Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Přerově probíhá výstava s portréty úspěšných českých Romů

06. února 2014
Čtení na 1 minutu
Výstava předkládá portréty českých Romů, jimž se podařilo prosadit v majoritní společnosti. Je poctou jejich odvaze a odhodlání. Otevírá cestu k porozumění a k úspěšnému začlenění dalších. Výstavu tvoří výběr z projektu amerického fotografa Chada Evance Wyatta čítajícího přes 100 portrétovaných.
Fotograf tvořil proti stereotypnímu mediálnímu a společenskému nazírání na Romy jako na problémové členy společnosti. Místo zobrazení asociálnosti či jinakosti a exotična představuje civilní černobílý portrét naplněný klidem a respektem. Zaměřil se především na mediálně neznámé tváře Romů.
Roma Rising potvrzuje, že lidská bytost může navzdory předsudkům a vyčlenění uskutečnit své sny. Představuje výběr Romů z České republiky, kteří patří k úspěšné rostoucí střední třídě a dosáhli vzdělání a profesních úspěchů.
Chad Evans Wyatt je portrétní fotograf, který se narodil v rodině hudebníků a vyrůstal v New Yorku a Paříži. Od roku 1976 působí v oblasti Washingtonu. Jeho profesní dráha zahrnuje portréty osobností ze světa umění, pěti prezidentů USA a nespočtu osobností ve veřejných funkcích.
Jeho práce jsou součástí sbírek hudebních oddělení Smithsonian Institution, Kongresové knihovny a National Gallery of Art ve Washingtonu. Mezi lety 1993 – 2000 uskutečnil projekt „101 umělců České republiky“ – stejnojmenná fotografická kniha zvítězila na Pražském knižním veletrhu. Podobná publikace byla v roce 2005 vydána také k projektu Roma Rising. 
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon