Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Výstava s názvem Univerzita Předlice ke shlédnutí v pražském Veletržním paláci

11. ledna 2013
Čtení na 2 minuty

Bezmála 100 umělců, kteří vystavují v mezaninu Veletržního paláce v Praze, spojuje ústecká univerzita a téma jedné čtvrti. Omezena úzkým a dlouhým prostorem se vedle sebe tísní díla rozličných forem a námětů, díky ústřednímu tématu však nedochází k jejich roztříštěnosti.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem slaví 20 let od založení uměleckých studií a v rámci oslav se rozhodla prezentovat se i v hlavním městě, k čemuž si zvolila téma ústecké čtvrti Předlice. Ta je zatížená poměrně složitou historií. Původně převážně německé obyvatelstvo dnes vystřídalo v podstatě romské ghetto, jehož obyvatelé žijí často v nepřijatelných podmínkách. Dříve výstavní čtvrť města je dnes zanedbaná a obyvatelé Ústí se jí vyhýbají. Tématu „Předlice" se někteří chopili v podobě diplomových nebo semestrálních prací a celou výstavu je třeba chápat jako určitou sebe-prezentaci fakulty, jež se chlubí rozmanitostí a počtem ateliérů.

Složitou předlickou situaci řeší každý student individuálně. Někdo dal přednost drobnějším intervencím v prostoru, někdo se pustil do interakce s dětmi, jiný se snažil zachytit vyprahlý genius loci bývalé průmyslové aglomerace. Většinou nejde o žádná radikální díla, často se spíše jen na problém poukazuje. Řešení předlické situace se buď vůbec nehledá, nebo je lehce utopické. Studenti pracují převážně s materiálem nalezeným v Předlicích, jejich snahou je tak přiblížit atmosféru zašlé a neobyvatelné části města. Provokativně vyznívají z předlických surovin vyrobené šťávy a mýdla (Zdena Kolečková), které však obsahují množství rtuti, arzenu, či jiných škodlivých látek. Kromě toho, že toto dílo prostřednictvím laboratorních testů upozorňuje na přítomné škodlivé látky v předlické floře, jedná se také o určitou ironii na módní produkty „s příběhem".

Prostor dostalo i participační umění, byla uspořádána organizovaná procházka Předlicemi (Blanka Kirchner), výtvarné odpoledne pro děti, nebo romské lekce vaření (Radek Jandera). Tyto projekty vyznívají na výstavě nejsilněji, protože nejlépe upozorňují na onu sociální propast, ve které obyvatelé Předlic žijí.

CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE ZDE.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon