Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Světový romský festival Khamoro poprvé v Plzni!

18. června 2014
Čtení na 3 minuty

Letos prosluní největší romský festival kromě Prahy další město. Khamoro hostí Plzeň v termínu 26. – 28. 6. 2014. Ta se totiž stane Evropským hlavním městem kultury 2015.

Khamoro v Plzni chce dát prostor regionálním romským umělcům z Česka. Nebudou chybět koncerty, divadelní představení nebo taneční soutěž Street Battle Jam. Festival v Plzni organizuje Občanské sdružení Slovo 21 a Studio Production Saga ve spolupráci s ARA ART, o. s. a Ponton, o. s. z Plzně. Záštitu nad Khamorem v Plzni převzal Mgr. Martin Baxa, primátor města Plzeň.

Po velkém úspěchu šestnáctého ročníku světového romského festivalu Khamoro v Praze míříme do budoucího evropského hlavního města kultury 2015. Každý rok je Evropskou unií tento titul propůjčován jednomu nebo více evropským městům. Následně tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj.

„Festival Khamoro je energickou, veselou, živou a barevnou oslavou tolerance a svobody a zároveň hudby, která maže všechny hranice a předsudky. Navíc má za sebou obdivuhodnou tradici a řadu úspěšných ročníků. Jsem rád, že se do příprav rozšíření Khamora do Plzně zapojili přímo místní organizace, jako je Ara Art nebo Ponton, to zaručuje, že zaséváme tradici do úrodné půdy a že se bude o spolupráci mít kdo postarat i po roce 2015,“ říká programový ředitel projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, Jiří Sulženko.

Třídenní festival startuje ve čtvrtek 26. 6. 2014 divadelním představením pro školy s názvem Guľi daj (Sladká matka). Tato hra je obdobou Polednice ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena a je inspirovaná především samotným životem a také i protiromskými pohromami v Čechách. „Legendu jsme přenesli do současnosti. Snažili jsme se tak reagovat na to, jaké jsou společenské nálady a události jak v Čechách, tak na Slovensku,“ zve na představení režisér divadelního souboru ARA ART, David Tišer.

Čtvrteční program bude pokračovat open air koncertem KlaJazzRom, který má již v názvu spojení klasické, jazzové a tradiční romské hudby. Vystoupí mladí Romové převážně z Plzeňska, kteří vystudovali nebo studují na konzervatořích a hudebních akademiích. KlaJazzRom bourá zažitý stereotyp. Ukáže se, že v řadách Romů jsou vzdělaní špičkoví umělci, kteří se vidí a cítí nejen v romské muzice, ale i ve stylech jako je jazz nebo klasická hudba.

Pátek bude ve znamení tance. Projekt Street Battle Jam je akce zaměřená na milovníky moderního stylu street dance. Soutěž pořádá plzeňský Ponton a je určená amatérům, dětem a mládeži ze sociálně vyloučených lokalit a z většinové společnosti. Taneční umění a bojovnost předvedou dvojice soutěžících formou souboje na parketu.

Poslední den festivalu nabídne celou plejádu akcí. Návštěvníky čekají open-air koncerty tradiční romské hudby, které všem určitě rozproudí krev v žilách. „Všechno bude probíhat na plzeňské pěší zóně, kterou místní znají jako prostor „U Branky“. Smyslem tedy je propojit lidi žijící vedle sebe a zpříjemnit jejich soužití a v neposlední řadě ukázat bohatství romské kultury a umění,“ doplňuje producentka festivalu Khamoro a výkonná ředitelka Slova 21 Jelena Silajdžić.

Diváky rozhýbají kapely Devles z Prahy, Le Čhavendar z Rokycan a hlavním tahákem budou Terne Čhave z Hradce Králové. To ale není vše, těšit se můžete také na vystoupení plzeňských tanečních souborů Lord Angeles a Khamoro Plzňatar.
Festival Khamoro každoročně v Praze představuje ty nejlepší romské skupiny z celého světa. A právě Khamoro v Plzni 2014 se naopak orientuje na romské umělce z České republiky. Khamoro v Plzni bude sice v menším měřítku než to v pražské metropoli, ale i tak bude určitě stát za to!  

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon