Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22. listopadu 2019
Čtení na 1 minutu

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Karvay se narodil ve Vrútkách a na housle začal hrát pod vedením svého otce. Na Vídeňském konzervatoři studoval v třídě světoznámého profesora Borise Kuschnira a získal ceny na mnoha mezinárodních soutěžích, například na setkání mladých hudebníků v Córdobě (1996), cenu Eurovize – Grand Prix Mladý hudebník roku (2002) nebo i první místo na soutěži Tibora Vargy (2003 ).

Spolupracoval s hudebníky jako Leif Segersta, Jaap van Zweden či Mistislav Rostropovič, se kterým vystoupil na koncertu pro prince Charlese na v roce 2003 na hradě Windsor. Slovenský houslový virtuós je profesorem na Soukromé umělecké a hudební univerzitě města Vídeň a hraje na housle, které vyrobila vídeňská houslařka Julia Maria Pasch.

Dalibor Karvay nastupuje na toto místo po Janu Pospichalovi, který odešel z místa prvního koncertního mistra Vídeňského symfonického orchestru minulý měsíc.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon