Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové ve fotografii Jozefa Kolarčíka-Fintického

18. září 2012
Čtení na 1 minutu

Výstava historických fotografií Jozefa Kolarčíka–Fintického v Muzeu romské kultury v Brně nabídne unikátní pohled do tradičního života a kultury Romů na východním Slovensku v 1. polovině 20. století. Na výstavě budou k vidění černobílé portréty, fotografie zachycující tradiční řemesla, hudbu tanec i rodinné rituály. Expozice, jež bude slavnostně otevřena 20. 9. 2012 v 16 h, potrvá do 20.1.2013.

Významný sběratel lidové slovesnosti Jozef Kolarčík-Fintický prožil celý život v Šariši. Roku 1948 absolvoval učitelský ústav v Prešově a přijal nabídku učit v malé vesničce Fintice. Brzy se stal ředitelem místní školy. Obec mu natolik přirostla k srdci, že přijal pseudonym Fintický. Vedle učitelského povolání se věnoval lidové slovesnosti, sbíral písně, pohádky, pořekadla, zapisoval tance především z regionu Šariše a zčásti i ze Zemplína. V jeho rukopisné pozůstalosti se nachází více než šest tisíc záznamů lidových písní, z toho tři sta romských a pět set zápisů pořekadel a pohádek.

K velkým koníčkům Jozefa Kolarčíka-Fintického patřilo amatérské fotografování. Zajímal se o situace z každodenního života, snažil se zachycovat tradiční způsob života, řemesla a kulturní události ve svém okolí. Portrétoval své přátele a známé.

Z téměř pěti set padesáti fotografií v pozůstalosti asi dvě stě zachycuje jeho romské přátele a vypravěče, situace z běžného života a kultury Romů.

Z hlediska poznání kultury Romů představuje jeho pozůstalost jednu z nejucelenějších sbírek z poloviny 20. století na Slovensku. Více jak tři sta písní v notovém a textovém záznamu a asi dvě stě dobových fotografií dokumentuje téměř čtyřicet let života Romů v regionu Šariš.

Fotografie datované v rozmezí roků 1930 až 1960 osobitým způsobem dokumentují romskou komunitu v tomto přelomovém období. Zajímavé jsou také popularizační studie o kultuře Romů, které jsou navzdory dobové ideologii prosycené snahou o skutečné pochopení romské kultury.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon