Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romský festival KHAMORO 2015 startuje už za 9 dnů

15. května 2015
Čtení na 2 minuty

Do Prahy a Plzně se chystají nejlepší romští umělci z celého světa. Startuje 17. ročník největšího a nejznámějšího romského festivalu na světě Khamoro. Nabídne tradiční romskou hudbu, gypsy jazz, ale i klasickou muziku a nově i hiphop. Kromě hudby bude součástí programu také řada doprovodných akcí.

Ve dnech od 24. – 30. 5. 2015 se v Praze uskuteční festival Khamoro, sedmidenní maratón romské kultury. Akce začíná v neděli ve 20 hodin na pražské náplavce party na Vltavě, kde vystoupí kapela Terne Čhave z Hradce Králové s Janem Bendigem. Experiment v podobě spojení tradiční romské hudby s hiphopem pak představí romský zpěvák Mário Bihári společně s rapperem Vladimirem 518.

V průběhu týdne se návštěvníci mohou těšit na zvučná jména romské scény. Uvidí například koncert kytaristů gypsy jazzu a swingu Angelo Debarre z Francie, srbské hiphopery Roma Sijam, legendární kapelu Mahala Rai Banda z Rumunska či vystoupení tuzemské skupiny Věra Bílá a Kale. V Plzni festival proběhne ve dnech 26. – 28. 5. a ani tamní účastníci nebudou ochuzeni o vystoupení známých romských umělců.

Khamoro není zdaleka jen o hudbě, i letos nabídne mnoho doprovodných akcí. Program zahrnuje výstavy, workshopy, vyprávění romských pamětníků, pestrobarevný průvod centrem Prahy, dětský den Khamororo a nově také taneční soutěž Street Battle Jam. Proběhne rovněž diskuze odborníků z celé Evropy, kteří budou debatovat mimo jiné o tom, jakým způsobem by romská kultura mohla přispět k lepšímu postavení Romů v Evropě. V rámci festivalu se uskuteční také „Malá letní škola romské kultury“, program „Khamoro sdílí zkušenosti“ a Setkání mladých Romů z ČR. Programu se zúčastní i děti z dětských domovů v rámci projektu „Khamoro Kher“.

Plzeň pak představí zábavný komunitní program a tamní návštěvníci si budou moci pochutnat na 650 kilovém dortu Mandala. S dortem bude spojeno vystoupení romského multimediálního umělce Zorana Tairoviće ze Srbska, který se prostřednictvím cesty k dortu pokusí demonstrovat, jak složitým životním labyrintem „Člověk-Rom“ musí projít, aby ochutnal alespoň kousek důstojného života. 

Kompletní program festivalu je dostupný na webových stránkách festivalu.

VIDEO

Festival Khamoro vznikl v roce 1999 a jeho cílem je představení romské kultury veřejnosti. Organizátory akce jsou organizace Slovo 21, z.s. a Studio Production Saga. V minulých letech měly u diváků velký úspěch například rumunská skupina The Zuralia Orchestra, která kombinuje romský folklor a tradiční romskou hudbu s jazzem, reggae, latino a orientální hudbou, jazzové koncerty či tradiční defilé hudebních skupin. Festival je podporován hl. m. Praha, nad letošním ročníkem převzali záštitu předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman a primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Již podruhé se festival koná také v Plzni, která je Evropským hlavním městem kultury na rok 2015.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon