1. července 2016 (pátek)
svátek má Jaroslava
romano vodi - předplatné

Americká fotografka strávila rok dokumentováním soukromého života Romů

Praha, 3.10.2012 10:59, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Uplynulých šest měsíců pořizovala fotografka Talitha Brauer snímky českých romských rodin v soukromí jejich domovů i na veřejnosti. Výsledkem je výstava Život jak ho znám, intimní nahlédnutí do života komunity, která s odvahou a humorem čelí chudobě a diskriminaci.

Talitha Brauer se rozhodla zdokumentovat každodenní život v romské komunitě poté, co se jako dobrovolnice v Centru dětí a mládeže Teen Challenge International ČR zapojila do práce s dětmi v ohrožení. Nápad se zrodil v září 2011, kdy se zúčastnila pohřbu jednoho z těchto dětí, které zemřelo na rakovinu.

„Zasáhla mě srdečnost a štědrost, jakou projevila rodina té holčičky v době, kdy prožívala velký smutek,“ říká Brauer. „Byl to první z projevů důstojnosti a síly, které jsem během projektu měla možnost sledovat.“

Fotografie jsou doplněny rozhovory s portrétovanými, které autorka nashromáždila v rámci projektu. Příběhy v nich zachycené dodávají snímkům sociální kontext: šestnáctiletá Marina* byla napadena skupinou českých středoškoláků, zatímco učitelé jen přihlíželi; v době, kdy se provalil skandál se sterilizací romských žen, doktoři v české nemocnici pohrozili Haně*, že další těhotenství by ji mohlo ohrozit na životě, čímž vyvolali stres, který, jak se Hana domnívá, způsobil, že nakonec potratila. „Nechtěla jsem mluvit za lidi, které jsem potkala,“ vysvětluje Brauer. „Chtěla jsem, aby promluvili sami.“

Výstava je součástí konference Forum 2000, kterou v roce 1996 založil tehdejší český prezident Václav Havel společně s japonským filantropem Yohei Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Elie Wieselem.

Delegát konference Valeriu Nicolae, zakladatel a prezident Politického centra pro Romy a menšiny v Rumunsku, promluví při zahájení výstavy 22. října. Tématem letošního ročníku konference je vztah mezi demokracií a médii.

Soubor barevných i černobílých fotografií Talithy Brauer bude k vidění v nádherných prostorách gotického kostela z 12. století Martin ve zdi v centru Prahy.

Talitha Brauer, 28, se narodila v USA, ale dětství prožila v Irsku a Německu. V americkém Michiganu vystudovala fotografii a literaturu. Už léta se věnuje umělecké a novinářské fotografii. Její zatím poslední projekt vypráví příběhy lidí na okraji společnosti a odhaluje skrytou krásu na obyčejných místech.

Výstava Život jak ho znám probíhá od 22. 10. do 23. 11. 2012. Vernisáž, otevřená pro veřejnost, se uskuteční 22. 10. od 18:30 (neformální oděv, občerstvení zajištěno).

Talitha Brauer
talitha.kay@gmail.com
www.talithabrauer.com

*Jména změněna z důvodu ochrany soukromí.

Svobodná matka při rodinném pikniku v předvečer svátku práce. Okolo si hrají její tři nejmladší děti, to
nejstarší žije s otcem.

Šestnáctiletá dívka se na Hlavním nádraží loučí se svým bratrem dvojčetem, který odjíždí do učení.
Chce se stát mechanikem a odcestovat do Anglie, kde, jak tvrdí, mu barva pleti nebude bránit v hledání
zaměstnání.

Fotografie ve vysokém rozlišení lze získat na požádání.

Forum 2000

Akce, Kalendář akcí, Kultura, Výstava

Petr Uhl

Petr Uhl: Aby se čeští Romové v Anglii nestali obětními beránky brexitu

30.6.2016 10:30
Pro mne je Petr Torák především Evropan, pak teprve Rom, britský policista nebo Čech, žijící trvale v Anglii. Tohoto 35letého muže jsem poznal loni 10. prosince v sále pražské Křižovatky. V tento Den lidských práv jsme byli oba přítomni slavnostnímu předávání cen Roma spirit. Petru Torákovi udělila dva týdny předtím anglická (a skotská!) královna Alžběta II. Řád britského impéria za komunitní práci mezi lidmi z etnických skupin, hlavně z české a slovenské (převážně romské) v anglickém městě Peterborough.

David Cameron (FOTO: Valsts kanceleja Litva, Wikimedia Commons)

Cameron slíbil zásah proti projevům rasové a národnostní nesnášenlivosti. Po brexitu jsou mnohem častější

30.6.2016 9:44
Britský premiér David Cameron včera slíbil, že jeho země se vypořádá s projevy národnostní a rasové nesnášenlivosti, které se rozmohly po čtvrtečním referendu. V něm britští voliči odhlasovali odchod své země z Evropské unie. Vzhledem k vyhrocené kampani před hlasováním je výsledek referenda interpretován mimo jiné jako projev odporu místních obyvatel k vysokému počtu přistěhovalců. A to zejména ze střední a východní Evropy, protože na prvním místě byly dosavadní útoky namířeny proti Polákům.

Ilustrační FOTO: R-Mosty

R-Mosty nabízí pedagogům kurz zaměřený na specifika práce s dětmi z romského prostředí

30.6.2016 1:26
Organizace R-Mosty nabízí všem učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům možnost absolvovat kurzu, zaměřený na specifika práce s dětmi z romského prostředí.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.