22. ledna 2020 (středa)
svátek má Slavomír

Agentura pro sociální začleňování zapojí do koordinovaného čerpání evropských dotací dalších 9 měst

17.12.2015 11:55
--ilustrační foto--

Dalších devět měst může od nového roku účinněji řešit problémy spojené s existencí sociálně vyloučených lokalit na jejich území. Vládní Agentura pro sociální začleňování je zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL), který jim umožní řešit problém chudoby a sociálního vyloučení komplexním způsobem a zajistí jim exkluzivní přístup k některým evropským dotacím. Jde o města: Chomutov, Liberec, Most, Nový Bor, Postoloprty, Sokolov, Varnsdorf, Vítkov-Budišov a Žďár nad Sázavou. O jejich zapojení do spolupráce s Agenturou včera rozhodli členové Monitorovacího výboru Agentury, který je jejím dozorčím orgánem.

Do výběrového řízení pro tzv. 4. vlnu obcí a měst, která se zařadí do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (www.socialni-zaclenovani.cz/KPSVL), se přihlásilo celkem 11 lokalit. Devět lokalit uspělo, dvěma městům (Rumburk a Vsetín) byla nabídnuta spolupráce v rámci tzv. vzdálené dílčí podpory. Tu budou tato města dostávat po dobu jednoho roku a během té doby by mělo dojít k detailnějšímu vymezení řešených problémů a navržení reálných způsobů řešení. Města se lépe připraví na budoucí vstup do Koordinovaného přístupu.

V devíti obcích, které budou nově zapojeny do Koordinovaného přístupu, vznikne platforma s názvem Lokální partnerství, která zahrne všechny místní subjekty podílející se na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením (zástupci města, škol, úřadu práce, policie, neziskových organizací, apod.). Dalším výstupem bude tzv. místní strategický plán sociálního začleňování. S jeho vytvořením pomůže městům i místním partnerům Agentura. Lokálního partnerství by mělo navrhnout základní obsahovou část strategického plánu. Agentura bude podporovat obce i při získávání prostředků na konkrétní projekty, které budou na plán navazovat (může jít například o posílení sociálních služeb, rekonstrukce bytů pro sociální bydlení, vznik komunitních center, projekty podpory zaměstnanosti nebo podporu škol pro práci s žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí).

"Cílem je, aby řešení problematiky sociálního vyloučení probíhalo koordinovaně, komplexně a dlouhodobě ve všech oblastech, kterých se týká. Aby nebyly řešeny její dílčí části nebo projevy problémů spojených s chudobou a vyloučením," dodává ředitel Agentury Radek Jiránek.

Koordinovaný přístup je finančním mechanismem, v jehož rámci mohou města a obce čerpat evropské prostředky ze tří operačních programů (OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, Integrovaný regionální Operační program).

Do Koordinovaného přístupu bude od začátku nového roku zapojeno 37 lokalit (28 z nich vstoupilo v rámci prvních tří vln KPSVL). Celkem se jedná téměř o sto měst, obcí a městských obvodů.

Do konce roku 2020 se do Koordinovaného přístupu zapojí až 70 obcí. V režimu vzdálené dílčí podpory bude Agentura spolupracovat se 40 obcemi.

Tisková zpráva Agentury pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.