romea - logo
24. ledna 2018 (středa)
svátek má Milena
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.
Loading
rozšířené vyhledávaní

Recenze

Sitcom Miri fajta (FOTO: Facebook Sitcom Miri fajta)
Sitcom Miri fajta (FOTO: Facebook Sitcom Miri fajta)

Recenze: Sitcom Miri fajta překonává očekávání

22.12.2017 10:47 Když jsem se před dvěma lety dozvěděla, že Robin Stria připravuje se skupinkou Romů sitcom zamýšlený jako projekt pro televizi, přiznám se, že jsem neměla velká očekávání. Romských projektů s velkými mediálními ambicemi jsem sama zažila několik a dělat zábavu, potažmo romskou zábavu, to je opravdu vysoká meta a pro televizi dost velké sousto.  celý článek

--ilustrační foto--

videoRecenze Romano Voďi: Skokan – film, který nabízí prostor k meditaci

21.7.2017 10:54 Spolu s autentickou hudbou a zpěvem, o který se postaral sám hlavní hrdina, působí snímek lehce a letně. Může za to jistě i skvělý střih a kamera, která snímá téměř dokumentárním okem cestu romského mladíka napříč Evropou, ale třeba i tiše sleduje měnící se přírodu.  celý článek

Křest knihy Brnox, průvodce tzv. brněnským Bronxem, proběhl 21. 12. 2016 v Brně. Vpravo Kateřina Šedá, autorka průvodce. (FOTO: Jolana Halalová)

Adéla Gálová: Brnox aneb průvodce po špinavých kuriozitách

20.1.2017 15:00 „Průvodce brněnským Bronxem – BRNOX – akce Kateřiny Šedé“ - tak zní celý titul publikace, která je nedlouho po svém uvedení kompletně vyprodaná. Druhý z podtitulů je pro ni zdaleka nejcharakterističtější.  celý článek

Josef Serinek (FOTO: Post Bellum)

Recenze České cikánské rapsodie: Genocida Romů a druhý odboj z pohledu historika Jana Tesaře

7.12.2016 15:40 Recenze první knihy o česko-romském odbojářovi Česká cikánská rapsodie.

 celý článek

Z filmu FC Roma (Zdroj: Facebook filmu)

Recenze Jana Stejskala: FC Roma aneb Teď už budeme hrát fotbal

24.9.2016 12:01 Dokumentaristé Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar natočili film s absurdní zápletkou: obyčejný děčínský tým chce hrát fotbal, není ale jisté, jestli najde soupeře.  celý článek

Z filmu Aferim!, režie: Radu Jude (FOTO: Film Distribution Artcam)

videoRumunský snímek z doby cikánského otroctví vypráví o různých podobách cti

7.10.2015 22:01 Dechberoucí krajinou Valašska projížději na koních četník a jeho pomocník – otec se synem pátrající po zmizelém cikánském otrokovi.  celý článek

--ilustrační foto--

videoOceněný film Saulův syn přináší hraniční blízkost koncentráku

7.7.2015 13:55 Teprve debutující režisér László Neme-Nagy získal letos Velkou cenu poroty na canneském festivalu za film Saul fia (Saulův syn). "Příběh z koncentráku", který svou výstavbou a (také přiznaným) poselstvím obkresluje kontury příběhu o Vykoupení sklízí mimořádné úspěchy od samého začátku své pouti evropskými kinosály.
 celý článek

Václav Havel s Romy. Ilustrativní foto. (FOTO: archiv Emila Ščuky)

videoFrantišek Kostlán: Andrea Sedláčková natočila pozoruhodný dokument o Václavu Havlovi

Praha, 2.1.2015 10:54, (ROMEA) Režisérka Andrea Sedláčková natočila o Václavu Havlovi pozoruhodný dokument, kde jednak s diváky sdílí svůj subjektivní pohled na zatím jedinou polistopadovou osobnost v prezidentském křesle, a v němž zároveň mapuje Havlův život od dětství. Poprvé se nám tak představuje Havlova osobnost v celé její šíři a jeho konání v souvislostech.
Sedláčková ukazuje Havla jako člověka, i s jeho chybami a špatnými rozhodnutími, aniž by přitom měla potřebu kvůli tomu snižovat jeho význam - jak to, bohužel, činí ti, kteří Havla nesnášejí, aniž by všechny souvislosti znali.  celý článek

Mikuláš Vymětal (vpravo)

Pavel Sivák, recenze sborníku Mikuláše Vymětala: V kostele u Martina ve zdi sloužili i romští kazatelé

Praha, 3.11.2014 11:47, (ROMEA) Nedávno se mi dostal do rukou sborník současného berounského faráře Mikuláše Vymětala „Pijte z něho všichni“, který je věnován památce Ing. Máji Dohnalové. Byl jsem požádán, abych si jej přečetl a recenzoval. S velkou chutí jsem si jej přečetl, poučil se, i zavzpomínal, neboť kostel Martina ve zdi mi není cizí. Mikuláš Vymětal, nar. r. 1971, vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Praze a poté od r. 1990 - 1997 Evangelickou teologickou fakultu (dále jen ETF) taktéž v Praze, kde také složil doktorské zkoušky. Rok studoval v Izraeli. V letech 1999 – 2000 působil jako farář na pražských Vinohradech, kde nabyl potřebné kazatelské zkušenosti a poté pět let ve sboru v Horních Počernicích.  celý článek

Záběr z dokumentu Eszter Hajduové Verdikt v Maďarsku (Ítélet Magyarországon) (FOTO: YouTube.com)

videoAdéla Gálová: Verdikt o Maďarsku

28.7.2014 14:43 Vítěz letošního Jednoho světa, dokument Eszter Hajduové Verdikt v Maďarsku (Ítélet Magyarországon) je aluzí na knihu Gideona Hausnera Verdikt v Jeruzalémě, zpracovávající proces s Adolfem Eichmannem. Proces, který završil dějiny židovského holocaustu byl jasnou zprávou směrem k veřejnosti; zprávou o tom, že k masovému vraždění docházelo a docházet mohlo, a že jeho vykonavatelem nebylo pár pomatených megalomanů a zmanipulovaných stoupenců nacistické ideologie, ale lidé “jako my”, zcela přesvědčení a oddaní své věci.  celý článek

Všechny moje děti.

videoVšechny moje děti. Recenze Kateřiny Andršové

Praha, 16.7.2014 19:45, (ROMANO VOĎI) Všechny moje děti. Recenze kateřiny Andršové  celý článek

Tomáš Kratochvíl v dokumentu Gadžo (FOTO: Česká televize)

Renata Berkyová: Čemu se vlastně Gádžo přizpůsobuje?

Praha, 29.4.2014 12:37, (ROMEA) Komentář k dokumentu Gadžo Renaty Berkyové.  celý článek

Dokument Gadžo (FOTO: prinstscreen z traileru k fillmu, VIMEO)

videoAdéla Gálová: Hlavní slabinou dokumentu Gadžo je potřeba Romy ospravedlňovat

Praha, 28.4.2014 14:56, (ROMEA) Recenze dokument Gadžo z cyklu Český žurnál.  celý článek

FOTO: Vimeo.com

Týna Trnková, recenze: Život a smrt v Tanvaldu - časosběrný experiment, který se vyplatil

Praha, 23.4.2013 15:42, (ROMEA) Dokument rozpoutal debatu nejen o konkrétní kauze, ale i o podobách rasismu.  celý článek

Jan Rylich, recenze: Rasistická vražda to nebyla, rasismus v Tanvaldu ale je

Praha, 23.4.2013 15:35, (ROMEA) „Dokumentární detektivku“ Život a smrt v Tanvaldu režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy iniciovalo zabití romského mladíka Ladislava Tatára v titulním městě v noci na Nový rok 2012. Film se od kauzy odráží k širší úvaze nad soužitím Romů a gádžů u nás a nad sociálním podhoubím podobných konfliktů.  celý článek

Tomáš Magnusek... inventor, scénárista, režisér, producent, autor a hlavní hrdina v jedné osobě.

videoKlapka: Magnuskův přešlap potřetí (Bastardi 3)

Praha, 26.11.2012 15:45, (ROMEA) Není obvyklé, aby poslední díl filmového cyklu byl zároveň autorovou prvotinou. Fakt, že je závěrečný díl bastardí trilogie Magnuskovým režijním debutem, může být pro leckoho překvapením: autor scénáře totiž i o předchozích dvou dílech hovoří jako o svých filmech.  celý článek

Recenze sbírky povídek Romana Eröse: Z Krupky až na konec světa

Praha, 28.8.2012 13:26, (Romano voďi) Už první próza romského autora Romana Eröse Cadík (Dauphin/Družstevní práce 2008) vyvolala v kriticích příjemné rozechvění z příchodu mesiáše, který možná vyvede romské psaní z dědictví orality a dokáže reflektovat složitou současnost.  celý článek

Ronald Lee: Mizernej cigoš

Praha, 31.7.2009 19:06, (ROMEA/RV) Nedávno vydaný český překlad románu Ronalda Lee Mizernej Cigoš vybízí mimo jiné k zamyšlení nad posunem, který udělala kanadská společnost od 60. let po současnost.  celý článek

Pavla Marianová a její romský Nářek

Praha, 24.10.2008 21:40, (Romano voďi) Je úžasné, co všechno může obsáhnout lidský hlas. Zvláště když jako východisko si vezme romské písně. Pavlu Marianovou, která vydala sólové album Nářek, bude znát hlavně domácí folkové publikum, které chodilo na koncerty skupiny Klíč. Už tehdy, v 90. letech, měla kapela v repertoáru romské písničky.  celý článek

1 | 2 | »



..
romea - logo