Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V DOXu se představí Krzysztof Wodiczko. Jeho nejnovější dílo "Out/Inside(rs)" vzniklo ve spolupráci s Romy ze Šluknovska

19. února 2013
Čtení na 2 minuty

Jedna z nejobsáhlejších přehlídek díla světově uznávaného polského umělce Krzysztofa Wodiczka je vůbec první prezentací jeho tvorby v České republice. Válka, konflikt, trauma, paměť a komunikace ve veřejné sféře jsou ústředními tématy, kterým se Wodiczko věnuje již přibližně čtyřicet let. Ve své tvorbě kombinuje umění a technologie s kritickým přístupem, přičemž cílem je tematizace sociálně kritických otázek a komunit žijících na okraji, kterým je obvykle věnována veřejná pozornost pouze v malé míře.

Wodiczko je znám jako umělec, který přináší znepokojivá svědectví, připomíná nepohodlné pravdy a upozorňuje na rozpory mezi slovy a činy většinové společnosti. K tomuto účelu používá specifické umělecké metody. Je průkopníkem velkoformátových videoprojekcí na pomníky a významné veřejné budovy či propagátorem tzv. sociálního designu sloužícího ke komunikaci příslušníků menšin s většinovou společností.

Výstava začíná vernisáží ve čtvrtek, 21.února a představí také Wodiczkovo nejnovější dílo Out/Insideři, které vzniklo ve spolupráci s Centrem DOX a romskou komunitou ze Šluknovského výběžku. V díle, které dalo název celé výstavě, se autor věnuje postavení Romů v České republice a konfrontuje v něm palčivý společenský problém s historickými symboly v podobě hrdinů českých dějin. Tak jako v celé své tvorbě dává i v tomto díle umělec hlas lidem, které společnost vytlačila na svůj okraj, a osvětluje neřešené otázky nečekaným způsobem.

Krzysztof Wodiczko se narodil ve Varšavě v době povstání Varšavského ghetta roku 1943 v umělecké rodině s českými předky z otcovy strany. Wodiczko studoval umění a průmyslový design v Polsku. V roce 1977 emigroval do Kanady a od první poloviny 80. let minulého století působí na amerických univerzitách. V současné době je profesorem umění, designu a umění ve veřejném prostoru na Harvard University’s Graduate School of Design (GSD) a hostujícím profesorem na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Jeho práce byly vystavovány po celém světě a oceněny řadou uznání, například prestižní cenou Hiroshima Art Prize. Wodiczko žije v New Yorku, Bostonu a Varšavě.

K výstavě vyjde publikace věnovaná novému Wodiczkovu dílu a romské problematice, zasazených do širšího kontextu kulturních, sociálních a politických otázek české společnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon