27. července 2016 (středa)
svátek má Věroslav
romano vodi - předplatné

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů kritizují postup českých úřadů v kauze Přednádraží

6.8.2012 22:03, (ROMEA)

Amnesty International ČR a Evropské centrum pro práva Romů žádá místní úřady v Ostravě, aby před vystěhováním romských rodin nejprve zvážily všechny alternativní možnosti řešení situace. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení v plném znění.

Amnesty International (AI) vyzývá úřady v souvislosti s vývojem situace romských obyvatel v Ostravě – Přednádraží, aby:

• zajistily, aby se k vystěhování přikročilo jen v nejkrajnějším případě jako poslední možnost poté, co se vyčerpají jiné varianty, jak situaci rodin v Přednádraží řešit;
  • zaručily, aby se nikdo v důsledku vystěhování neocitl na ulici jako bezdomovec. Úřady by měly všem rodinám - pokud budou vystěhovány - zajistit náhradní bydlení odpovídající mezinárodním standardům. To znamená bydlení, které je pro rodiny dostupné z hlediska lokality i ceny, a které zajišťuje přístup ke zdrojům vody a základním službám;
  • účinně jednaly s místními romskými rodinami, kterých se tíživá situace týká, a spolu s nimi usilovaly o nalezení takových možností ubytování, které by splňovalo mezinárodní kritéria (lokalita, cenová dostupnost, přístup k základním službám)

Informace o situaci v Ostravě - Přednádraží

V pátek 3. 8. 2012 v ranních hodinách bylo více než 40 romským rodinám doručeno nařízení o vystěhování. Objekt, kde žijí, byl stavebním úřadem označen jako nezpůsobilý k obývání. Místní dostali pouze 24 hodin na to, aby dobrovolně opustili ulici Přednádraží. Pokud by tak neučinili, hrozilo násilné vystěhování za pomoci policie.

AI má informace o tom, že úřady i majitel se o obytnou budovu v minulých letech dostatečně nestarali a neřešili krizovou situaci s odpadními vodami.

Čtrnácti rodinám bylo nabídnuto náhradní bydlení v ubytovně. Podle informací Amnesty International je ale tato ubytovna nevhodná a neodpovídá mezinárodním standardům náhradního bydlení s ohledem na lokalitu, cenovou dostupnost a přístup k základním službám. Často až devítičlenná rodina by měla žít v jednom pokoji a platit dvojnásobnou cenu než doposud.

Podle informací AI podepsaly některé rodiny smlouvy na nové bydlení pod tlakem v obavách z toho, že se ocitnou na ulici. Mnozí nechtějí lokalitu opustit.

Třiceti rodinám dosud nebylo nabídnuto žádné alternativní bydlení.

Úřady adekvátně nekomunikovaly danou situaci s postiženými rodinami ohledně možného vystěhování nebo nabízených možností náhradního bydlení.

ryz, Amnesty International, ERRC

Ostrava, Bydlení, Sociální vyloučení, Přednádraží

Martin Holub. (FOTO: Aleš Vlachovský)

Řezbář Martin Holub: Narodil jsem se s dlátem v ruce

25.7.2016 12:49
Profil řezbáře Martina Holuba. RV 6/2016

Národní Listy, které společně s Blokem proti Islámu vydávalo hntí Úsvit, představují členy Bloku proti Islámu v Mimoni. Na fotkách jsou jako členové prezentováni i Jiří Hanzl (zřejmě omylem přejmenovaný na Aleše) a Romana Hanzlová ze spolku Lampa.

Spolek Lampa, jehož šéf šíří nenávist proti uprchlíkům a muslimům, bude i nadále spolupracovat s Agenturou

25.7.2016 11:53
"Romský" spolek Lampa zůstává i nadále členem lokálního partnerství Ralsko, které založila Agentura pro sociální začleňování (ASZ). Členové o setrvání spolku rozhodovali v reakci na informace serveru Romea.cz, že šéf spolku Jiří Hanzl podporuje nenávistné uskupení Blok proti Islámu a útočí na iniciativu Hate Free Culture.

Experiment reaguje na výzkum organizace Multikulturní centrum Praha, který mapoval, jak 17 regionálních mediálních titulů ze severu Čech psalo v roce 2014 o Romech.

videoČeský teror na severu Čech. Experiment poukazuje na přístup médií k Romům

25.7.2016 10:17
„Jak dlouho budeme ustupovat českému teroru?“ Multikulturní centrum Praha vytvořilo fiktivní romské noviny a v ulicích natáčelo reakce náhodných občanů.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.