Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romská armáda: Divadelní představení, které volá po vyšším sebevědomí romské komunity, je možné zhlédnout zdarma s romskými titulky

08. dubna 2021
Čtení na 1 minutu

Útlak Romů i dalších menšin v minulosti a jejich postavení v budoucnosti rozebírá divadelní představení  Romská armáda. Spojuje vážná témata s místy až kabaretní nadsázkou. U příležitosti Mezinárodního dne Romů je možné celé představení zhlédnout až do zítřejšího večera zdarma na internetu. Záznam je opatřen romskými, anglickými a německými titulky.

Aktéři představení režisérky Yael Ronenové – většinou sami Romové z různých evropských zemí – si na jevišti chvíli pohrávají s myšlenkou revoluce a ustavení romských ozbrojených sil. Jindy ventilují své traumatizující zážitky z dětství a dospívání na Balkáně i v Británii, případně zpívají a rapují.

Později se převtělí do “romských superhrdinů” a na závěr přemýšlejí o budoucnosti Romů. Už bez nadsázky, která provází většinu představení, volají po vyšším sebevědomí romské komunity, po jednotě napříč národními hranicemi a potlačení předsudků. Divadlo Maxima Gorkého často připravuje společensky i politicky angažované hry. V Romské armádě brojí také proti homofobii a stereotypnímu nahlížení na menšiny.

UKÁZKA Z PŘEDSTAVENÍ

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon