24. července 2016 (neděle)
svátek má Kristýna
romano vodi - předplatné

Analýza: Severočeská média referují o Romech převážně negativně. Samotné Romy přitom citují minimálně.

6.10.2015 10:45
"Paraziti a výkaly u nepřizpůsobivých", "Romové zbili v Calypsu bílé": MKC Praha zveřejnilo Analýzu způsobu zobrazování Romů v severočeských médiích

Analýza vytvořená Multikulturním centrem Praha v rámci projektu Společně proti rasismu mapuje, jak 17 regionálních mediálních titulů ze severu Čech psalo v roce 2014 o Romech. Ukazuje se, že média o Romech referovala převážně negativně (60 % mediálních výstupů), a to nejčastěji v souvislosti s problematikou sociálně vyloučených lokalit (22 % textů) a kriminalitou (21 % mediálních výstupů). Média dávala největší prostor k vyjádření politikům (30 % citovaných osob), pouze 9 % citovaných osob jsou samotní Romové.

Nežádoucí významové posuny, k nimž při mediálním zprostředkování informací dochází, odhaluje kritická analýza diskurzu vybraných mediálních výstupů. "Dlouhodobě převládající negativní postoj k Romům na straně veřejnosti a obraz Romů podávaný médii spolu úzce souvisí," uvedl koordinátor projektu Jan Dítko z Multikulturního centra Praha. Součástí analýzy je rovněž přehled nejčastějších mýtů o Romech a kapitola věnovaná výskytu nenávistných projevů v diskusích pod analyzovanými mediálními výstupy na sociálních sítích.

"V mediálních výstupech se objevují polopravdy, užívají se zavádějící slovní spojení, hodnotící či emocionálně zabarvené výroky, neadekvátně se zmiňuje etnicita. Averze, jejíž náznaky jsou patrné v novinářských textech, se naplno projevuje v diskusních příspěvcích čtenářů," doplňuje Jan Dítko.

DOKUMENT

Tisková zpráva MKC Praha

Média, Hoax

Emilie Sulejman Žigová

Emílie Žigová: Rétorika etnologa Zeleného v Lidových novinách připomíná nacistickou éru

22.7.2016 13:41
Před nedávnem jsem si v Lidových novinách přečetla článek Je na řadě genocida bělochů v Evropě? od etnologa Mnislava Zeleného. Text se zpočátku pokouší popsat pocity obyčejného člověka, který má strach a zároveň je naštvaný, že politici lidem neříkají pravdu a že narůstá nebezpečí teroristických útoků.

Dostupné na adrese: https://www.online.muni.cz/udalosti/7852-romove-potrebuji-vzory-a-ty-vyrostou-ve-skolach?utm_source=fb_muni&utm_medium=link&utm_campaign=facebook. Digitální knihovny fotografií MU pod CC BY 3.0 CZ, licenční podmínky jsou dostupné na adrese http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/cz/legalcode

Jana Balážová: Romové potřebují vzory. A ty vyrostou ve školách

22.7.2016 10:30
Společné vzdělávání a začleňování dětí se znevýhodněním do normálních škol je dnes jedním z hlavních témat politických diskusí. Učitelé i politici poukazují na nepřipravenost koncepce i českého školství. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity reaguje na inkluzi novou formou vzdělávání učitelů, které by je mělo na nové poměry připravit. Ale co ti, kteří jsou objektem inkluze?

Koláž: Romea.cz

Hodnocení soužití Romů a ostatních v ČR se třetím rokem zlepšuje

22.7.2016 9:55
Soužití Romů a ostatních obyvatel Česka stále vnímá výrazná většina společnosti jako špatné, myslí si to 78 procent lidí. Naopak za dobré ho označila necelá pětina dotázaných v červnovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Třetím rokem ale narůstá pozitivní hodnocení soužití a klesá negativní pohled.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.