Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V ČR vychází první souborné vydání kultovního komiksu Maus

27. listopadu 2012
Čtení na 1 minutu

K 25. výročí prvního vydání slavného komiksu Arta Spiegelmana Maus vychází česky první souborné vydání obou dílů knihy v jednom vázaném svazku. Vydává ho Torst, který knihu českým čtenářům také poprvé představil v roce 1997. Spiegelmanovo citlivé zobrazení holokaustu, ve kterém vystupují místo lidí zvířata, oslovilo miliony čtenářů po celém světě.

Myši, podle nichž má knížka název, jsou v příběhu Židé, kočky představují Němce a prasata Poláky. Spiegelmanova rodina pocházela z Polska, jeho rodiče přežili koncentrační tábory Osvětim a Dachau. Maus zachycuje příběh spisovatelova otce.

Poprvé se objevil jako třístránkový komiks v roce 1972, od roku 1978 pak vznikal rozsáhlý komiksový román, jehož první díl vyšel v roce 1986 a druhý v roce 1991. Maus je jedním z vrcholných děl moderní světové literatury, která se snaží přispět k tomu, aby lidé nezapomněli na to, co znamenal nacismus.

Spiegelman získal mnoho ocenění včetně americké Pulitzerovy ceny, jíž obdržel právě za Maus jako první kreslíř komiksů. V roce 1980 založil avantgardní komiksový časopis RAW. Později se věnoval hlavně ilustracím, kreslil obálky pro časopis New Yorker, kde pracoval od roku 1992.

Odešel několik měsíců po teroristickém útoku 11. září 2001. Tuto událost velmi silně prožíval, stejně jako válku v Iráku; v roce 2003 měl být hostem Festivalu spisovatelů Praha, avšak právě kvůli tehdejším událostem do Evropy nejel s tím, že nemůže opustit rodinu. V roce 2004 vyšel jeho komiks In The Shadow Of No Towers (Ve stínu věží, které neexistují) inspirovaný právě událostmi 11. září v New Yorku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon