21. září 2020 (pondělí)
svátek má Matouš

Amnesty International k Mezinárodnímu dni Romů: Romové v Evropě stále bojují o svá práva

7.4.2017 21:26
Romové v Itálii (FOTO: Amnesty International)

Podle Amnesty International Romové v Evropě stále bojují o svá práva. U příležitosti Mezinárodního dne Romů organizace například připomněla porušování lidských práv Romů v Itálii.

Poslední křiklavý případ porušování lidských práv Romů je z Itálie: Evropští představitelé zablokovali kroky vedené proti Itálii za diskriminaci Romů. Těm v osadě Gianturco v Neapoli hrozí, že se budou muset vystěhovat. Amnesty International varovala, že v důsledku hrozícího nuceného vystěhování romských obyvatel zůstanou stovky lidí, včetně dětí, seniorů, nemocných a zdravotně postižených, bez domova.

Jeden obyvatel osady Gianturco řekl Amnesty International, že mu minulý týden policie sdělila, aby se vystěhoval do 10. dubna nebo ho vystěhují oni. Další obyvatelka uvedla: „Před měsícem jsem měla dvě operace. Kam mám jít? Můj syn je také nemocný. Má problémy se srdcem, moje nevlastní dcera má cukrovku. Vyhodí nás na ulici jako psy."

V Gianturcu žije až 1 300 lidí, z čehož někteří zde žijí už 6 let. Během minulého roku jim bylo řečeno, že se budou muset vystěhovat, neřekli jim ale kdy a kam. Přestože asi 200 lidem bylo sděleno, že budou přesunuti do nového etnicky segregovaného kontejnerového kempu, stovky dalších stále neví, kam půjdou.

V osadě navíc již několik měsíců probíhá zastrašování ze strany policie. Ta tam zabavuje jídlo, auta, skútry a vozíky, které používají rodiny k převozu recyklovaných materiálů posbíraných z celého města. Zdroj obživy v osadě byl významně ovlivněn poté, co úřady zavřely nelegální trh s použitým zbožím na místním náměstí.

"Vystěhování z Gianturca je pouze poslední z dlouhého a ostudného seznamu nucených vystěhování Romů po celé Itálii. Kdekoli se Romové v Itálii objeví, čelí nejrůznějším formám diskriminace," řekla Catrinel Motocová, regionální kampaňová koordinátorka Amnesty International.

Nucené vystěhování a přemístění některých obyvatel do etnicky segregovaného kempu poukazuje na selhání italských úřadů v respektování lidských práv Romů. Zároveň to poukazuje na dopady ze selhání Evropské komise zasáhnout proti opakovanému porušování antidiskriminačního zákona ze strany EU.

Počet Romů v Itálii je odhadován na 170 000, z nichž asi 40 000 žije v nedůstojných podmínkách v táborech. Tisíce Romů po celé zemi stále čelí předsudkům, segregaci v nevyhovujících táborech, nuceným vystěhováním a diskriminaci v přístupu k přiměřenému bydlení, čímž je porušováno jak mezinárodní tak evropské právo.

ryz, Amnesty International

Mezinárodní den Romů, Amnesty International, Itálie, Diskriminace, EU

Ilustrační FOTO: Romea.cz

Giňa Tabarik k blížícím se volbám: Čunkodomky v Mostě? Dobře vám tak Romale! Co jste si „zvolili“ to máte!

19.9.2020 21:58
I když, Bůh ví, jak by to s blokem 3 v Chánově dopadlo. Ono, první problém nastal totiž v tom, že ho tak nějak místní obyvatelé zlikvidovali. Druhý problém nastal hned potom, co se město rozhodlo situaci vyřešit. A jak jinak, bez Romů. Jak by taky Romové mohli o čemkoliv rozhodovat, nebo se na čemkoliv podílet, když politické zastoupení romské komunity rovná se nule. A to není problém jen v Mostě, je to problém vlastně kdekoliv, kde Romové v Česku žijí.

David Oplatek, sociální pracovník, člen Zastupitelstva Městské části Brno-střed

David Oplatek: Novináři z iDnes.cz si články o Romech cucají z prstu. Je jejich cílem budit nenávist?

19.9.2020 14:00
V sobotu 19. září vyšel v internetovém deníku iDnes.cz článek o tom, že okolí brněnského Cejlu je „no-go zóna“. Takto se obvykle označují místa, kam se bojí chodit nejen běžní obyvatelé, ale nezasahují zde ani policie a další složky veřejné moci. Přesně takový dojem se redaktoři snaží navodit, když píší, že Cejl je „místo, kde vidíte policii jen projíždět.“ Toto je uvedeno přímo v titulku. Samotný text už je přístupný jen po zaplacení. Ten, kdo si v sobotu na internetu otevřel idnes.cz, tak musel nabýt dojmu, že návštěvu ulice Cejl je lepší si rozmyslet.

Závěrečný galakoncert festivalu Khamoro 2018 (FOTO: Petr Karlach)

Festival Khamoro se uskuteční ve dvou blocích v září a listopadu

18.9.2020 9:43
Festival romské kultury Khamoro se uskuteční na podzim, a to ve dvou blocích. První z nich nabídne od 23. do 26. září čtyři koncerty gypsy jazzu či klasické hudby a výstavu, druhý pak od 27. do 29. listopadu koncerty tradiční muziky. Konat by se měla i mezinárodní konference o romské literatuře. Program na setkání s novináři představili pořadatelé z organizace Slovo 21.