Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romano suno, nahlédněte do života nejmladší romské generace: Jana píše o tom, jak se ráda stará o svoji rodinu

14. listopadu 2017
Čtení na 1 minutu

Romano suno je literární soutěž v romštině, kterou pořádá Nová škola o. p. s. už dvacet let. Za tu dobu se v soutěži sešlo tisíce textů od dětí z různých koutů České republiky. Skrze texty můžeme nahlédnout do života nejmladší romské generace. V jakém světě žijí a jaký svět si přejí dnešní romské děti? Server Romea.cz zveřejňuje postupně texty z různých ročníků soutěže.

Romano suno 2012, Jana Makulová, 15 let, Praha

So rado kerav

Phenav tumenge, so kerav savoro khere. Hin man lačhi daj the lačho dad, ča hine on igen nasvale. Vaš oda e kherutňi buťi hiňi sa pre mande. Tosara ušťav štare orendar, lačharav o thana, so amare pre lende soven. Šuľavav o kher, morav e phuv a morav o grati. O frištikos porichtinav pro skamind: maro, khil, balano mas pro maro. Tavav jekh piri teja, kaj len te jel pro calo ďives, džav andre škola. Duje orendar som khere a tavav te chan, rajbinav, bigľinav, savore kherutne buťa kerav. Raťi, sar imar soven, sikhľuvav, so mange kampel andre škola. Kadi buťi kerav rado, kaj mira fameľija igen kamav. Hin man dešupandž berš.

Co dělám ráda

Povím vám, co všechno dělám doma. Mám moc hodnou maminku i tatínka, jenže jsou oba hodně nemocní. Proto leží veškeré domácí práce na mně. Ráno vstanu ve čtyři, ustelu postele, zametu, vytřu a umyji nádobí. Potom nachystám na stůl snídani: chleba, máslo a šunku. Uvařím hrnec čaje, aby měli na celý den, a jdu do školy. Ve dvě hodiny přijdu domů a vařím. Také peru, žehlím, no dělám vše, co je zapotřebí. Večer, když už ostatní spí, píšu úkoly a učím se. Dělám to s láskou, protože mám svou rodinu moc ráda. Je mi patnáct let.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon