Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Září s Les Carrets: Fotografie stokrát jinak v Muzeu romské kultury

21. září 2021
Čtení na 3 minuty

Deník života romských rodin – tradice, řemesla, sváteční i všední chvíle – to zobrazuje výstava Muzea romské kultury Otisk cest. Fotografie Claude a Marie-José Carret. Na měsíc září navíc muzeum k této výstavě připravilo doprovodný program a zprostředkuje setkání a workshopy s umělci v rámci Festivalu francouzské kultury Bonjour Brno od 22. 9. do 26. 9. 2021.

“Třicet let společně navazují vztahy s Romy po celé Evropě, zejména pak na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku a Ukrajině, a díky osobním poutům a přátelstvím vznikají přirozené fotografie každodenního života. Claude a Marie-José se fotografováním zabývají více než 40 let,” uvedla Bohdana Kuzmová Křepínská v tiskové zprávě Muzea romské kultury.

Za svůj život vystavovali v Irsku, Rumunsku, v bývalém Československu, Švýcarsku, Ukrajině a vydali nespočet katalogů a publikací.

U fotografií manželů Claude a Marie-José Carret není třeba rozlišovat, který z nich ji zachytil. Jejich tvorba je ve vzájemné symbióze, doplňuje se.

“Nikdy by mě, ani Marie­ Jo nenapadlo, že bude mít fotografie v našem životě tak výhradní postavení. Fotografování se pro nás stalo přímo životní nutností,” uvedl Claude Carret. Nejen fotografování má v jejich životě výhradní postavení. Díky téměř každoročním návratům do stejných lokalit se stali svědky proměn života místních komunit, rodin či krajiny.

Výstava Otisk cest. Fotografie Claude a Marie-José Carret v Muzeu romské kultury představuje kurátorský výběr fotografií.

Na výběru fotografií jsme spolupracovali dva odborní kurátoři. Adam Holubovský – předchozí kurátor fondu Fotodokumentace a já – etnoložka. Protože manželé Carretovi mají ve své sbírce mnoho zajímavých fotografií, které souvisejí s různými tradicemi a také náboženskými obřady, Adam mě k výběru a samotné tvorbě koncepce výstavy přizval,” uvedla Eva Mazárová, jedna z kurátorek výstavy.

“Jde o cyklus černobílých fotografií seřazen v tematických okruzích, které na sebe volně navazují. Můžeme je pojmenovat jako země, víra, muzikanti, interiéry a poetika všedního dne. Během celé práce na výběru fotografií jsme sledovali v tvorbě Carretových latentní poetickou linku, které jsme se drželi a myslím, že se nám tím podařilo vytvořit cyklus, ze kterého je cítit intimitu momentů, kdy jednotlivé snímky vznikaly. Je v něm cítit to lidské, co do své umělecké práce autoři vložili. Zachycené jsou obrazy ze života romských rodin, kde se přímo promítá i přátelský vztah fotografů s fotografovanými,” dodala Mazárová.

Atraktivní doprovodný program pořádají Muzeum romské kultury a Festival francouzské kultury Bonjour Brno za účasti manželů Claude a Marie-José Carretových.

PROGRAM

  • 22. 9. v 18 h. Komentovaná prohlídka výstavy Otisk cest s autory Claude a Marie­ José Carret
  • 23. 9. v 17 h. Vernisáž výstavy Otisk cest za účasti autorů. V odloženém termínu oslavíme zahájení výstavy Otisk cest. Během vernisáže vystoupí ludová hudba primáše Davida Oláha z Klenovce, jehož romské obyvatele manželé fotografují od roku 1984. Od 19 h si poslechneme sólový koncert tohoto mladého muzikantského uskupení.
  • 24. 9. od 18 h. Moderovaná beseda s Claude a Marie-José Carret
  • 25. a 26. 9. Interaktivní celodenní fotografické dílny analogové fotografie ve spolupráci s ateliérem Komora z Brna. Fotografické workshopy jsou určené všem zájemcům o analogový tvůrčí proces. Zájemce čeká kreativní tvorba v terénu, nahlédnutí do tradiční temné komory a společné diskuze s profesionálními fotografy.
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon