6. prosince 2019 (pátek)
svátek má Mikuláš

Amnesty International k Mezinárodnímu dni Romů: Romové v Evropě stále bojují o svá práva

7.4.2017 21:26
Romové v Itálii (FOTO: Amnesty International)

Podle Amnesty International Romové v Evropě stále bojují o svá práva. U příležitosti Mezinárodního dne Romů organizace například připomněla porušování lidských práv Romů v Itálii.

Poslední křiklavý případ porušování lidských práv Romů je z Itálie: Evropští představitelé zablokovali kroky vedené proti Itálii za diskriminaci Romů. Těm v osadě Gianturco v Neapoli hrozí, že se budou muset vystěhovat. Amnesty International varovala, že v důsledku hrozícího nuceného vystěhování romských obyvatel zůstanou stovky lidí, včetně dětí, seniorů, nemocných a zdravotně postižených, bez domova.

Jeden obyvatel osady Gianturco řekl Amnesty International, že mu minulý týden policie sdělila, aby se vystěhoval do 10. dubna nebo ho vystěhují oni. Další obyvatelka uvedla: „Před měsícem jsem měla dvě operace. Kam mám jít? Můj syn je také nemocný. Má problémy se srdcem, moje nevlastní dcera má cukrovku. Vyhodí nás na ulici jako psy."

V Gianturcu žije až 1 300 lidí, z čehož někteří zde žijí už 6 let. Během minulého roku jim bylo řečeno, že se budou muset vystěhovat, neřekli jim ale kdy a kam. Přestože asi 200 lidem bylo sděleno, že budou přesunuti do nového etnicky segregovaného kontejnerového kempu, stovky dalších stále neví, kam půjdou.

V osadě navíc již několik měsíců probíhá zastrašování ze strany policie. Ta tam zabavuje jídlo, auta, skútry a vozíky, které používají rodiny k převozu recyklovaných materiálů posbíraných z celého města. Zdroj obživy v osadě byl významně ovlivněn poté, co úřady zavřely nelegální trh s použitým zbožím na místním náměstí.

"Vystěhování z Gianturca je pouze poslední z dlouhého a ostudného seznamu nucených vystěhování Romů po celé Itálii. Kdekoli se Romové v Itálii objeví, čelí nejrůznějším formám diskriminace," řekla Catrinel Motocová, regionální kampaňová koordinátorka Amnesty International.

Nucené vystěhování a přemístění některých obyvatel do etnicky segregovaného kempu poukazuje na selhání italských úřadů v respektování lidských práv Romů. Zároveň to poukazuje na dopady ze selhání Evropské komise zasáhnout proti opakovanému porušování antidiskriminačního zákona ze strany EU.

Počet Romů v Itálii je odhadován na 170 000, z nichž asi 40 000 žije v nedůstojných podmínkách v táborech. Tisíce Romů po celé zemi stále čelí předsudkům, segregaci v nevyhovujících táborech, nuceným vystěhováním a diskriminaci v přístupu k přiměřenému bydlení, čímž je porušováno jak mezinárodní tak evropské právo.

ryz, Amnesty International

Mezinárodní den Romů, Amnesty International, Itálie, Diskriminace, EU

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.