26. dubna 2018 (čtvrtek)
svátek má Oto

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů kritizují postup českých úřadů v kauze Přednádraží

6.8.2012 22:03, (ROMEA)

Amnesty International ČR a Evropské centrum pro práva Romů žádá místní úřady v Ostravě, aby před vystěhováním romských rodin nejprve zvážily všechny alternativní možnosti řešení situace. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení v plném znění.

Amnesty International (AI) vyzývá úřady v souvislosti s vývojem situace romských obyvatel v Ostravě – Přednádraží, aby:

• zajistily, aby se k vystěhování přikročilo jen v nejkrajnějším případě jako poslední možnost poté, co se vyčerpají jiné varianty, jak situaci rodin v Přednádraží řešit;
  • zaručily, aby se nikdo v důsledku vystěhování neocitl na ulici jako bezdomovec. Úřady by měly všem rodinám - pokud budou vystěhovány - zajistit náhradní bydlení odpovídající mezinárodním standardům. To znamená bydlení, které je pro rodiny dostupné z hlediska lokality i ceny, a které zajišťuje přístup ke zdrojům vody a základním službám;
  • účinně jednaly s místními romskými rodinami, kterých se tíživá situace týká, a spolu s nimi usilovaly o nalezení takových možností ubytování, které by splňovalo mezinárodní kritéria (lokalita, cenová dostupnost, přístup k základním službám)

Informace o situaci v Ostravě - Přednádraží

V pátek 3. 8. 2012 v ranních hodinách bylo více než 40 romským rodinám doručeno nařízení o vystěhování. Objekt, kde žijí, byl stavebním úřadem označen jako nezpůsobilý k obývání. Místní dostali pouze 24 hodin na to, aby dobrovolně opustili ulici Přednádraží. Pokud by tak neučinili, hrozilo násilné vystěhování za pomoci policie.

AI má informace o tom, že úřady i majitel se o obytnou budovu v minulých letech dostatečně nestarali a neřešili krizovou situaci s odpadními vodami.

Čtrnácti rodinám bylo nabídnuto náhradní bydlení v ubytovně. Podle informací Amnesty International je ale tato ubytovna nevhodná a neodpovídá mezinárodním standardům náhradního bydlení s ohledem na lokalitu, cenovou dostupnost a přístup k základním službám. Často až devítičlenná rodina by měla žít v jednom pokoji a platit dvojnásobnou cenu než doposud.

Podle informací AI podepsaly některé rodiny smlouvy na nové bydlení pod tlakem v obavách z toho, že se ocitnou na ulici. Mnozí nechtějí lokalitu opustit.

Třiceti rodinám dosud nebylo nabídnuto žádné alternativní bydlení.

Úřady adekvátně nekomunikovaly danou situaci s postiženými rodinami ohledně možného vystěhování nebo nabízených možností náhradního bydlení.

ryz, Amnesty International, ERRC

Ostrava, Bydlení, Sociální vyloučení, Přednádraží

Malé romské děti se svými rodiči utíkají před neonacisty, kteří 21. 4. 2018 zaútočili na jejich tábor na Ukrajině (FOTO: repro Youtube.com)

videoŠílené video z pogromu na Romy na Ukrajině: Neonacisté vyhánějí malé romské děti, házejí po nich kamení a stříkají slzný plyn

26.4.2018 1:55
Jak již server Romea.cz informoval členové ukrajinské neonacistické organizace C14 v sobotu 21. dubna vypálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Na internetu se nyní objevily záběry z tohoto pogromu.

Michal Horáček 8. 4. 2018 při oslavách Mezinárodního dne Romů. (FOTO: Archiv Ara Art)

Michal Horáček pro Romea.cz: Je třeba rozšiřovat romskou elitu. Čím více bude doktorů z romské komunity, tím blahodárnější to bude pro všechny

23.4.2018 20:00
Michal Horáček je spisovatel, producent, textař, vystudoval antropologii a stal se jedním z kandidátů na prezidenta. V letošním roce přijal pozvání Ara Artu a promluvil na oslavách Mezinárodního dne Romů v divadle Archa.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Ukrajinští pravicoví radikálové zapálili romský tábor v Kyjevě

23.4.2018 16:08
Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Radikální nacionalisté předtím dali obyvatelům tábora ultimátum, aby do soboty lokalitu vyklidili. Pravicoví extremisté teď vyhrožují, že ve žhářských útocích budou pokračovat. Informuje o tom slovenský zpravodajský server Aktuality.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.