Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Olomoucká charita otevře putovní výstavu snímků romských dětí

15. února 2016
Čtení na 1 minutu

Olomoucká charita otevře v pondělí výstavu fotografií, jejichž autory jsou romské děti. Snímky pořídily v prostředí, v němž se nejčastěji pohybují.

Expozice nazvaná Můj obyčejný život se během tří měsíců postupně představí na třech místech v Olomouci. ČTK to řekl Vojtěch Petroš z Charity Olomouc.

Výstava představí 59 fotografií znázorňující běžné momenty ze života romských dětí.

"Uspořádali jsme dva kurzy, v nichž se děti naučily základní práci s fotoaparátem i techniku správného focení," uvedla koordinátorka projektu a vedoucí charitního střediska Khamoro pro etnické menšiny Adéla Adámková.

První výstava bude zahájena v pondělí v kavárně Betreka a s ní spojeném bistru Bistrá kráva ve Wurmově ulici. Vernisáž doprovodí svým vystoupením taneční uskupení Kale jakha a nově vzniklý pěvecký soubor z klubu Khamoro Charity Olomouc.

Výstavu zde mohou návštěvníci zhlédnout do 5. března, poté se přesune do prostor Pevnosti poznání Univerzity Palackého, kde bude k vidění až do konce března. Třetím místem v pořadí bude Ústřední knihovna Univerzity Palackého v Olomouci, kde bude umístěna od 4. do 29. dubna.

Výstava i fotografický kurz pro děti byly součástí projektu s názvem Známe se?, který reaguje na napjatou situaci mezi majoritní společností a etnickými menšinami v ČR. Jeho hlavním cílem je zvýšit nabídku osvětových aktivit pro žáky a studenty a přispět k odbourání předsudků a mýtů vůči romské menšině.

"Dalšími aktivitami projektu jsou workshopy na základních školách, besedy se studenty středních, vyšších a vysokých škol a vydání publikace (Ne)obyčejné příběhy (ne)obyčejných Romů," uvedl Petroš.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon