Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Režisér Petr Václav točí nový film, hledá do něj rovněž romské herce

06. srpna 2012
Čtení na 2 minuty

Režisér Petr Václav točí nový film, hledá do něj rovněž romské herce. Pokud se chcete zúčastnit castingu do filmu Cesty domů, zaregistrujte se co nejrychleji na této adrese: http://www.molokofilm.com/cestaven/, kde najdete také konkrétně specifikaci.

Jeden z nejosobitějších českých režisérů Petr Václav, jehož filmoví diváci mohou znát jako autora filmů Marian nebo Paralelní světy, a který v posledních letech působí především ve Francii, kde napsal řadu scénářů a natočil několik dokumentárních snímků pro televizi, připravuje nový film s pracovním názvem Cesta ven. Film vypráví příběh mladého romského páru žijícího v dnešní České republice.

Film, který na svém zatím posledním zasedání podpořil Státní fond pro podporu a rozvoj České kinematografie, se bude natáčet na konci tohoto roku s rozpočtem kolem patnácti miliónů korun. Natáčení bude probíhat v reálných interiérech i exteriérech a do hlavních rolí budou obsazeni romští neherci. V průběhu srpna proběhnou ve vybraných českých městech castingy. Za kamerou bude Štěpán Kučera, který již s Petrem Václavem v minulosti spolupracoval, a podílel se rovněž na řadě českých filmů, mezi nimiž jsou Návrat idiota Saši Gedeona nebo Pasti pasti pastičky Věry Chytilové.

Film vzniká v česko-francouzské koprodukci jako producentský debut filmové společnosti Moloko Film, která doposud působila především jako servisní společnost pro natáčení filmů a reklam v České republice a na Ukrajině. Producenty filmu jsou Jan Macola, Miloš Lochman a Karel Chvojka.

Připomínaný celovečerní debut Petra Václava Marián je vlastně případovou studií osudu člověka, vyrůstajícího od útlého dětství v sociálních zařízeních. Titulní hrdina se dostává do dětského domova jako batole. V různých ústavech prožívá školní roky i léta dospívání. Setkává se s různými typy chovanců i vychovatelů. Po obtížných pokusech o citové sblížení vyrůstá ve vzpurnou osobnost. Po dosažení plnoletosti se ocitá i ve vězení, najde lásku a za žádnou cenu ji nechce ztratit. V určitý okamžik se pro něj stává důležitější než vlastní život.

Snímek získal několik cen, václav si za něj například odnesl Stříbrného leoparda a cenu FIPRESCI na MFF v Locarnu 1996; 2.místo poroty na MFF v Chotěbuzi 1996 a Čestné uznání německých filmových klubů tamtéž; Cenu FIPRESCI na MFF v Soluni 1996; Trilobita za rok 1996; nominace na Českého Iva 1996 za scénář, střih, kameru a režii, Zvláštní cena poroty na MFF „Fórum" v Bratislavě 1997.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon