14. prosince 2017 (čtvrtek)
svátek má Lýdie
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Americká fotografka strávila rok dokumentováním soukromého života Romů

Praha, 3.10.2012 10:59, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Uplynulých šest měsíců pořizovala fotografka Talitha Brauer snímky českých romských rodin v soukromí jejich domovů i na veřejnosti. Výsledkem je výstava Život jak ho znám, intimní nahlédnutí do života komunity, která s odvahou a humorem čelí chudobě a diskriminaci.

Talitha Brauer se rozhodla zdokumentovat každodenní život v romské komunitě poté, co se jako dobrovolnice v Centru dětí a mládeže Teen Challenge International ČR zapojila do práce s dětmi v ohrožení. Nápad se zrodil v září 2011, kdy se zúčastnila pohřbu jednoho z těchto dětí, které zemřelo na rakovinu.

„Zasáhla mě srdečnost a štědrost, jakou projevila rodina té holčičky v době, kdy prožívala velký smutek,“ říká Brauer. „Byl to první z projevů důstojnosti a síly, které jsem během projektu měla možnost sledovat.“

Fotografie jsou doplněny rozhovory s portrétovanými, které autorka nashromáždila v rámci projektu. Příběhy v nich zachycené dodávají snímkům sociální kontext: šestnáctiletá Marina* byla napadena skupinou českých středoškoláků, zatímco učitelé jen přihlíželi; v době, kdy se provalil skandál se sterilizací romských žen, doktoři v české nemocnici pohrozili Haně*, že další těhotenství by ji mohlo ohrozit na životě, čímž vyvolali stres, který, jak se Hana domnívá, způsobil, že nakonec potratila. „Nechtěla jsem mluvit za lidi, které jsem potkala,“ vysvětluje Brauer. „Chtěla jsem, aby promluvili sami.“

Výstava je součástí konference Forum 2000, kterou v roce 1996 založil tehdejší český prezident Václav Havel společně s japonským filantropem Yohei Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Elie Wieselem.

Delegát konference Valeriu Nicolae, zakladatel a prezident Politického centra pro Romy a menšiny v Rumunsku, promluví při zahájení výstavy 22. října. Tématem letošního ročníku konference je vztah mezi demokracií a médii.

Soubor barevných i černobílých fotografií Talithy Brauer bude k vidění v nádherných prostorách gotického kostela z 12. století Martin ve zdi v centru Prahy.

Talitha Brauer, 28, se narodila v USA, ale dětství prožila v Irsku a Německu. V americkém Michiganu vystudovala fotografii a literaturu. Už léta se věnuje umělecké a novinářské fotografii. Její zatím poslední projekt vypráví příběhy lidí na okraji společnosti a odhaluje skrytou krásu na obyčejných místech.

Výstava Život jak ho znám probíhá od 22. 10. do 23. 11. 2012. Vernisáž, otevřená pro veřejnost, se uskuteční 22. 10. od 18:30 (neformální oděv, občerstvení zajištěno).

Talitha Brauer
talitha.kay@gmail.com
www.talithabrauer.com

*Jména změněna z důvodu ochrany soukromí.

Svobodná matka při rodinném pikniku v předvečer svátku práce. Okolo si hrají její tři nejmladší děti, to
nejstarší žije s otcem.

Šestnáctiletá dívka se na Hlavním nádraží loučí se svým bratrem dvojčetem, který odjíždí do učení.
Chce se stát mechanikem a odcestovat do Anglie, kde, jak tvrdí, mu barva pleti nebude bránit v hledání
zaměstnání.

Fotografie ve vysokém rozlišení lze získat na požádání.

Forum 2000

Akce, Kalendář akcí, Kultura, Výstava

Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA Stephena Kinga cenu Alice Garrigue Masarykové (FOTO: Zdeněk Ryšavý)

videoVIDEO: Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA cenu Alice Garrigue Masarykové

7.12.2017 17:53
U příležitosti výročí Mezinárodního dne lidských práv (10. prosince) předal ve čtvrtek 7. prosince velvyslanec USA Stephen King Cenu Alice Garrigue Masarykové předsedovi Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeňkovi Růžičkovi.

Fanoušci xenofobního Ortelu vyhrožují zpěváku Radku Bangovi (Koláž: Romea.cz)

Všechny černý svině na podpoře, tvoje "prarodiče měli zabít v tom táboře": Pokuta 100 korun, směšné tresty za výhrůžky smrtí a rasistické nadávky

7.12.2017 14:25
Tisíce nenávistných zpráv zaplavilo před rokem facebook romského zpěváka Radky Bangy poté, co zde vysvětloval svůj postoj při předávání cen Českého Slavíka. Banga tehdy na protest proti neonacistické minulosti zpěváka Tomáše Ortela, který získal dva stříbrné slavíky, opustil sál. Pisatelé mu pak v příspěvcích vyhrožovali smrtí. Po roce policejního vyšetřování zůstává většina pisatelů bez potrestání, padl jediný rozsudek a několik pokut.

Vojtěch Filip (KSČM) a Tomio Okamura (SPD)

Ředitelka Institutu Terezínské iniciativy píše Okamurovi a Filipovi: Neznáte historii tábora. Zvu vás, ráda vám vše vysvětlím

6.12.2017 15:50
Ředitelka Terezínské iniciativy Tereza Štěpková dnes pozvala předsedy SPD a KSČM Tomia Okamuru a Vojtěcha Filipa na komentovanou prohlídku místa bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, kde nyní stojí vepřín. Reagovala tak na jejich vyjádření proti výkupu vepřína. "Z Vašich vyjádření vyplývá, že Vám není zcela jasné, jak a proč tento tábor fungoval. Rádi Vám tyto informace přímo na místě při komentované prohlídce areálu sdělíme, provedeme Vás oficiální expozicí Památníku Lety i místy, kde tábor skutečně stál," uvedla Štěpková v otevřeném dopise, který zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.