Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Světový romský festival Khamoro zavítal i do uprchlického tábora v pražské Troji. Zahrál tam houslista Vojta Lavička s bratry Surmajovy

04. června 2022
Čtení na 1 minutu

Ve čtvrtek odpoledne Světový romský festival Khamoro zavítal i do uprchlického stanového tábora v pražské Troji. Romkám a jejich dětem tam zahrál houslista Vojta Lavička s bratry Surmajovy a zatančil Nikolas Petík. Festival, který od 29. května nabídl koncerty, výstavy a divadelní představení, uzavře galakoncert romských hudebníků 4. června. Program festivalu, který pořádá spolek Slovo 21, je na webu akce.

VIDEO

“Jsem moc rád, že i tohle bylo součástí festivalu Khamoro a bylo vidět, že jsou rádi, že mají nějaký program. Neziskovky tam odvádějí velký kus práce, kdy pro děti připravují pravidelné akce,” uvedl těsně po vystoupení pro zpravodajský server Romea.cz Vojtěch Lavička, houslista a zároveň tiskový mluvčí festivalu Khamoro.

“Bylo to moc hezké, děti se pak zapojily, jedna Romka se mnou tancovala. Mám z toho hodně dobrý pocit,” popsal alespoň zprostředkovaně Nikolas Petík vystoupení ve stanovém táboře, kde se nesmí natáčet ani fotit.

Festival Khamoro se uskutečnil po přestávce způsobené pandemií covidu-19 a souvisejícími vládními opatřeními. Podtitulem letošních festivalových akcí tak bylo “Pojďme se potkat”, jak uvedla ředitelka pořádající organizace Slovo 21 Jelena Silajdžicová.

Na festivalu se letos zatím představily mimo jiné kapely Imperio a Connection z Česka, izraelský kvartet Mediterranean Gypsy Swing Experience či dechové uskupení The Elvis Ajdinovic Orkestar. Na sobotním závěrečném galakoncertu v Divadle Archa vystoupí skupina Le Čhavendar či tanečníci z Ballet Lucia Guarnido Studia. K vidění bude i představení části jediného ukrajinského profesionálního romského divadelního souboru Teatr Romans, jehož někteří členové před válkou na Ukrajině uprchli do Polska.

Khamoro (Slunce) je podle pořadatelů největším festivalem profesionálních romských hudebníků na světě. Praha ho hostí od roku 1999. V posledních letech akci ročně navštíví zhruba 10.000 lidí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon