Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Společnost Google dnes na své domovské stránce připomíná 100. výročí narození spisovatelky Eleny Lackové

22. března 2021
Čtení na 2 minuty
Společnost Google si 22. 3. 2021 svátečním Doodlem na své domovské stránce připomněla 100. výročí narození Eleny Lackové. (FOTO: Romea.cz)
Společnost Google si dnes svátečním Doodlem na své domovské stránce připomíná 100. výročí narození Eleny Lackové, první romské spisovatelky a také první romské ženy ze Slovenska a Čech, která ukončila vysokoškolské studium a obhájila titul magistra. Na tvorbě speciálně upraveného loga se podílel oceňovaný český ilustrátor Filip Pošivač.

Osvěta

Elena Lacková je nejvýznamnější romskou osobností na Slovensku. Celý život zasvětila rozvoji a osvětě romské komunity. Je také jedinou romskou spisovatelkou, která se stala členkou Spolku slovenských spisovatelů. V roce 2000 ji za její práci ocenil tehdejší prezident Rudolf Schuster propůjčením vysokého státního vyznamenání, Řádu Ľudovíta Štúra III.třídy.

Filip Pošivač, český umělec, který ztvárnil dnešní Doodle, použil ve výtvarném zpracování motiv postavy Eleny Lackové v krajině, v blízkosti jakési romské osady, kde už na ni čekají děti, aby si společně přečetly něco z její knihy, případně dokončily rozepsaný příběh.

Horehronní jako inspirace

Elena Lacková díky své osvětové činnosti navštívila mnoho míst v tehdejším Československu. Při tvorbě ilustrace byla panu Pošivačovi inspirací zejména oblast Horehroní, kde žije i část jeho rodiny a právě atmosféra této oblasti byla spjata s čtením díla paní Lackové.

“Osobnost Eleny Lackové jako i její životní příběh jsem znal už předtím, než mě Google oslovil. Před několika lety jsem četl její autobiografii ´Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou´ a také některé z jejích pohádek,” říká Filip Pošivač , který byl v roce 2018 zapsán na čestnou listinu IBBY, což je jedno z nejvyšších ocenění pro tvůrce dětské literatury

“Připomenutí si osobnosti Eleny Lackové by mělo být současně i výzvou pro zavedení vzdělávacího systému s větším důrazem na inkluzi romských dětí do hlavního proudu vzdělávání. V romských komunitách stále dřímá obrovský nenaplněný lidský potenciál, který současný vzdělávací systém neumí probudit. Proto by nás i toto výročí mělo inspirovat k celospolečenským změnám, díky kterým vyroste mnohem více romských osobností, které budou inspirovat Česko, Slovensko i svět,” upozorňuje publicista, pedagog a ředitel občanského sdružení eduRoma Vlado Rafael.

Místní Doodly

Jedním z posledních lokálních Doodlů oslavil Google na domovské stránce v Česku i řadě dalších zemí 120. výročí narození automobilové závodnice Elišky Junkové (16. listopadu 2020), která se stala první ženou, která vyhrála závod Grand Prix.

Předtím si Google připomněl 111. výročí narození Sira Nicholase Wintona (19. května 2020), kterému se těsně před začátkem druhé světové války podařilo zachránit životy 669 převážně židovských dětí, kterým umožnil vycestovat z tehdejšího Československa do Anglie.

Co je Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google na domovské stránce vyhledávače (google.com), které Google pravidelně připravuje u příležitosti různých svátků nebo událostí. Někdy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace ohledně probíhajícího výročí či významného dne.

Tuto tradici odstartovali náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Googlu –  Larry Page a Sergey Brin. Od té doby už stihl Google vytvořit přes dva tisíce unikátních Doodlů věnovaných důležitým osobnostem, událostem nebo výročím.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon