Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zaniklý svět: Výstava o životě původních českých Romů a Sintů bude opět k vidění v Praze

11. září 2017
Čtení na 1 minutu

Do Prahy se vrací putovní výstava „Zaniklý svět“ původních českých Romů a Sintů, kterou připravil Výbor pro odškodnění romského holocaustu (VPORH). Prostřednictvím vzácných dobových fotografií a archiválií představuje život Romů a Sintů v českých zemích v době před jejich vězněním v nacistických koncentračních táborech.

Výstava ve dnech 24. – 27. září zavítá na Prahu 7 – na Strossmayerovo náměstí před kostelem sv. Antonína Paduánského. Záštitu převzal starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Výstava ukazuje fotografie a archivní materiály, které byly již vystavovány, je však doplněna o nové, které i mě zaskočily. Například jak se k řízení táborů postavilo protektorátní ministerstvo vnitra. Myslím si, že mohou změnit posuzování tehdejších událostí, které se v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu odehrály,“ uvedl k předchozí srpnové zastávce výstavy v Praze předseda VPORH Čeněk Růžička.

Část výstavy je věnována romskému odboji, například Josefu Serinkovi a dalším. Výstav také ukazuje pronásledování Romů na území Slovenského štátu.

ARCHIVNÍ VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon