10. prosince 2019 (úterý)
svátek má Julie

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů kritizují postup českých úřadů v kauze Přednádraží

6.8.2012 22:03, (ROMEA)

Amnesty International ČR a Evropské centrum pro práva Romů žádá místní úřady v Ostravě, aby před vystěhováním romských rodin nejprve zvážily všechny alternativní možnosti řešení situace. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení v plném znění.

Amnesty International (AI) vyzývá úřady v souvislosti s vývojem situace romských obyvatel v Ostravě – Přednádraží, aby:

• zajistily, aby se k vystěhování přikročilo jen v nejkrajnějším případě jako poslední možnost poté, co se vyčerpají jiné varianty, jak situaci rodin v Přednádraží řešit;
  • zaručily, aby se nikdo v důsledku vystěhování neocitl na ulici jako bezdomovec. Úřady by měly všem rodinám - pokud budou vystěhovány - zajistit náhradní bydlení odpovídající mezinárodním standardům. To znamená bydlení, které je pro rodiny dostupné z hlediska lokality i ceny, a které zajišťuje přístup ke zdrojům vody a základním službám;
  • účinně jednaly s místními romskými rodinami, kterých se tíživá situace týká, a spolu s nimi usilovaly o nalezení takových možností ubytování, které by splňovalo mezinárodní kritéria (lokalita, cenová dostupnost, přístup k základním službám)

Informace o situaci v Ostravě - Přednádraží

V pátek 3. 8. 2012 v ranních hodinách bylo více než 40 romským rodinám doručeno nařízení o vystěhování. Objekt, kde žijí, byl stavebním úřadem označen jako nezpůsobilý k obývání. Místní dostali pouze 24 hodin na to, aby dobrovolně opustili ulici Přednádraží. Pokud by tak neučinili, hrozilo násilné vystěhování za pomoci policie.

AI má informace o tom, že úřady i majitel se o obytnou budovu v minulých letech dostatečně nestarali a neřešili krizovou situaci s odpadními vodami.

Čtrnácti rodinám bylo nabídnuto náhradní bydlení v ubytovně. Podle informací Amnesty International je ale tato ubytovna nevhodná a neodpovídá mezinárodním standardům náhradního bydlení s ohledem na lokalitu, cenovou dostupnost a přístup k základním službám. Často až devítičlenná rodina by měla žít v jednom pokoji a platit dvojnásobnou cenu než doposud.

Podle informací AI podepsaly některé rodiny smlouvy na nové bydlení pod tlakem v obavách z toho, že se ocitnou na ulici. Mnozí nechtějí lokalitu opustit.

Třiceti rodinám dosud nebylo nabídnuto žádné alternativní bydlení.

Úřady adekvátně nekomunikovaly danou situaci s postiženými rodinami ohledně možného vystěhování nebo nabízených možností náhradního bydlení.

ryz, Amnesty International, ERRC

Ostrava, Bydlení, Sociální vyloučení, Přednádraží

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.