13. srpna 2020 (čtvrtek)
svátek má Alena

Otevřený dopis Radka Drahomíra Horvátha prezidentovi republiky

Děčín, 21.10.2014 11:37, (ROMEA)
Přátelské fotbalové utkání TJ Junior Roma Děčín - FC Embassies Praha se odehrálo 21. září 2014 v Děčíně. (FOTO: Lukáš Houdek)

Vážený pane prezidente,

ačkoliv jsem Rom, což v dnešní době a v této zemi evokuje všelijaké asociace, snažím se kupodivu být dobrým člověkem a zejména řádným otcem svých dvou dětí. Vzdělávám je v historii naší země, vodím je do muzeí, na hrady a zámky, do zoologických zahrad a také na sportovní utkání. U nás ve městě zejména na hokejová a také fotbalová utkání. Za svůj život jsem byl přímo několikrát konfrontován s nerovným zacházením a jsem v takové myšlenkové fázi, že diskriminaci mé osoby omlouvám. Snažím se vžít do pocitu diskriminujícího, a byť zpravidla argumentuje v rámci kolektivní viny, jeho zdůvodnění vnímám z lidského hlediska jako oprávněné. Můj postoj mi dopřává ten luxus, že se málo co dotkne mých pocitů. Ano, je to poněkud zvrácené. Jestli se však nějaká podivnost dotkne mé osoby přímo, je to výjimečný jev, který bolí o to citlivěji, pokud se to dotkne i mých dvou malých dětí. A je tak říkajíc „oheň na střeše“.

V sobotu 11. 10. 2014 jsem byl proto velice šokován, když jsem vzal své děti na fotbalové utkání, ve kterém nastoupilo TJ Junior Roma Děčín, ale soupeř z Huntířova se nedostavil. Nechápal jsem, proč se do sportovního klání vnáší zjevný rasismus, a o to víc byly šokovány mé děti z toho, že na perfektně střiženém pažitu je jen jedno mužstvo. Nezvládl jsem to vysvětlit své dceři ani synovi, ačkoliv jsem se velice snažil. Ani u sedmiletého dítěte jsem neobstál s vysvětlením, které oficiálně akceptují fotbalový funkcionáři, místní, lidé z fotbalového svazu, až po pana Peltu. Hlavní dva argumenty, kterými se zaklínají místní soupeři, neobstály.

Protože 4 roky starý incident byl řešen disciplinárně fotbalovým svazem a tehdejší násilníci v současném klubu nejsou. Výjimkou je Herák, který měl za tehdejší chování 3 roky distanc. Trest uplynul, jeho letošní angažmá v TJ Junior Roma Děčín soupeřům i nadále vadí. Skutečnost, že celý tento rok nastupuje také za fotbalový klub Heřmanov, nevadí ale nikomu.

Romský fotbalový klub je údajně léta protěžován městem tím, že městský stadion mohou používat za symbolickou cenu. Oni jsou ovšem jediní, kdo na tomto stadionu odklízel následky povodní, kdo prováděl kopáčské práce, když se stavěl přilehlý Lidl a kdo na tomto stadionu dodnes uklízí po zápasech.

Benefiční zápas se zástupci Ambasád nevnesl do věci žádné světlo. Již týden si lámu hlavu tím, proč jsme museli být já a mé děti konfrontováni tak neslýchanou urážkou důstojnosti. Již týden přemýšlím, jak vysvětlit dětem, čeho se to minulou sobotu staly svědky. Proč sportovci nechtějí s někým hrát a proč na hřišti, kde je avizováno fotbalové utkání, nastupuje jen jeden tým. Zvlášť složité je to v případě, když na druhou stranu neustále upozorňuji své děti, že sport znamená „fair play“, že sport bourá veškeré pomyslné zdi mezi lidmi. Tohle se mě osobně velice dotýká, vnímám to jako nedůstojné vůči své osobě a svým dětem a jako přímý útok na mou osobu a rodinu.

Děkuji za pochopení a odpověď.

Uveřejněné názory nemusí vyjadřovat stanoviska a názory redakce serveru Romea.cz, Romano voďi nebo ROMEA, o.p.s.

Fotbal, Rasismus

Kurz pro pedagogy (FOTO: R-Mosty)

Organizace R-Mosty pořádá další běh kurzu Pedagog a sociokulturní specifika romských žáků. Hlaste se!

11.8.2020 18:01
Společnost R - Mosty pořádá 26. a 27. srpna na biofarmě Belina v Nežichově u Toužimi další běh kurzu Pedagog a sociokulturní specifika romských žáků. Kurz pomáhá efektivněji pracovat s dětmi z romských rodin a rozšiřuje účastníkům všeobecné povědomí o této naší největší a nejstarší národnostní menšině.

CD neonacistické skupiny Krátký proces

Slovenská a česká policie zatýkala při akci proti extremismu členy kapel. Policisté našli předměty s nacistickou tematikou

11.8.2020 17:07
Slovenská policie dnes zadržela při zátahu proti extremismu devět lidí. Jsou mezi nimi také členové hudebních skupin Krátký proces a Horkýže Slíže, informovala televize Markíza. Do akce vedené slovenskou policií se podle webu Česká justice zapojili i čeští kolegové, kteří provedli domovní prohlídku u českého hudebníka v Děčíně.

Olga Fečová, foto: Lukáš Houdek

videoVIDEO: Nejdříve jsem měla rodinu, děti, takže jsem se starala o ně, na mě přišla řada v 60letech, říká Olga Fečová navržená na státní vyznamenání

9.8.2020 15:43
Romská spisovatelka, pěstounka, pedagogická asistentka Olga Fečová byla navržena na státní vyznamenání. Navrhla ji Doc. PhDr. Zuzana Jurková, PhD., vedoucí Katedry obecné antropologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karovy.