Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tématem oslav Mezinárodního dne Romů v Praze bude podpora válkou napadené Ukrajiny

04. dubna 2022
Čtení na 4 minuty

Po dvouleté covidové pauze se vrací galavečer oslav Mezinárodního dne Romů v Praze. Ten proběhne v pátek 8. dubna. Letošní oslavy se již tradičně rozprostřou do celého týdne a nabídnou během pěti dnů spektrum zajímavých akcí z kulturního života Romů. Hlavním tématem oslav bude podpora válkou napadené Ukrajiny a lidí, kteří z ní přicházejí do Česka.

Letošní ročník oslav zahájí zítřejší vernisáž unikátních černobílých fotografií jednoho z čelných představitelů současné české dokumentární humanistické fotografie Karla Cudlína nazvaná „Tenkrát na Žižkově“. Na Kostnickém náměstí na Praze 3, kde Cudlín sám vyrůstal, budou k vidění fotografie Romů, které nafotil v průběhu několika let na různých místech Žižkova.

Hostem vernisáže bude i Patrik Banga, romský novinář a prozaik. Banga je autorem povídky Žižkovák, která vyšla na podzim roku 2021 v antologii Všude samá krása, kterou vydalo nakladatelství Kher. Povídka, jenž autenticky popisuje domov, který zůstává domovem, i když už dávno žijete někde jinde. Soužití s majoritou, ale i s Romy z jiných pražských čtvrtí či postupnou gentrifikací Žižkova po roce 1989, se dočkala také svého audio zpracování pro Český rozhlas.

Ve středu 6. dubna čeká na diváky od 20 hodin křest alba Fusion skupiny ROMANO ZORBA. Zpěvačka Pavlína Matiová společně s Frontmanem kapely Romanem Zorbou Horváthem, zakladatelem legendárních Terne Čhave, vystoupí s rytmy World Music v pražském klubu Rock Café. 

Ve čtvrtek 7. dubna se návštěvníci budou moci zaposlouchat do cimbálové kapely Ivana Heráka a jeho hostů v Kampusu Hybernská. Herák je znám svou muzikální výjimečností, kterou disponuje v kombinaci s vysokým cítěním hudby, mimořádným projevem a improvizací. V minulosti vystupoval například s Idou Kelarovou, Jaroslavem Svěceným, Yvettou Blanarovičovou či s Česko-Budějovickou filharmonií a dalšími.

Samotné pražské oslavy vyvrcholí v pátek 8. dubna galavečerem v Divadle Archa. Publiku se představí celá řada známých romských umělců. Na podiu se objeví zpěvačka a muzikantka Ida Kelarová společně s Desiderem Duždou, představí se i Ondra Gizman st. nebo zpěvačky Mária Bikárová, Veronika Kačová, Sára Kaliášová a další. Umělce doprovodí Live Band Milana Kroky. Jedním z vrcholů večera bude podle organizátorů i taneční show.

Oslavy Mezinárodního den Romů budou pokračovat sobotním koncertem Lucie Bikárové a jejích hostů, který se uskuteční v pražské Cargo Gallery.

 „Současná situace ve světě, a především na území napadené Ukrajiny, nenahrává velkým oslavám. Přesto bychom rádi využili příležitost Mezinárodního dne Romů, abychom společně vyjádřili svou podporu všem obyvatelům Ukrajiny, a to i těm, kteří museli kvůli válce opustit své domovy a uprchli do České republiky,“ uvedl David Tišer, ředitel pořádající organizace ARA ART.

Během jednotlivých koncertů bude možnost zakoupit i knihy z produkce nakladatelství romské literatury Kher, které jako jediné v České republice systematicky vydává literaturu psanou Romy. Nákupem podpoříte vznik dalších knih, již nyní se připravují tři nové tituly romských autorů.

Program pražských oslav Mezinárodního dne Romů

  • 5. 4. – úterý 15:00 – vernisáž výstavy fotografa Karla Cudlína „Tenkrát na Žižkově“ (Kostnické náměstí, Praha 3)
  • 6. 4. – středa 20:00 – Koncert: Romano Zorba, křest desky Fusion (Rock Café)
  • 7. 4. – čtvrtek 19:00 – Koncert: Cimbálová kapela Ivana Heráka a hosté (Kampus Hybernská)
  • 8. 4. – pátek 19:30 – Galavečer oslav Mezinárodního dne Romů (Divadlo Archa)
  • 9. 4. – sobota 20:00 – Koncert: Lucie Bikárová a hosté (Cargo Gallery)

Oslavy Mezinárodního dne Romů se uskuteční tradičně i v dalších městech jako je Brno nebo Ostrava.

8. duben – HISTORIE MEZINÁRODNÍHO DNE ROMŮ

Mezinárodní den Romů se každoročně slaví 8. dubna jako připomínka, kdy se sešel historicky první Světový romský kongres, který se konal v Orpingtonu poblíž Londýna v roce 1971. Kongres položil základy mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr. Romové si tak každoročně připomínají společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především “romipen” (“romství”).

První kongres se uskutečnil především díky iniciativě Slobodana Berberskeho, Jána Cibuly, Juan de Dios Ramirez Heredii, Grattana Puxona a Vanko Roudy. Tlumočení se ujal  Donald Kenrick a Mateo Maximoff.

Oficiálních účastníků kongresu byly asi tři desítky, ale celkem se kongresu zúčastnilo mnohem více Romů, především těch, kteří navštívili s kongresem spojený festival v nedalekém Hampsteadu. Účastníci ze 14 zemí a pozorovatelé z dalších šesti se usnesli na podobě romské vlajky a romské mezinárodní hymny. Jedním z hlavních výstupů kongresu bylo odmítnutí dosavadního označení Cikáni a přijetí autonyma Romové.

Kongresu se zúčastnili také čtyři členové tehdejšího Svazu Cikánů-Romů z Československa

V roce 1977 pak pro potřeby hladké organizace druhého Světového romského kongresu vznikla první mezinárodní romská organizace – Mezinárodní romská unie (IRU). Druhý kongres se pak konal v roce 1978 v Ženevě. V roce 1979 byla IRU přijata do sekce nevládních organizací OSN.

Nicméně 8. duben byl uznán mezinárodním svátkem až mnohem později, v roce 1990 ve Varšavě, kde se konal čtvrtý kongres.

V České republice se o Mezinárodním dnu Romů začíná mluvit až v druhé polovině 90. let. Vůbec první oslavy Mezinárodního dne Romů v ČR uspořádalo v roce 2001 sdružení romských vysokoškoláků Athinganoi.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon