19. ledna 2017 (čtvrtek)
svátek má Doubravka
romano vodi - předplatné

Foto: Oblastní charita Jihlava

Terénní programy SOVY uspořádaly předvánoční setkání dětí a rodičů žáků zapojených do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě

22.12.2016 11:48 Pracovníci Oblastní charity Jihlava, Terénních programů SOVY, uspořádali v pátek 16. prosince 2016 vánoční besídku pro děti zapojené do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě a jejich rodiče. Kromě zdobení vánočního stromečku, vyrábění vánočního svícnu a zpívání koled bylo pro děti přichystané malé překvapení v podobě vánočních dárků z akce Krabice od bot.  celý článek

Ilustrační FOTO: yeowatzup, Flickr.com

Pracovní skupina pro odškodnění Romů diskutovala o projektu Databáze romských obětí holokaustu

10.10.2016 11:49 V pátek 7. října 2016 se ke svému druhému zasedání v roce 2016 sešla Pracovní skupina pro odškodnění Romů při Radě vlády pro záležitosti romské menšiny. Na zasedání byli pozváni jako hosté zástupci Institutu Terezínské iniciativy, kteří členům pracovní skupiny představili projekt Databáze romských obětí.  celý článek

Výstav Poklad Romů/Amare somnaka, tajemství romského šperku v Muzeu romské kultury (7. 10. 2016 -  30. 4. 2017)

Romské šperky v Muzeu romské kultury. Unikátní výstava Poklad Romů

3.10.2016 12:52 Muzeum romské kultury v Brně otevírá ve čtvrtek 6. října v 17. hodin novou výstavu Poklad Romů/Amare somnaka, tajemství romského šperku. Obsáhlá výstava, která je pojištěná na 4 miliony korun, je instalována ve 3 výstavních sálech a zahrnuje 382 exponátů.  celý článek

Robert Pelikán (FOTO: www.online.muni.cz)

Nevládní organizace nesouhlasí s věcným záměrem zákona o bezplatné právní pomoci

19.9.2016 13:30 Dne 21. září 2016 bude vláda projednávat věcný záměr zákona o bezplatné právní pomoci. Návrh měl původně nově a komplexně upravit systém přístupu osob, jejichž základní lidská práva byla porušena, k bezplatné právní pomoci a posílit tak jejich současné možnosti domoci se nápravy přes soudy.  celý článek

Ilustrační FOTO: Wokandapix, Pixabay.com

Amnesty International: Jak je na tom české školství se vzděláváním romských dětí?

1.9.2016 10:15 Nerovný přístup romských dětí ke vzdělání je v českém vzdělávacím systému dlouhodobý problém. Projevuje se třemi způsoby: nadměrné zastoupení romských dětí v tzv. praktických školách (školy v první řadě určené žákům s lehkou formou mentálního postižení), vyloučení Romů z běžných škol a tříd a rozdílné přístupy k romským žákům v běžných školách - časté jsou zprávy o rasové šikaně a ostrakizaci neromskými žáky a dokonce i otevřená předpojatost ze strany některých učitelů.  celý článek

--ilustrační foto--

Násilně sterilizovaná Romka se domohla spravedlnosti u soudu. Má dostat skoro půl milionu korun

Košice, 25.4.2016 15:16 Okresní soud Košice II rozhodl o tom, že došlo k porušení práv Romky, která byla v minulosti bez poskytnutí informovaného souhlasu sterilizována v tamní Univerzitní nemocnici L. Pasteura. Soud uložil nemocnici povinnost se omluvit a v dalším rozsudku ze dne 19.2.2016 přiznal ženě též nárok na finanční odškodnění v požadované plné výši téměř 17.000 Eur.  celý článek

Stipendista Filip Sivák studuje magisterský program na ČVUT (foto: archiv ROMEA)

ROMEA spustila v rámci ojedinělého stipendijního projektu nový web pro romské studenty

31.3.2016 10:40 Organizace ROMEA dnes spustila nový web www.romskastipendia.cz, který poskytuje zájemcům z řad romských studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol na jednom virtuálním místě informace o tom, jak získat stipendium, doučování, stáž a další podporu ve vzdělávání. Webové stránky vznikly v rámci pětiletého projektu Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ.  celý článek

Fórum rodičů.

Prohlášení Fóra rodičů: škola může podpořit umění vzájemného soužití

3.11.2015 9:53 Fórum rodičů vydalo své souhrnné stanovisko k aktuální problematice inkluzivního vzdělávání. Romea.cz jej přináší v plném znění.  celý článek

Záběr z přechodu Bapska, foto: iniciativa Pomáháme lidem na útěku

Situace uprchlíků na srbsko-chorvatském hraničním přechodu v Bapske je stále kritická, do řešení už se vložila srbská vláda

21.10.2015 12:18 Situace na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Bapske – Berkasovo je stále kritická. Po pátečním uzavření maďarských hranic se trasa uprchlíků stočila právě na chorvatsko-srbské hranice a Bapske je stále pod náporem lidí. Na organizaci tábora čeští dobrovolníci již spolupracují se zástupci srbské vlády.  celý článek

Antónia Lacková. Foto IQ Roma servis

Blog romské vysokoškolačky Antónii Lackové: Pomáhejme společnosti růst

13.8.2015 8:24 Chtěla-li tomu náhoda nebo to bylo něco jiného, nevím, zkrátka stala jsem se členkou Gendalosu. Programu, který podporuje mladé Romy a pomáhá jim získat vzdělání, i přes jejich sociálně-ekonomické znevýhodnění.  celý článek

Soubor Kesaj Čhave během vystoupení v pařížském divadle Théâtre La Traversiere (foto: Alexandre Martin)

Mladí Romové z podtatranských osad vystoupí se svým souborem Kesaj Čhave v divadle Dobeška

Praha, 14.5.2015 11:49 Divadlo Dobeška bude v pátek 15. května opět hostit úspěšný folklorní hudební a taneční soubor Kesaj Čhave, který tvoří mladí Romové žijící na Slovensku v osadách pod Tatrami. Děti vystoupí tradičně pod vedením hudebníka Ivana Akimova.  celý článek

--ilustrační foto--

Neziskovky pomáhají nezaměstnaným Romům a šetří miliony státnímu rozpočtu

Praha, 27.3.2015 13:10, (ROMEA) Do pomoci při zaměstnávání Romů se organizace Slovo 21 a ROMEA opět pustili již
na začátku letošního roku. V již předchozím projektu se podařilo úspěšně
zaměstnat 59 pražských klientů a ušetřit tak státnímu rozpočtu přes šest milionů
korun.  celý článek

--ilustrační foto--

Romští studenti v Brně vybudovali posilovnu

Brno, 12.2.2015 10:04, (ROMEA) IQ Roma servis a romští středoškoláci včera společně otevřeli v Brně na ulici Cejl 49 posilovnu ROMA GYM určenou pro studenty vzdělávacího programu Gendalos.  celý článek

--ilustrační foto--

Soutěž o titul „Romská osobnost Jihomoravského kraje“

Brno, 14.3.2014 10:10, (ROMEA) Občanské sdružení IQ Roma servis vyhlásilo soutěž Romská osobnost Jihomoravského kraje. Cílem soutěže je v návaznosti na Týden romské kultury v Brně, realizovaný v rámci oslav Mezinárodního dne Romů, podpořit pozitivní obraz a hrdost Romů na svou etnicitu a to prostřednictvím romských osobností.  celý článek

--ilustrační foto--

Účastníci mezinárodní konference United for Intercultural Action se shromáždili na podporu ostravských Romů

Praha, 29.10.2013 10:21, (ROMEA) United – Evropská síť proti rasismu, nacionalismu, fašismu a k podpoře migrantů a uprchlíků, v níž spolupracuje více než 560 organizací ze 46 evropských zemí, pořádá v těchto dnech mezinárodní konferenci v ČR.  celý článek

Občanské sdružení Český západ (logo).

Český západ zve veřejnost na besedu o rizicích podomního prodeje

Teplá,Toužim, 30.8.2013 9:55, (ROMEA) V Dobré Vodě u Toužimi se v úterý 3. září 2013 od 14.30 do 16 hodin uskuteční v místním komunitním centru beseda se zástupci společnosti Člověk v tísni o tom, jak se bránit nekalým praktikám některých podomních prodejců, prodejců energií a telefonních operátorů. Akce je otevřena všem zájemcům z řad veřejnosti a je zdarma.  celý článek

FOTO: Jiří Salik Sláma

Oběti násilí z nenávisti získají více pomoci