26. dubna 2018 (čtvrtek)
svátek má Oto

Analýza: Severočeská média referují o Romech převážně negativně. Samotné Romy přitom citují minimálně.

6.10.2015 10:45
"Paraziti a výkaly u nepřizpůsobivých", "Romové zbili v Calypsu bílé": MKC Praha zveřejnilo Analýzu způsobu zobrazování Romů v severočeských médiích

Analýza vytvořená Multikulturním centrem Praha v rámci projektu Společně proti rasismu mapuje, jak 17 regionálních mediálních titulů ze severu Čech psalo v roce 2014 o Romech. Ukazuje se, že média o Romech referovala převážně negativně (60 % mediálních výstupů), a to nejčastěji v souvislosti s problematikou sociálně vyloučených lokalit (22 % textů) a kriminalitou (21 % mediálních výstupů). Média dávala největší prostor k vyjádření politikům (30 % citovaných osob), pouze 9 % citovaných osob jsou samotní Romové.

Nežádoucí významové posuny, k nimž při mediálním zprostředkování informací dochází, odhaluje kritická analýza diskurzu vybraných mediálních výstupů. "Dlouhodobě převládající negativní postoj k Romům na straně veřejnosti a obraz Romů podávaný médii spolu úzce souvisí," uvedl koordinátor projektu Jan Dítko z Multikulturního centra Praha. Součástí analýzy je rovněž přehled nejčastějších mýtů o Romech a kapitola věnovaná výskytu nenávistných projevů v diskusích pod analyzovanými mediálními výstupy na sociálních sítích.

"V mediálních výstupech se objevují polopravdy, užívají se zavádějící slovní spojení, hodnotící či emocionálně zabarvené výroky, neadekvátně se zmiňuje etnicita. Averze, jejíž náznaky jsou patrné v novinářských textech, se naplno projevuje v diskusních příspěvcích čtenářů," doplňuje Jan Dítko.

DOKUMENT

Tisková zpráva MKC Praha

Média, Hoax

Malé romské děti se svými rodiči utíkají před neonacisty, kteří 21. 4. 2018 zaútočili na jejich tábor na Ukrajině (FOTO: repro Youtube.com)

videoŠílené video z pogromu na Romy na Ukrajině: Neonacisté vyhánějí malé romské děti, házejí po nich kamení a stříkají slzný plyn

26.4.2018 1:55
Jak již server Romea.cz informoval členové ukrajinské neonacistické organizace C14 v sobotu 21. dubna vypálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Na internetu se nyní objevily záběry z tohoto pogromu.

Michal Horáček 8. 4. 2018 při oslavách Mezinárodního dne Romů. (FOTO: Archiv Ara Art)

Michal Horáček pro Romea.cz: Je třeba rozšiřovat romskou elitu. Čím více bude doktorů z romské komunity, tím blahodárnější to bude pro všechny

23.4.2018 20:00
Michal Horáček je spisovatel, producent, textař, vystudoval antropologii a stal se jedním z kandidátů na prezidenta. V letošním roce přijal pozvání Ara Artu a promluvil na oslavách Mezinárodního dne Romů v divadle Archa.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Ukrajinští pravicoví radikálové zapálili romský tábor v Kyjevě

23.4.2018 16:08
Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Radikální nacionalisté předtím dali obyvatelům tábora ultimátum, aby do soboty lokalitu vyklidili. Pravicoví extremisté teď vyhrožují, že ve žhářských útocích budou pokračovat. Informuje o tom slovenský zpravodajský server Aktuality.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.