Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: BAŠAVEL, tentokrát z Teplic s kapelou Galiani Gypsy Jazz

ROMEA TV připravila další díl pořadu BAŠAVEL, tentokrát v Teplicích s romskou kapelou Galiani Gypsy Jazz. Moderátor Richard Samko vám představí jejich členy i bohatou tvorbu.

Galiani Gypsy Jazz hrají hudbu různých žánrů, které také propojují. Základem jejich stylu je klasická hudba, kterou obohacují o tradiční romskou hudbu i gypsyjazz. V jejich tvorbě, ale také najdete filmovou hudbu, pop, jazz a klasické lidovky. V pořadu Bašavel kapela předvedla bohatost své tvorby, ve které si každý najde to své.

Pořad se natáčel v Lázeňském domě Béthoven, kde měla kapela v roce 2014 svůj první koncert.

“Dali jsme se dohromady úplně náhodně. Potkali jsme se na jedné párty, časem jsme zjistili, že všichni hrajeme. Tak jsme si řekli, že bychom spolu něco mohli zkusit,” řekl pro ROMEA TV klarinetista Miroslav Filka.

Primášem kapely je houslista Milan Galyáš, který také působí v Severočeské filharmonii Teplice a v Českém národním symfonickém orchestru. Pravidelně se účastní velkých turné po celém světě s osobnostmi, jakými jsou např. Rolando Villazón nebo Enrico Morricone a další.

Klarinet v kapele ovládá pedagog a absolvent konzervatoře v Košicích Miroslav Filka. Je jedním z nejuznávanějších klarinetistů u nás i na Slovensku. Kroěm jiného také spolupracoval s Hansem Zimmermannem v rámci natáčení hudby k filmu Sherlock Holmes.

David Rakaš je také absolventem konzervatoře a sestavu doplňuje o klavír. Dalšími členy kapely jsou Tomáš Galyáš, kytara a Eugen Brinzak, druhé housle, který působí v orchestru divadla v Ústí nad Labem.

“Skupina Galiani Gypsy jazz existuje již pár let. Máme rozsáhlé zkušenosti v přípravě hudebních událostí, jako např.: svatby, plesy, festivaly, taneční večírky, koncerty apod. My jsme muzikanti s duší a vkusem. Galiani Gypsy Jazz hraje hudbu různých žánrů. Jedná se o směs klasické hudby spojené s maďarsko-romskými a jazzovými prvky. Ansámbl navazuje na vážnou hudbu, avšak ve svých upravených skladbách využívá tradice romské hudby a kultury,” uvádí na svých propagačních stránkách kapela Galiani Gypsy Jazz.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon