Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

VIDEO: Vernisáž výstavy fotografií z pražského Žižkova Karla Cudlína zahájila oslavy Mezinárodního dne Romů 2022

05. dubna 2022
Čtení na 2 minuty

Pražské oslavy Mezinárodního dne Romů dnes zahájila vernisáž venkovní výstavy fotografií předního českého fotografa Karla Cudlína na Kostnickém náměstí na Praze 3. Výstava je nazvaná „Tenkrát na Žižkově“ a skládá se ze snímků Romů, které autor nafotil v průběhu řady let na různých místech Žižkova. Na výstavních panelech jsou fotografie Romů a obyvatel starého, většinou již zaniklého Žižkova přímo v místech, kde před lety vznikaly.

“Já jsem jednou šel po ulici na Žižkově a fotil jsem nějaké děti. Vyběhla z baráku paní a já myslel, že mi jde vynadat. Ale ona mi řekla, ať ji nějaké fotografie přinesu ukázat. Za týden jsem paní Žoltákové fotky přinesl ukázat a tak to celé začalo,” popsal vznik cyklu fotografií z let 1978 – 1984 Karel Cudlín při dnešním zahájení výstavy, jejímž kurátorem je Jan Mihaliček.

Karel Cudlín je členem mezinárodní fotografické skupiny 400 ASA a byl i jedním z oficiálních fotografů prezidenta Václava Havla. Díky své schopnosti komunikovat s lidmi a vytvořit si u fotografovaných důvěru vytvořil výjimečný dokumentární soubor zachycující několik generací z unikátní žižkovské komunity.

„Někteří z Romů z fotografií, které vznikaly před čtyřiceti lety, již pochopitelně nežijí, ale mnoho dalších, především ti, kteří byli zobrazeni jako děti, na Žižkově stále bydlí a třeba se někteří z nich na těchto záběrech najdou,“ řkl k tématu výstavy David Tišer, ředitel sdružení ARA ART.

VIDEO

Úterní vernisáže se přímo zúčastnil také novinář a prozaik Patrik Banga. Ten je mimo jiné i autorem povídky „Žižkovák”, která vyšla na podzim roku 2021 v antalogii Všude samá krása nakladatelství Kher a nyní byla zpracována jako audio povídka pro Český rozhlas

“Tohle bylo takové kulturní centrum,” řekl Patrik Banga na Kostnickém náměstí. “Když jsem byl mladý chlapec, tak jsme se tady scházeli s dalšími muzikanty a hrávali jsme tady. Pamatuji se, jak nás tady lidé poslouchali z oken,” vzpomínal Banga. “Pak si také pamatuji doby, kdy na nás volali policisty. Ti pak přijeli a některé z nás si vybrali, odvezli na stanici a tam nás třeba zmlátili,” dodal dnes již s úsměvem novinář Patrik Banga.

Oslavy Mezinárodního dne Romů, které se po dvou letech v online podobě vrací v Praze k živým akcím a osobním setkáváním, budou pokračovat v následujících dnech. Ve středu 6. dubna, na vernisáž naváže koncert kapely Romano Zorba v pražském Rock café. Ve čtvrtek 7. dubna se bude konat další koncert – v Kampusu Hybernská vystoupí Ivan Herák & hosté. Samotné oslavy vyvrcholí v pátek 8. dubna galavečerem v Divadle Archa. Hlavním tématem oslav bude podpora napadené Ukrajiny a lidí, kteří z ní přicházejí.

Podrobné informace o programu letošních oslav Mezinárodního dne Romů najdete na webové stránce www.mezinarodnidenromu.cz a na facebookové stránce sdružení ARA ART, které pražské oslavy pořádá.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon