Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Praze opět vystoupí famózní rumunská kapela Mahala Rai Banda

14. září 2017
Čtení na 1 minutu

Ve středu 4.října zahraje v pražském Paláci Akropolis slavná rumunská kapela Mahala Rai Banda. O den později pak vystoupí tamtéž s koncertem pro děti.

Mahala Rai banda se v Praze představí již po sedmé. Romská superskupina Mahala Rai Banda spojuje virtuózní hráče ze dvou vesnic, kteří jsou trvale středem zájmu světových hudebních znalců. Vnuci Nicolae Neacsu, geniálního houslisty Taraf de Haidouks, Aurel a Florin pochází z vesničky Clejani 40km západně od Bukurešti, jež leží na heroinové stezce vedoucí z Afghanistanu.

Středa 4. října / 19:30 / Palác Akropolis. Koncert pro děti: čtvrtek 5. října / 10:00 / Palác Akropolis. CENY VSTUPENEK: Do 3. 9. 200/ 250 Kč (stání/ sezení) Od 4. 9. 280/ 330 Kč (stání/ sezení) Dětský koncert: 50 Kč dítě (+ doprovod zdarma)

Po hořkém konci společné kapely Rom Bengale založili Mahalu. K tomu si přizvali dechovou sekci z vesnice Zece Prajini, která je rodištěm členů slavné dechovky Fanfare Ciocarlia. Mahala Rai banda se v Praze představí již po šesté. Její nahrávka Mahalageasca se v původní verzi i remixu objevila ve filmu Borat.

„V Kusturicově filmu „Dům k pověšení“ (1988) jsme viděli romskou dechovku Kočani Orchestar. To bylo pro všechny naprosto bombastické. Po revoluci (1989), když skončila služba v armádě, se najednou se v Rumunsku vyrojilo hodně dechovek („fanfara“), které začaly hrát. Ale my to děláme jinak: Fanfára a Taraf, půl napůl,“ zavzpomínal na vznik kapely v rozhovoru pro server Romea.cz před časem Cristinel Cantea.

Celý rozhovor se členy kapely si přečtěte zde.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon