Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Kampusu Hybernská se bude promítat dokumentární film LETY. Následovat bude debata s Renatou Berkyovou

08. července 2020
Čtení na 2 minuty

Ve čtvrtek 16. července od 18 hodin se v Kampusu Hybernská bude promítat celovečerní dokumentární film LETY. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora. Po promítání bude následovat debata se spoluautorkou dokumentu Renatou Berkyovou.

Promítání a debatu organizuje Artivist Lab a Kampus Hybernská. Akce probíhá ve spolupráci se Seminářem romistiky FFUK, Pražským fórem pro romské dějiny a organizací ROMEA, o. p. s.

Promítání filmu LETY a debata

  • 16. 07. 2020 v 18:00
  • Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1
  • Kino sál

LETY

  • Dokumentární film
  • Česko, 2019, 58 min
  • Autoři: Viola Tokárová, František Bikár, Renata Berkyová

Dokument o místě spojeném s romským holokaustem připravoval tým organizace ROMEA průběžně od června 2018. Reportážní záběry z archivu ROMEA TV a z archivu České televize, doplněné o ty aktuální zachycující události posledních dvou let, dokreslují výpovědi přeživších a rozhovory s aktéry porevolučních snah o odstranění vepřína. Součástí práce na dokumentu představovalo také investigativní pátrání po nevyjasněných skutečnostech, které ovlivnily další vývoj odkupu.

“Nezastíráme, že filmem zprostředkováváme názor, který jsme si za ta léta, kdy od roku 2003 dokumentujeme události spojené s Lety, vytvořili,” řekl již dříve ředitel organizace ROMEA Zdeněk Ryšavý.

“Na pietních aktech se vystřídala plejáda politiků, z jejichž slibů za důstojné zpietnění místa však nakonec nebylo nic. Když se začalo schylovat k odkupu vepřína a stanovení částky, rozhodli jsme se veřejnosti ukázat příběh v širších souvislostech,” doplňuje jeden z tvůrců filmu, František Bikár, hlavní koordinátor a kameraman ROMEA TV.

Dokumentaristka Viola Tokárová, dodává: “Nejnáročnější bylo z množství archivního materiálu i z rozhovorů s pamětníky vybrat záběry, které v šedesáti minutách představí historii místa a zároveň naznačí hlubší kořeny nechuti české společnosti vyrovnat se s událostmi, které se tu odehrály za druhé světové války, ale i s těmi, které mohla česká společnost přímo ovlivnit.”

Hlavním aktérem dokumentu je romský aktivista Čeněk Růžička, který zasvětil boji za odstranění vepřína velkou část svého života. V táboře byla vězněna jeho matka, která v Letech ztratila svého prvorozeného syna.

“My si upřímně vážíme všech, kteří ve svém odhodlání vytvořit důstojnou památku romským obětem nepolevili ani po tolika letech, a chtěli jsme tyto, mnohdy beznadějné, snahy určitým způsobem zachytit,” uvádí jednu z motivací vzniku filmu jeho spolutvůrkyně, romistka Renata Berkyová a podotýká, “dnes už třeba málokdo ví, jak silný tlak v 90. letech vyvíjeli lidé jako Vladimír Mlynář, Petr Uhl či Markus Pape na to, aby byl vepřín odstraněn.”

Dokumentární film LETY organizace ROMEA vznikl díky podpoře nadace Bader Philanthropies a Americké ambasády v Praze.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon