26. dubna 2018 (čtvrtek)
svátek má Oto

Amnesty International k Mezinárodnímu dni Romů: Romové v Evropě stále bojují o svá práva

7.4.2017 21:26
Romové v Itálii (FOTO: Amnesty International)

Podle Amnesty International Romové v Evropě stále bojují o svá práva. U příležitosti Mezinárodního dne Romů organizace například připomněla porušování lidských práv Romů v Itálii.

Poslední křiklavý případ porušování lidských práv Romů je z Itálie: Evropští představitelé zablokovali kroky vedené proti Itálii za diskriminaci Romů. Těm v osadě Gianturco v Neapoli hrozí, že se budou muset vystěhovat. Amnesty International varovala, že v důsledku hrozícího nuceného vystěhování romských obyvatel zůstanou stovky lidí, včetně dětí, seniorů, nemocných a zdravotně postižených, bez domova.

Jeden obyvatel osady Gianturco řekl Amnesty International, že mu minulý týden policie sdělila, aby se vystěhoval do 10. dubna nebo ho vystěhují oni. Další obyvatelka uvedla: „Před měsícem jsem měla dvě operace. Kam mám jít? Můj syn je také nemocný. Má problémy se srdcem, moje nevlastní dcera má cukrovku. Vyhodí nás na ulici jako psy."

V Gianturcu žije až 1 300 lidí, z čehož někteří zde žijí už 6 let. Během minulého roku jim bylo řečeno, že se budou muset vystěhovat, neřekli jim ale kdy a kam. Přestože asi 200 lidem bylo sděleno, že budou přesunuti do nového etnicky segregovaného kontejnerového kempu, stovky dalších stále neví, kam půjdou.

V osadě navíc již několik měsíců probíhá zastrašování ze strany policie. Ta tam zabavuje jídlo, auta, skútry a vozíky, které používají rodiny k převozu recyklovaných materiálů posbíraných z celého města. Zdroj obživy v osadě byl významně ovlivněn poté, co úřady zavřely nelegální trh s použitým zbožím na místním náměstí.

"Vystěhování z Gianturca je pouze poslední z dlouhého a ostudného seznamu nucených vystěhování Romů po celé Itálii. Kdekoli se Romové v Itálii objeví, čelí nejrůznějším formám diskriminace," řekla Catrinel Motocová, regionální kampaňová koordinátorka Amnesty International.

Nucené vystěhování a přemístění některých obyvatel do etnicky segregovaného kempu poukazuje na selhání italských úřadů v respektování lidských práv Romů. Zároveň to poukazuje na dopady ze selhání Evropské komise zasáhnout proti opakovanému porušování antidiskriminačního zákona ze strany EU.

Počet Romů v Itálii je odhadován na 170 000, z nichž asi 40 000 žije v nedůstojných podmínkách v táborech. Tisíce Romů po celé zemi stále čelí předsudkům, segregaci v nevyhovujících táborech, nuceným vystěhováním a diskriminaci v přístupu k přiměřenému bydlení, čímž je porušováno jak mezinárodní tak evropské právo.

ryz, Amnesty International

Mezinárodní den Romů, Amnesty International, Itálie, Diskriminace, EU

Malé romské děti se svými rodiči utíkají před neonacisty, kteří 21. 4. 2018 zaútočili na jejich tábor na Ukrajině (FOTO: repro Youtube.com)

videoŠílené video z pogromu na Romy na Ukrajině: Neonacisté vyhánějí malé romské děti, házejí po nich kamení a stříkají slzný plyn

26.4.2018 1:55
Jak již server Romea.cz informoval členové ukrajinské neonacistické organizace C14 v sobotu 21. dubna vypálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Na internetu se nyní objevily záběry z tohoto pogromu.

Michal Horáček 8. 4. 2018 při oslavách Mezinárodního dne Romů. (FOTO: Archiv Ara Art)

Michal Horáček pro Romea.cz: Je třeba rozšiřovat romskou elitu. Čím více bude doktorů z romské komunity, tím blahodárnější to bude pro všechny

23.4.2018 20:00
Michal Horáček je spisovatel, producent, textař, vystudoval antropologii a stal se jedním z kandidátů na prezidenta. V letošním roce přijal pozvání Ara Artu a promluvil na oslavách Mezinárodního dne Romů v divadle Archa.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Ukrajinští pravicoví radikálové zapálili romský tábor v Kyjevě

23.4.2018 16:08
Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Radikální nacionalisté předtím dali obyvatelům tábora ultimátum, aby do soboty lokalitu vyklidili. Pravicoví extremisté teď vyhrožují, že ve žhářských útocích budou pokračovat. Informuje o tom slovenský zpravodajský server Aktuality.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.