Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Unikátní film z roku 1960 o koncentračním táboře v Letech u Písku na Romea.cz: Nezapomeňte na tohle děvčátko

13. srpna 2017
Čtení na 2 minuty

“Potom děti odvezli. Odvezli je, aby je zachránili. Odvezli je do Osvětimi. Tam je zavedli do domu, který měl tahle okna. Poručili vysvléct, vyzout. A pak, pak je už nikdy nikdo neuviděl. Nezapomeňte, nikdy nezapomeňte na ty děti, na tohle děvčátko,” to jsou poslední slova, která zazní v krátkém filmu Nezapomeňte na tohle děvčátko o osudu romských dětí, které byly zavlečeny do koncentračního tábora v Letech u Písku a později byly zavražděny v plynové komoře v Osvětimi. Zpravodajský server Romea.cz na tento film získal autorská práva a nyní se na něj můžete podívat.

“Dobová historická literatura od přelomu 40. a 50. let, jejímž předmětem byli Romové, vypovídá o skutečnostech romského holocaustu velmi opatrně a s použitím dobové rétoriky. Pokud se někdo zabýval Romy- tedy „cikánským obyvatelstvem,“ pak zejména v souvislosti s „cikánskou otázkou.“ Na pořadu dne byl vývoj „sociální politiky státu“ a její postupné změny od asimilačního řešení romské otázky přes organizovaný rozptyl až po koncepci tzv. společenské a kulturní integrace,” píše ve své bakalářské práci Bývalý internační tábor pro Romy v Letech u Písku a jeho poválečná historie Jindra Marešová.

Ta ve své práci zmiňuje i na tu dobu ojedinělý krátký dokument Nezapomeňte na tohle děvčátko. Téma romského utrpení za druhé světové války zpracoval ve snímku z roku 1960 dokumentarista Miroslav Barta. S tímto filmem se autor zúčastnil několika mezinárodních festivalů, po dobu jednoho roku byl promítám v Praze jako předfilm.

Krátký film začíná sérií unikátních záběrů na místo, kde koncentrační tábor stával. Na záběrech je například vidět rybník Lipeš, u kterého je prázdná louka, vepřín tam v roce 1960 ještě nestál, jeho stavba začala až v roce 1972.

U lesa je pak vidět dřevěný kříž s trnovou korunou. Okolo křížů, které byly na místě vztyčeny, panuje celá řada nejasností. Některé prameny uvádějí, že první kříž na místo dali obyvatelé obce Lety hned po válce, další pak uvádějí, že ti, kdo kříž vztyčili, byli příbuzní Romů, kteří zahynuli přímo v Letech nebo později v Osvětimi. Další prameny uvádí, že dřevěný kříž s trnovou korunou byl koncem 60. let obnoven Svazem Cikánů-Romů, protože byl při polomu vyvrácen.

Další kříž měl být zhotoven Janem a Martinem Čermákovými, bývalými vězni tábora Lety. Bez povolení úřadů byl vztyčen v roce 1986 na místě jednoho z masových hrobů. V roce 1995 byl objeven povalený a zarostlý travou americkým badatelem Paulem Polanským a romským aktivistou Lubomírem Zubákem.

Na úvodních záběrech unikátního filmu, který vám server Romea.cz nabízí, jsou vidět také tzv. žlaby, které byly před a za každou ubikací. Jak je vidět na dobových fotografiích přes tyto žlaby byly u vchodu do ubikací položeny dřevěné lávky. Žlaby také odhalil nedávno provedený archeologický výzkum na místě bývalého koncentračního tábora.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon