Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Život a smrt v Tanvaldu získal cenu filmového festivalu Finále

29. dubna 2013
Čtení na 2 minuty

Padesátiminutový dokument Život a smrt v Tanvaldu z dílny režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy vysílaný Českou televizí v rámci cyklu Český žurnál získal na 26. ročníku plzeňského filmového festivalu Finále první cenu.

Oba dlouhá léta spolupracující autoři začali snímek točit krátce po tragické události z předloňské silvestrovské půlnoci, kdy zastřelil důchodce jednoho Roma a druhého postřelil. Tvrdí, že jej napadli nožem a on se bránil legálně drženou pistolí. V Tanvadlu vzniklo po činu velké napětí, částečně proto, že se na případu chtěli zviditelnit také extrémisté, kteří hrozily útoky a město tak muselo posilňovat policejní hlídky.

Případ a jeho vyšetřování dodnes vzbuzují otazníky. Státní zastupitelství sice celou věc odložilo jako nutnou sebeobranu a nevyloučilo ani trestní stíhání přeživšího mladíka, pozůstalí však chtějí znovu obnovit vyšetřování případu.

Dokument, přestože cílem autorů nebylo najít za každou cenu pravdu,ale spíše ukázat vztahy, které v tomto městě zmítaném chudobou panují, ukazuje například podle advokáta Roberta Pelikána nové skutečnosti. 

"Nejdůležitější je záměna stopy, tedy nože, kterým měli mladíci na muže zaútočit. Rozhodnutí státního zastupitelství se opírá především o nůž. Ten byl zaměněn. Nůž, který byl odeslán na analýzu DNA je úplně jiný, než byl nalezen na místě činu," vysvětlil před časem advokát pro deník MF DNES.

Bezesporu talentovaní a dosud i veřejností respektovaní režiséři si na rozdíl od své předchozí tvorby nebo jiných dílů Českého žurnálu teď často v rámci internetových diskusí nebo chatů čtou o své zaujatosti, nadržování Romům,negativních místech dokumentu. Porotci zmiňovaného festivalu si však myslí něco jiného.

Režiséři dostali mimo Ceny Václava Táborského pro autory do 35 let věku také odměnu 60 tisíc korun s tímto oceňěním spojenou.

"Hodláme z těch peněz zaplatit výrobu náhrobního kamene, který zastřelený Ladislav Tatár ml. dodnes nemá, protože si to jeho rodina nemůže dovolit. Ať už se incident, o kterém film pojednává, odehrál jakkoliv, důstojné místo posledního odpočinku si zaslouží každý," uvedl na svém facebookovém profilu Vít Klusák, jeden z dokumentaristické dvojice.

Filmový festival Finále Plzeň je každoroční soutěžní a bilanční přehlídkou českých celovečerních a dokumentárních filmů. Doprovodné programové sekce nabízejí exkurze do historie, současnosti i budoucnosti české kinematografie. 

Hraným vítězem se stal letos film Můj pes Killer v režii Miry Fornay, který se prosadil mezi desítkou snímků, Adam Mihál, neherec obsazený do hlavní role, získal cenu za nejlepší výkon. Mezi dokumenty získala hlavní cenu Věra 68, v níž režisérka Olgy Sommerová sleduje osudy gymnastky Věry Čáslavské.

Další trofeje festivalu si odnesly dokumenty Největší přání či Otázky pana Lásky, studentská porota vyznamenala i hraný film Dont Stop.

Filmové kluby zopakovaly výsledky cen kritiky i Českých lvů, za vítěze vybraly thriller Davida Ondříčka Ve stínu a dokument Davida Vondráčka Láska v hrobě. Ondříčkův snímek získal také cenu diváků.

Festival Finále Plzeň nabídl během týdne na sto sedmdesát děl, navštívilo jej jedenáct tisíc diváků.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon