Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sama na své svatbě - ozvěny festivalu Ake Dikhea? v Praze

02. března 2020
Čtení na 2 minuty

Už dnes v kině Pilotů se můžete těšit od 18hodin na ozvěny festivalu Ake Dihea?. Budeme promítat film SAMA NA SVÉ SVATBĚ (SEULE À MON MARIAGE) v originálním znění s českými titulky. Film získal na festivale v Berlíně cenu publika!

Drzá, spontánní, veselá. Mladá Romka Pamela žije jako matka-samoživitelka se svou babičkou a svou dvouletou dcerou, se kterými sdílí malou chatrč a jednu postel. Podaří se jí skloubit potřeby své rodiny a svůj sen o svobodě? V hraném filmu SAMA NA SVÉ SVATBĚ se Pamela vydává na cestu do neznáma – a vyúčtovává s tradicemi, které ji svazují. 

Film režírovala Marta Bergman a v hlavní roli uvidíte Alinu Serba.

Alina Serban se narodila v roce 1987 a vyrostla v rumunské Bukurešti. Serban zazářila v hlavní roli ve filmu Marty Bergman „Sama na své svatbě“, který měl premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 2018. Za roli v tomto filmu získala Alina několik ocenění v kategorii nejlepší herečka. V roce 2019 si Serban zahrála postavu boxerky ve filmu “Gipsy Queen”. Talentovaná Alina získala také historicky první cenu Tajsa Prize v Berlíně.

Jako dramatička se Serban věnovala romskému feministickému politickému divadlo. Napsala například hru „The Great Shame“, první rumunskou hru o tabuizovaném tématu romského otroctví, a stala se první romskou režisérkou, jejíž hra byla zařazena do stálého repertoáru státního divadla v Rumunsku.

Mezinárodní Festival romského filmu AKE DIKHEA? pořádá od roku 2017 organizace Roma Trial v Berlíně. Během čtyřdenního festivalu se promítne desítka filmů s romskou tématikou, pořádají se workshopy a diskuse. Každoročně festival AKE DIKHEA? Oceňuje uvedené filmy. Odborná porota je složená z profesionálů z oblasti filmu a médií. Její členové se ale každý rok mění. Jejich úkolem je vybrat filmy, které se budou během festivalu promítat a také udělit cenu nejlepším z nich

Ozvěny Festivalu romského filmu AKE DIKHEA? se konají ve spolupráci organizací RomaTrial a Romea o.p.s. Tento projekt je ko-financován vládami Česka, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím Visegradského grantu Mezinárodního Visegradského fondu. Cílem tohoto fondu je podporovat myšlenku udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon