romea - logo
23. května 2019 (čtvrtek)
svátek má Vladimír
Loading
rozšířené vyhledávaní

Recenze

Zdeněk Godla, jako podvodník, který nabízí
Zdeněk Godla, jako podvodník, který nabízí "echt gold" v seriálu České televize Rapl (FOTO: Repro Česká televize)

videoRobert Malecký: Čím hůř, tím hůř. Seriál Rapl maluje Ústí nad Labem jako ghetto. Stejně jako zdejší politici

24.1.2019 10:13 Druhou řadou televizního seriálu Rapl je, soudě podle ohlasů na sociálních sítích, zatím (K)unešen málokdo. To samozřejmě není nijak podstatné, detektivních seriálů, které se z nadějně rozjetých příběhů postupně staly detektivem Martinem Tomsou televizní tvorby, má za sebou nejen Česká televize spoustu. My si zkusíme povšimnout, proč nevyšla sázka na Ústí nad Labem jako přitažlivou filmovou lokaci.  celý článek

Obálka knihy Ilony Ferkové: Ještě jedno, Lído! Kaštánkovy příběhy z herny / De mek jekh, Ľido! Kaštankuskre vakeribena andal e herňa

Vyprávění jako zbraň proti životním prohrám. Recenze nové knihy Ilony Ferkové

23.12.2018 16:08 Po několikaleté pauze přichází romská prozaička Ilona Ferková (*1956) s novým knižním titulem – dvojjazyčnou romsko-českou sbírkou povídek De mek jekh, L̓ido! Kaštankuskre vakeribena andal e herňa / Ještě jedno, Lído! Kaštánkovy příběhy z herny.  celý článek

Marcel Bendig, Gregor Janek a Zuzana Stivínová v seriálu Lynč (FOTO: Česká televize, 2018)

Proč je cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly - recenze seriálu Lynč

18.12.2018 10:20 Minulý týden odvysílala ČT1 závěrečnou epizodu nového osmidílného seriálu Lynč (2018). Projekt, který je v mnoha ohledech ojedinělý. Nechme nyní stranou, že jeho úroveň se směrem k rozuzlení mírně zvyšovala a v závěru se tvůrcům téměř podařilo naplnit žánr kriminální minisérie, jak si dílem vytyčili. V čem seriál selhal a co se jeho tvůrcům naopak povedlo?  celý článek

Lindsay Hawdon: Jákobovy barvy (FOTO: přebal knihy, nakladatelství DOMINO)

Jedinečný román o romském holokaustu: Kniha Jákobovy barvy vypráví o tíze zla a útěku před nacisty

10.4.2018 11:16 Kniha Jákobovy barvy nám předestírá nacistickou genocidu Romů v mikroskopické perspektivě, zpracované velmi citlivě, protkané nenápadným symbolismem, který v závěru vyvrcholí v syrový realismus s dlouhou a hlubokou resonancí. Seznamujeme se postupně se třemi generacemi jedné rodiny, kterých životní dráhy nám autorka dávkuje téměř všechny najednou, v rozmezí sedmnácti let, až by čtenář mohl na chvíli ztratit půdu pod nohama. Osciluje mezi třemi zeměmi: Rakouskem, Švýcarskem a Anglií a představuje osudy Jákobových rodičů z naprosto odlišných společenských vrstev a etnických skupin, ze kterých se nenápadně prodírají do příběhu paralely, jež se v jeden moment protnou.  celý článek

Sitcom Miri fajta (FOTO: Facebook Sitcom Miri fajta)

Recenze: Sitcom Miri fajta překonává očekávání

22.12.2017 10:47 Když jsem se před dvěma lety dozvěděla, že Robin Stria připravuje se skupinkou Romů sitcom zamýšlený jako projekt pro televizi, přiznám se, že jsem neměla velká očekávání. Romských projektů s velkými mediálními ambicemi jsem sama zažila několik a dělat zábavu, potažmo romskou zábavu, to je opravdu vysoká meta a pro televizi dost velké sousto.  celý článek

--ilustrační foto--

videoRecenze Romano Voďi: Skokan – film, který nabízí prostor k meditaci

21.7.2017 10:54 Spolu s autentickou hudbou a zpěvem, o který se postaral sám hlavní hrdina, působí snímek lehce a letně. Může za to jistě i skvělý střih a kamera, která snímá téměř dokumentárním okem cestu romského mladíka napříč Evropou, ale třeba i tiše sleduje měnící se přírodu.  celý článek

Křest knihy Brnox, průvodce tzv. brněnským Bronxem, proběhl 21. 12. 2016 v Brně. Vpravo Kateřina Šedá, autorka průvodce. (FOTO: Jolana Halalová)

Adéla Gálová: Brnox aneb průvodce po špinavých kuriozitách

20.1.2017 15:00 „Průvodce brněnským Bronxem – BRNOX – akce Kateřiny Šedé“ - tak zní celý titul publikace, která je nedlouho po svém uvedení kompletně vyprodaná. Druhý z podtitulů je pro ni zdaleka nejcharakterističtější.  celý článek

Josef Serinek (FOTO: Post Bellum)

Recenze České cikánské rapsodie: Genocida Romů a druhý odboj z pohledu historika Jana Tesaře

7.12.2016 15:40 Recenze první knihy o česko-romském odbojářovi Česká cikánská rapsodie.

 celý článek

Z filmu FC Roma (Zdroj: Facebook filmu)

Recenze Jana Stejskala: FC Roma aneb Teď už budeme hrát fotbal

24.9.2016 12:01 Dokumentaristé Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar natočili film s absurdní zápletkou: obyčejný děčínský tým chce hrát fotbal, není ale jisté, jestli najde soupeře.  celý článek

Z filmu Aferim!, režie: Radu Jude (FOTO: Film Distribution Artcam)

videoRumunský snímek z doby cikánského otroctví vypráví o různých podobách cti

7.10.2015 22:01 Dechberoucí krajinou Valašska projížději na koních četník a jeho pomocník – otec se synem pátrající po zmizelém cikánském otrokovi.  celý článek

--ilustrační foto--

videoOceněný film Saulův syn přináší hraniční blízkost koncentráku

7.7.2015 13:55 Teprve debutující režisér László Neme-Nagy získal letos Velkou cenu poroty na canneském festivalu za film Saul fia (Saulův syn). "Příběh z koncentráku", který svou výstavbou a (také přiznaným) poselstvím obkresluje kontury příběhu o Vykoupení sklízí mimořádné úspěchy od samého začátku své pouti evropskými kinosály.
 celý článek

Václav Havel s Romy. Ilustrativní foto. (FOTO: archiv Emila Ščuky)

videoFrantišek Kostlán: Andrea Sedláčková natočila pozoruhodný dokument o Václavu Havlovi

Praha, 2.1.2015 10:54, (ROMEA) Režisérka Andrea Sedláčková natočila o Václavu Havlovi pozoruhodný dokument, kde jednak s diváky sdílí svůj subjektivní pohled na zatím jedinou polistopadovou osobnost v prezidentském křesle, a v němž zároveň mapuje Havlův život od dětství. Poprvé se nám tak představuje Havlova osobnost v celé její šíři a jeho konání v souvislostech.
Sedláčková ukazuje Havla jako člověka, i s jeho chybami a špatnými rozhodnutími, aniž by přitom měla potřebu kvůli tomu snižovat jeho význam - jak to, bohužel, činí ti, kteří Havla nesnášejí, aniž by všechny souvislosti znali.  celý článek

Mikuláš Vymětal (vpravo)

Pavel Sivák, recenze sborníku Mikuláše Vymětala: V kostele u Martina ve zdi sloužili i romští kazatelé

Praha, 3.11.2014 11:47, (ROMEA) Nedávno se mi dostal do rukou sborník současného berounského faráře Mikuláše Vymětala „Pijte z něho všichni“, který je věnován památce Ing. Máji Dohnalové. Byl jsem požádán, abych si jej přečetl a recenzoval. S velkou chutí jsem si jej přečetl, poučil se, i zavzpomínal, neboť kostel Martina ve zdi mi není cizí. Mikuláš Vymětal, nar. r. 1971, vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Praze a poté od r. 1990 - 1997 Evangelickou teologickou fakultu (dále jen ETF) taktéž v Praze, kde také složil doktorské zkoušky. Rok studoval v Izraeli. V letech 1999 – 2000 působil jako farář na pražských Vinohradech, kde nabyl potřebné kazatelské zkušenosti a poté pět let ve sboru v Horních Počernicích.  celý článek

Záběr z dokumentu Eszter Hajduové Verdikt v Maďarsku (Ítélet Magyarországon) (FOTO: YouTube.com)

videoAdéla Gálová: Verdikt o Maďarsku

28.7.2014 14:43 Vítěz letošního Jednoho světa, dokument Eszter Hajduové Verdikt v Maďarsku (Ítélet Magyarországon) je aluzí na knihu Gideona Hausnera Verdikt v Jeruzalémě, zpracovávající proces s Adolfem Eichmannem. Proces, který završil dějiny židovského holocaustu byl jasnou zprávou směrem k veřejnosti; zprávou o tom, že k masovému vraždění docházelo a docházet mohlo, a že jeho vykonavatelem nebylo pár pomatených megalomanů a zmanipulovaných stoupenců nacistické ideologie, ale lidé “jako my”, zcela přesvědčení a oddaní své věci.  celý článek

Všechny moje děti.

videoVšechny moje děti. Recenze Kateřiny Andršové

Praha, 16.7.2014 19:45, (ROMANO VOĎI) Všechny moje děti. Recenze kateřiny Andršové  celý článek

Tomáš Kratochvíl v dokumentu Gadžo (FOTO: Česká televize)

Renata Berkyová: Čemu se vlastně Gádžo přizpůsobuje?

Praha, 29.4.2014 12:37, (ROMEA) Komentář k dokumentu Gadžo Renaty Berkyové.  celý článek

Dokument Gadžo (FOTO: prinstscreen z traileru k fillmu, VIMEO)

videoAdéla Gálová: Hlavní slabinou dokumentu Gadžo je potřeba Romy ospravedlňovat

Praha, 28.4.2014 14:56, (ROMEA) Recenze dokument Gadžo z cyklu Český žurnál.  celý článek

FOTO: Vimeo.com

Týna Trnková, recenze: Život a smrt v Tanvaldu - časosběrný experiment, který se vyplatil

Praha, 23.4.2013 15:42, (ROMEA) Dokument rozpoutal debatu nejen o konkrétní kauze, ale i o podobách rasismu.  celý článek

Jan Rylich, recenze: Rasistická vražda to nebyla, rasismus v Tanvaldu ale je

Praha, 23.4.2013 15:35, (ROMEA) „Dokumentární detektivku“ Život a smrt v Tanvaldu režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy iniciovalo zabití romského mladíka Ladislava Tatára v titulním městě v noci na Nový rok 2012. Film se od kauzy odráží k širší úvaze nad soužitím Romů a gádžů u nás a nad sociálním podhoubím podobných konfliktů.  celý článek

1 | 2 | 3 | »



..
romea - logo