, litr mléka. Mouku opražíme na sucho v hrnci. Do studené opražené mouky přilijeme kyselé mléko, nebo kefír a vaříme.

Dále si připravíme najemno nakrájenou cibuli, kterou do změknutí snažíme na oleji, přidáme k ní trochu červené papriky.

Uvařené brambory scedíme, přelijeme omáčkou z mouky a mléka a přidáme osmaženou cibulkou.

Tradiční mačanga je bezmasá, ale v současné době se k cibuli přidává maso, nebo slanina.

Přečteno: 1823x

Nepřehlédněte:

Kam dál:

Štítky:  

Vánoce, Tradice



HLAVNÍ ZPRÁVY

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo (Koláž: Romea.cz)

ROMEA se nezúčastní pořadu Máte slovo věnovaného výrokům Miloše Zeman směrem k Romům. Pořad není o diskuzi, ale o křiku, hádkách a konfliktu

10.10.2018 18:01
Česká televize se chystá příští týden ve svém pořadu Máte slovo, který uvádí Michaela Jílková, řešit urážlivé výroky prezidenta Miloše Zeman směrem k Romům. Prezident ve svých výrocích tvrdil, že 90% Romů nepracuje. Dramaturgie do pořadu pozvala i zástupce organizace ROMEA, která se proti výrokům Miloše Zemana důrazně ohradila a vyvrátila je. Zástupci organizace ROMEA se natáčení pořadu nezúčastní. "Tento pořad diskuzi bulvarizuje a ve výsledku neumožňuje – v jeho pojetí se scvrkává na snahu přítomných zdatněji přehádat, překřičet, ponížit protistranu," uvedla organizace ROMEA v tiskovém prohlášení, které zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.
 celý článek

Zákaz kočování v roce 1958 byl represivním opatřením, kterým začala důsledná asimilace Romů, Kladno 1959 (FOTO: Eva Davidová)

Tady jsou fakta, jak se žilo Romům během komunismu, pane Zemane! Nucená asimilace, děti ve zvláštních školách, sterilizace romských žen

10.10.2018 10:40
Prezident Miloš Zeman v pátek v rozhovoru s redaktorem České televize Richardem Samkem tvrdil, že Romové během komunistické minulosti na rozdíl od jiných tolik netrpěli. Zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje přehled informací o životě Romů v Československu v době komunistické diktatury.
 celý článek

Olga Fečová (Foto: Lukáš Houdek)

Olga Fečová: O Romech se říká málo pozitivních věcí

9.10.2018 12:40
Mottem letošního Mezinárodního dne Romů v režii organizace Ara Art je romipen. A protože identita nás zaměstnává všechny, budeme se letos ptát respondentů na to, jak ji vnímají oni. Jinými slovy – budeme se ptát na to, jak rozumí slovům romipen potažmo češství, nebo čechipen, pokud bychom hledali ekvivalent k romipen. Pokračujeme rozhovorem s Olgou Fečovou.
 celý článek

Další články z rubriky







..
romea - logo