romea - logo
16. ledna 2019 (středa)
svátek má Ctirad
Loading
rozšířené vyhledávaní

Recenze

Obálka knihy Ilony Ferkové: Ještě jedno, Lído! Kaštánkovy příběhy z herny / De mek jekh, Ľido! Kaštankuskre vakeribena andal e herňa
Obálka knihy Ilony Ferkové: Ještě jedno, Lído! Kaštánkovy příběhy z herny / De mek jekh, Ľido! Kaštankuskre vakeribena andal e herňa

Vyprávění jako zbraň proti životním prohrám. Recenze nové knihy Ilony Ferkové

23.12.2018 16:08 Po několikaleté pauze přichází romská prozaička Ilona Ferková (*1956) s novým knižním titulem – dvojjazyčnou romsko-českou sbírkou povídek De mek jekh, L̓ido! Kaštankuskre vakeribena andal e herňa / Ještě jedno, Lído! Kaštánkovy příběhy z herny.  celý článek

Marcel Bendig, Gregor Janek a Zuzana Stivínová v seriálu Lynč (FOTO: Česká televize, 2018)

Proč je cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly - recenze seriálu Lynč

18.12.2018 10:20 Minulý týden odvysílala ČT1 závěrečnou epizodu nového osmidílného seriálu Lynč (2018). Projekt, který je v mnoha ohledech ojedinělý. Nechme nyní stranou, že jeho úroveň se směrem k rozuzlení mírně zvyšovala a v závěru se tvůrcům téměř podařilo naplnit žánr kriminální minisérie, jak si dílem vytyčili. V čem seriál selhal a co se jeho tvůrcům naopak povedlo?  celý článek

Lindsay Hawdon: Jákobovy barvy (FOTO: přebal knihy, nakladatelství DOMINO)

Jedinečný román o romském holokaustu: Kniha Jákobovy barvy vypráví o tíze zla a útěku před nacisty

10.4.2018 11:16 Kniha Jákobovy barvy nám předestírá nacistickou genocidu Romů v mikroskopické perspektivě, zpracované velmi citlivě, protkané nenápadným symbolismem, který v závěru vyvrcholí v syrový realismus s dlouhou a hlubokou resonancí. Seznamujeme se postupně se třemi generacemi jedné rodiny, kterých životní dráhy nám autorka dávkuje téměř všechny najednou, v rozmezí sedmnácti let, až by čtenář mohl na chvíli ztratit půdu pod nohama. Osciluje mezi třemi zeměmi: Rakouskem, Švýcarskem a Anglií a představuje osudy Jákobových rodičů z naprosto odlišných společenských vrstev a etnických skupin, ze kterých se nenápadně prodírají do příběhu paralely, jež se v jeden moment protnou.  celý článek

Sitcom Miri fajta (FOTO: Facebook Sitcom Miri fajta)

Recenze: Sitcom Miri fajta překonává očekávání

22.12.2017 10:47 Když jsem se před dvěma lety dozvěděla, že Robin Stria připravuje se skupinkou Romů sitcom zamýšlený jako projekt pro televizi, přiznám se, že jsem neměla velká očekávání. Romských projektů s velkými mediálními ambicemi jsem sama zažila několik a dělat zábavu, potažmo romskou zábavu, to je opravdu vysoká meta a pro televizi dost velké sousto.  celý článek

--ilustrační foto--

videoRecenze Romano Voďi: Skokan – film, který nabízí prostor k meditaci

21.7.2017 10:54 Spolu s autentickou hudbou a zpěvem, o který se postaral sám hlavní hrdina, působí snímek lehce a letně. Může za to jistě i skvělý střih a kamera, která snímá téměř dokumentárním okem cestu romského mladíka napříč Evropou, ale třeba i tiše sleduje měnící se přírodu.  celý článek

Křest knihy Brnox, průvodce tzv. brněnským Bronxem, proběhl 21. 12. 2016 v Brně. Vpravo Kateřina Šedá, autorka průvodce. (FOTO: Jolana Halalová)

Adéla Gálová: Brnox aneb průvodce po špinavých kuriozitách

20.1.2017 15:00 „Průvodce brněnským Bronxem – BRNOX – akce Kateřiny Šedé“ - tak zní celý titul publikace, která je nedlouho po svém uvedení kompletně vyprodaná. Druhý z podtitulů je pro ni zdaleka nejcharakterističtější.  celý článek

Josef Serinek (FOTO: Post Bellum)

Recenze České cikánské rapsodie: Genocida Romů a druhý odboj z pohledu historika Jana Tesaře

7.12.2016 15:40 Recenze první knihy o česko-romském odbojářovi Česká cikánská rapsodie.

 celý článek

Z filmu FC Roma (Zdroj: Facebook filmu)

Recenze Jana Stejskala: FC Roma aneb Teď už budeme hrát fotbal

24.9.2016 12:01 Dokumentaristé Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar natočili film s absurdní zápletkou: obyčejný děčínský tým chce hrát fotbal, není ale jisté, jestli najde soupeře.  celý článek

Z filmu Aferim!, režie: Radu Jude (FOTO: Film Distribution Artcam)

videoRumunský snímek z doby cikánského otroctví vypráví o různých podobách cti

7.10.2015 22:01 Dechberoucí krajinou Valašska projížději na koních četník a jeho pomocník – otec se synem pátrající po zmizelém cikánském otrokovi.  celý článek

--ilustrační foto--

videoOceněný film Saulův syn přináší hraniční blízkost koncentráku

7.7.2015 13:55 Teprve debutující režisér László Neme-Nagy získal letos Velkou cenu poroty na canneském festivalu za film Saul fia (Saulův syn). "Příběh z koncentráku", který svou výstavbou a (také přiznaným) poselstvím obkresluje kontury příběhu o Vykoupení sklízí mimořádné úspěchy od samého začátku své pouti evropskými kinosály.
 celý článek

Václav Havel s Romy. Ilustrativní foto. (FOTO: archiv Emila Ščuky)

videoFrantišek Kostlán: Andrea Sedláčková natočila pozoruhodný dokument o Václavu Havlovi

Praha, 2.1.2015 10:54, (ROMEA) Režisérka Andrea Sedláčková natočila o Václavu Havlovi pozoruhodný dokument, kde jednak s diváky sdílí svůj subjektivní pohled na zatím jedinou polistopadovou osobnost v prezidentském křesle, a v němž zároveň mapuje Havlův život od dětství. Poprvé se nám tak představuje Havlova osobnost v celé její šíři a jeho konání v souvislostech.
Sedláčková ukazuje Havla jako člověka, i s jeho chybami a špatnými rozhodnutími, aniž by přitom měla potřebu kvůli tomu snižovat jeho význam - jak to, bohužel, činí ti, kteří Havla nesnášejí, aniž by všechny souvislosti znali.  celý článek

Mikuláš Vymětal (vpravo)

Pavel Sivák, recenze sborníku Mikuláše Vymětala: V kostele u Martina ve zdi sloužili i romští kazatelé

Praha, 3.11.2014 11:47, (ROMEA) Nedávno se mi dostal do rukou sborník současného berounského faráře Mikuláše Vymětala „Pijte z něho všichni“, který je věnován památce Ing. Máji Dohnalové. Byl jsem požádán, abych si jej přečetl a recenzoval. S velkou chutí jsem si jej přečetl, poučil se, i zavzpomínal, neboť kostel Martina ve zdi mi není cizí. Mikuláš Vymětal, nar. r. 1971, vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Praze a poté od r. 1990 - 1997 Evangelickou teologickou fakultu (dále jen ETF) taktéž v Praze, kde také složil doktorské zkoušky. Rok studoval v Izraeli. V letech 1999 – 2000 působil jako farář na pražských Vinohradech, kde nabyl potřebné kazatelské zkušenosti a poté pět let ve sboru v Horních Počernicích.  celý článek

Záběr z dokumentu Eszter Hajduové Verdikt v Maďarsku (Ítélet Magyarországon) (FOTO: YouTube.com)

videoAdéla Gálová: Verdikt o Maďarsku

28.7.2014 14:43 Vítěz letošního Jednoho světa, dokument Eszter Hajduové Verdikt v Maďarsku (Ítélet Magyarországon) je aluzí na knihu Gideona Hausnera Verdikt v Jeruzalémě, zpracovávající proces s Adolfem Eichmannem. Proces, který završil dějiny židovského holocaustu byl jasnou zprávou směrem k veřejnosti; zprávou o tom, že k masovému vraždění docházelo a docházet mohlo, a že jeho vykonavatelem nebylo pár pomatených megalomanů a zmanipulovaných stoupenců nacistické ideologie, ale lidé “jako my”, zcela přesvědčení a oddaní své věci.  celý článek

Všechny moje děti.

videoVšechny moje děti. Recenze Kateřiny Andršové

Praha, 16.7.2014 19:45, (ROMANO VOĎI) Všechny moje děti. Recenze kateřiny Andršové  celý článek

Tomáš Kratochvíl v dokumentu Gadžo (FOTO: Česká televize)

Renata Berkyová: Čemu se vlastně Gádžo přizpůsobuje?

Praha, 29.4.2014 12:37, (ROMEA) Komentář k dokumentu Gadžo Renaty Berkyové.  celý článek

Dokument Gadžo (FOTO: prinstscreen z traileru k fillmu, VIMEO)

videoAdéla Gálová: Hlavní slabinou dokumentu Gadžo je potřeba Romy ospravedlňovat

Praha, 28.4.2014 14:56, (ROMEA) Recenze dokument Gadžo z cyklu Český žurnál.  celý článek

FOTO: Vimeo.com

Týna Trnková, recenze: Život a smrt v Tanvaldu - časosběrný experiment, který se vyplatil

Praha, 23.4.2013 15:42, (ROMEA) Dokument rozpoutal debatu nejen o konkrétní kauze, ale i o podobách rasismu.  celý článek

Jan Rylich, recenze: Rasistická vražda to nebyla, rasismus v Tanvaldu ale je

Praha, 23.4.2013 15:35, (ROMEA) „Dokumentární detektivku“ Život a smrt v Tanvaldu režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy iniciovalo zabití romského mladíka Ladislava Tatára v titulním městě v noci na Nový rok 2012. Film se od kauzy odráží k širší úvaze nad soužitím Romů a gádžů u nás a nad sociálním podhoubím podobných konfliktů.  celý článek

Tomáš Magnusek... inventor, scénárista, režisér, producent, autor a hlavní hrdina v jedné osobě.

videoKlapka: Magnuskův přešlap potřetí (Bastardi 3)

Praha, 26.11.2012 15:45, (ROMEA) Není obvyklé, aby poslední díl filmového cyklu byl zároveň autorovou prvotinou. Fakt, že je závěrečný díl bastardí trilogie Magnuskovým režijním debutem, může být pro leckoho překvapením: autor scénáře totiž i o předchozích dvou dílech hovoří jako o svých filmech.  celý článek

1 | 2 | »



..
romea - logo