Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romano suno, nahlédněte do života nejmladší romské generace: O co prosí Boha Jenifer?

21. listopadu 2017
Čtení na 3 minuty

Romano suno je literární soutěž v romštině, kterou pořádá Nová škola o. p. s. už dvacet let. Za tu dobu se v soutěži sešlo tisíce textů od dětí z různých koutů České republiky. Skrze texty můžeme nahlédnout do života nejmladší romské generace. V jakém světě žijí a jaký svět si přejí dnešní romské děti? Server Romea.cz zveřejňuje postupně texty z různých ročníků soutěže.

Romano suno 2016, Jenifer Rafaelová, 13 let, Ostrava 

Romale, na keren dilimo taj ášon páčasa!

Lášo ďejs te del o Dejl, Romale! T’an bachtále! Kamous te phenav tumenge pal muro čaládo. De mejdik kezdinou, me sim i Jenifer le Čokoski taj la Macaki šej. De muro dad taj muri dej phandle‘j taj igen pháres si kana naj paša tu ťo dad taj ťi dej. Si ma inke duj cigne pheňa. Jejkh bušol i Venocia, ochto beršengi, taj i dujto Saloma, deše beršengi. De anglunes samas ká muri mámi, de múlas angla beršes taj akánik inke sam ká muri lala, mura dakri pheň. Kamav mar khejre t’avel muro dad taj muri dej. Aj ke igen bári briga pe muro jílo. Phírav ká muri dej taj vi ká muro dad pi návšťeva. Te kana žav lende, igen rovav ke but pháro si mange. Trobuj ma muri dej ke akánik sim andi puberta taj voj naj paša ma de te trobundemas te iskirij sa pa kado ži ando áver ďejs.

Kamous kado te phenav tumenge prá ma. Kado, so ande ma si, či del pe kadej te iskirij. Kado site te trajin korkouri. Feri muro jílo žanel taj muri gouďi če pharimo‘j. Feri le Dejvles mangav sa intregone mure čaládoske, hoď sa ketháne t’avas. Sar avou bári, sa kerou kadej, te na avav vi me phandli, te na kerav mure šavourenge kodi briga, so kerdas muri dej mange taj mure duje cigne pheňenge. Romale, na keren dilimo taj ášon páčasa! T’an bachtále!
 

Lidé, nedělejte hlouposti a buďte spokojení!

Ať vám Bůh dá dobrý den, lidé! Buďte šťastni! Chtěla bych vám povědět o své rodině. Ještě než začnu, jsem Jenifer, dcera Čokova a Macina. Jenže táta s mámou jsou ve vězení a to je velmi těžké, když vedle sebe nemáte svého tátu a mámu. Mám ještě dvě mladší sestry. Jedna se jmenuje Venocia, je jí osm. Druhá sestra je Saloma. Jí je deset. Dříve jsme byly u naší babičky, ale babička před rokem umřela, takže teď jsme u tety, máminy sestry. Přeji si, aby táta s mámou byli doma. Mám ve svém srdci velký smutek. Jezdím za mámou a tátou na návštěvu. Když od nich odcházím, brečím a je mi strašně smutno. Potřebuji svoji mámu. Navíc jsem teď v pubertě a nemám ji u sebe. Kdybych o tom začala psát, psala bych až do rána.

To jsem vám chtěla o sobě říct. O tom, co v sobě nosím, o tom se sem psát nedá. Musím to prožít sama. Jenom moje srdce a moje mysl ví o té tíze. Prosím Boha za celou svoji rodinu, abychom byli spolu. Až budu dospělá, udělám všechno proto, abych se nedostala do vězení a abych svým dětem nepřinesla takový žal, co moje máma přináší mně a mladším sestrám. Lidé, nedělejte hlouposti a buďte spokojení! Buďte šťastní! 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon