Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tomáš Rafa: Nová výstava "True Patriotism"

06. února 2014
Čtení na 1 minutu

Slovenský umělec Tomáš Rafa představí selekci ze svého projektu "Výběrové řízení na česko-romskou vlajku", který byl v období červenec-září 2013 uveden na výstavní zdi galerie Artwall a v prostorách Národní technické knihovny. 

Rafův projekt představil sedm návrhů nového fiktivního symbolu kombinujícího červeno-modro-bílý design české státní vlajky a mezinárodní romské vlajky, která sestává z modro-zeleného pozadí a červené paprskové čakry. Tyto návrhy měly reprezentovat idealizovanou jednotu české populace, bez ohledu na etnickou příslušnost jejích příslušníků. 
Primárním cílem projektu bylo vytvořit dialog o patriotismu, nacionalismu a toleranci většinové české společnosti k minoritám žijícím na území České republiky. 
Autor byl proto šokován, když byl v prosinci 2013 uznán vinným ze spáchání přestupku v podobě "hanobení české státní vlajky", za což mu byla úřadem městské části Praha 7 udělena pokuta ve výši 2000 Kč. Tento postih navíc dále nabyl na absurditě v souvislosti s původcem trestního oznámení, kterým byla krajně pravicové Dělnická strana sociální spravedlnosti. 
Tomáš Rafa s udělením pokuty nesouhlasí a proti rozhodnutí úřadu se odvolal. Jinými slovy tedy nyní bojuje za svou vlastní svobodu slova.
V rámci výstavy "True Patriotism", která bude zahájena 7. února 2014 v prostorách art | SPACE, představí výběr ze svých designů česko-romské vlajky a také videa z protiromských pochodů, které již několik let dokumentuje v rámci dlouhodobého projektu "Nový nacionalismus v srdci Evropy". Zároveň bude na vernisáži otevřena veřejná diskuze na téma jeho trestního postihu.
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon