Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tisková zpráva: Nová výstava Muzea romské kultury nazvaná Obřady a rituály Indie

06. června 2012
Čtení na 1 minutu

Na sklonku roku 2011 byla v Muzeu romské kultury otevřena nová část stálé expozice nazvaná Příběh Romů. Na historické ose je zde v šesti sálech představena historie a kultura Romů od počátků až dodnes. V prvním sále expozice vstupují diváci do pravlasti Romů – Indie. Nová výstava Muzea romské kultury nazvaná Obřady a rituály Indie „indický“ příběh Romů doplňuje.

Fotografie Kamily Berndorffové zavádějí diváka do současné Indie. Ačkoliv je dnes Indie moderním sekulárním státem, hraje zde mytologie promítnutá do každodenně se opakujících rituálů, stále podstatnou roli. Kamila Berndorffová tuto realitu zachycuje ve svých fotografiích. V centru její pozornosti stojí především různé polohy hinduismu a jeho praktická forma v každodenním životě. Jeho barevnost, expresivita a exotičnost vzdálená tradicím západní kultury zaujme návštěvníky výstavy na první pohled.

Kamila Berndorffová (1957, Blatná) je reportážní a dokumentární fotografka. Stěžejní náměty její tvorby jsou Indie a žena v islámské společnosti. V létě žije v jihočeské Blatné, zimu tráví již od roku 1998 v Indii, kde soustavně tvoří rozsáhlý dokument o životě a proměnách tamní společnosti. Svá díla tvoří na místech, která nejsou zatížena turismem. V posledních letech kromě Indie dokumentuje také život žen v Sýrii nebo vytváří snímky blížící se módní a inscenované fotografii. Role modelek se zde ujímají její dcera a neteře.
Kamila Berndorffová se každoročně účastní Czech Press Photo (oceněna v letech 2007 a 2009). Od roku 2006 organizuje Blatenský fotofestival, který se koná každoročně na přelomu září a října.

Vernisáž výstavy: 14. 6. 2012 v 16 h, za účasti autorky

Výstava potrvá:    15. 6. – 9. 9. 2012

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon