Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romští autoři budou reprezentovat ČR ve Švýcarsku a Německu

21. října 2013
Čtení na 2 minuty

V pátek 25. října odstartuje ve švýcarské Basileji řada autorských čtení romských autorů z Česka, Maďarska a Slovenska. Dále budou pokračovat do Curychu a koncem listopadu do Berlína, Halle/Saale a Drážďany.

Literární turné „Romští autoři vyprávějí…" s podtitulem „Literatura a život romských autorů ve střední a východní Evropě" bude pokračovat až do dubna 2014. Záměrem projektu je změnit skutečnost, že se literárním textům romských autorů stále nedostává zasloužené pozornosti veřejnosti, i když jejich témata, různé přístupy k literatuře a pestrost žánrů tvoří součást světové literatury.

Celkem se projektu účastní osm autorek a autorů, kteří se ve své tvorbě vrací do dětství. Nabízí tak intimní svědectví ze srdce skupiny lidí, o kterých dlouhá léta nikdo nechtěl moc slyšet. Tento projekt německy mluvícím zemím nabízí „první komprimovaný vhled do dosud nepoznaného evropského kánonu romské literatury, který této menšině dává vlastní hlas," jak píše profesorka literatury Alfrun Kliemsová v předmluvě sborníku textů zmíněné osmičky autorů, který bude veřejnosti rovněž poprvé představen 25. října v Basileji, a který vychází jako součást projektu.

Během podzimního turné se představí čtyři autorky a autoři, mezi něž patří překladatel, básník a pedagog Gusztáv Nagy. Ten vypráví o zmizelém otci, jednom policejním vyšetřování a tajuplné věštkyni. Z povídek novinářky, sociální pracovnice a překladatelky Evy Danišové promlouvá láska a respekt vůči babičce, rázné ženě se srdcem na pravém místě. Maroš Balog, referent slovenské vlády pro romskou menšinu, bude číst ze vlastních povídek o svém velkém vzoru, tvrdě pracujícím Romovi, který by pro svou rodinu udělal cokoli – o svém otci. Verše mladé básnířky Renáty Berkyové fascinují svým prostým, a právě proto působivým líčením každodenních, často emocionálně vypjatých okamžiků.

Čtení budou doprovázena neobvyklou prezentací. Výstava „Do jiného světa" je kolekcí více než stovky fotografií z rodinných alb rokycanských Romů, které zaznamenávají jak situace z jejich každodenního života napříč několika dekádami minulého století, tak důležité okamžiky československého romského etnoemancipačního hnutí.

Projekt iniciovalo berlínské občanské sdružení RomaTrial e.V. a je realizován ve spolupráci s nakladatelstvím Kher, Romským literárním klubem v Banské Bystrici, maďarským umělcem André J. Raatzschem, Českým centrem Berlín a Collegiem Hungaricem Berlín. Projekt je financován Mezinárodním Visegrádským fondem.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon