Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Praze začal Světový romský festival Khamoro

25. května 2015
Čtení na 1 minutu

Na pražské náplavce začal v neděli 17. ročník Světového romského festivalu Khamoro. Koncert, který je jeho úvodní akcí, zahájilo vystoupení romského hudebníka Mária Biháriho a rappera Vladimira 518. Pak vystoupila hradecká romská skupina Terne Čhave, k níž se připojil také finalista jednoho z ročníků talentové soutěže Superstar Jan Bendig. Krátce po 22. hodině převzal vládu diskžokej, který nachystal nejen romskou hudbu z celého světa.

VIDEO

Koncert na náplavce sledovaly stovky nejen romských diváků, další více než stovka se na pódium dívala z ptačí perspektivy z Palackého mostu a Rašínova nábřeží. Přišly zpravidla celé rodiny včetně malých dětí.

Přivítaly je dvě písně v podání Biháriho a jeho doprovodné skupiny. Pak se k romskému zpěvákovi, akordeonistovi a pianistovi přidal rapper Vladimir 518. Svěřil se, že tento festival pravidelně navštěvuje jako divák, pozvání k vystoupení ocenil. Společně s Bihárim ukázali zajímavé spojení romských rytmů s hip-hopem, které si připravili speciálně pro Khamoro.

Přibližně po hodině rozproudily publikum skladby skupiny Terne Čhave. Ta zhruba v polovině svého hodinového vystoupení přizvala na pódium Bendiga, což hlasitě ocenily zejména mladé fanynky. Jednadvacetiletý zpěvák s kapelou zazpíval několik romských písní, některé z přihlížejících roztančil skladbami v čardášovém rytmu.

Program Khamora bude v Praze pokračovat dalšími akcemi včetně tradičního průvodu do soboty 30. května. Podruhé se festival uskuteční také v Plzni, tentokrát jako součást aktivit souvisejících s jejím titulem Evropské hlavní město kultury 2015. Letos se budou akce v obou městech konat souběžně, ta plzeňská je naplánována na 26. až 28. května.

FOTOGALERIE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon