20. července 2019 (sobota)
svátek má Ilja

Antifa: Rasistická kapela jednoho z vůdců Pravého sektoru má o víkendu vystoupit u Znojma

26.4.2019 12:42, (AKTUALIZOVÁNO 27. 4. 2019, 16:15)
Momentka z loňského narozeninového koncertu Sokyra Peruna v Kyjevě, kde hrála i slovenská kapela Krátký proces. Foto Antifa.cz

V sobotu 27. dubna se bude v Hlubokých Mašůvkách u Znojma konat koncert jedné z nejvlivnějších hudebních skupin neonacistické scény ze zemí bývalého Sovětského svazu. Koncert  Ukrajinská kapela Sokyra Peruna je proslulá tvrdě rasistickými a antisemitskými texty. Její frontman je členem nejužšího vedení ukrajinské krajně pravicové strany Pravý sektor a podporovatelem ultranacionalistické polovojenské jednotky Batalion Azov.

Na koncert, který se měl podle původních informací uskutečnit v Brně a později bylo zjištěno, že se odehraje v klubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách u Znojma, se očekává minimálně stovka neonacistů z České republiky i ze zahraničí. Informuje o tom tisková zpráva Antifašistické akce, kterou zveřejnil server Antifa.cz.

Ukrajinská white power metalová kapela Sokyra Peruna (Сокира Перуна, Perunova sekyra) patří mezi nejvýznamnější neonacistické hudební skupiny ze zemí bývalého Sovětského svazu. "Pod tímto názvem hraje už od roku 1998 a doposud vydala 11 alb, která jsou plná otevřeně rasistických a antisemitských textů," říká Lenka Mandlová z Antifašistické akce.

Sokyra Peruna se zúčastnili i mnoha kompilací, například na podporu východoevropské části militantní neonacistické organizace Blood & Honour nebo řecké ultrapravicové strany Zlatý úsvit. Ústřední postavou kapely je zpěvák a dříve i kytarista Arsenij Bilodub (vlastním jménem Arsenij Klimačev), který je členem nejužšího vedení ukrajinské neofašistické strany Pravý sektor a má velmi blízko k chuligánům Dynama Kyjev.

Zároveň vlastní oděvní značku Svastone, která je velmi oblíbená mezi neonacisty hlavně kvůli kontroverzním motivům pohrávajícím si s nacistickou a
fašistickou symbolikou. Používá i motivy krajně pravicového polovojenského Batalionu Azov. "Díky svým aktivitám a nepochybně i díky tomu, že své politické přesvědčení nikdy neskrýval, se Bilodub těší značnému respektu ukrajinské ultrapravicové scény," vysvětluje Mandlová.

Bilodubovu kapelu do Brna vedou letité přátelské vztahy s neonacisty z Česka i Slovenska. Ty udržuje především se slovenskou neonacistickou kapelou Krátký proces (respektive Juden Mord) a s obchodem Might Is Right, který je napojený na jihočeskou nazichuligánskou scénu a zaměřený výhradně na ultrapravicové značky. Právě ten zde distribuuje oblečení jeho značku Svastone.

Na brněnském koncertu mají Ukrajince doprovodit liberečtí Saubande a dvě slovenské kapely Old Firm a Podpoľanica. Saubande podobně jako Sokyra Peruna hrají téměř výhradně na uzavřených ultrapravicových akcích a členové kapely byli aktivní v již neexistující neonacistické síti Autonomní nacionalisté. Kapela má kapela dobré vztahy s neonacistickým vydavatelstvím OPOS Records, díky kterým koncertuje i v Německu.

Pořadatelem brněnského koncertu je Petr Cup, člen skupiny fotbalových ultras Orthodox Fans Brno.

ÚRYVKY TEXTŮ SOKYRA PERUNA:

"Chováš se jako negr, oblékáš se jako opice,
budeš jíst banány a lézt na palmu
A to má být bílý člověk? Je to ostuda
Rasová válka začne tebou"
(Rapper)

"Lesy a pole, kde žili Árijci
Teď tu jou Židi. To nesmíme prominout
Vidím depresi, chaos a úpadek
Je degenerace osud rasy?"
(European Dream)

"White Power Skinheads
V boji za bílý ráj
White Power Skinheads
Budeme bránit árijská práva"
(WP Skinheads)

Přečteno: 2041x

Rasismus, Xenofobie, Ukrajina, Česká republika, Slovensko

Lucie Horváthová (FOTO: Slovo 21)

videoDesetiminutovka Plus: Nemusíme počítat Romy, stačí peníze směřovat přímo do lokalit, říká Lucie Fuková

10.7.2019 19:00
Lucie Fuková, která byla hostem dalšího dílu Desetiminutovka Plus, je absolventkou magisterského studia sociální antropologie na Univerzitě Pardubice. Během studia navštívila na jeden semestr jižní Francii, kde studovala etnologii. V minulosti pracovala na Magistrátu města Pardubice, koordinovala lidskoprávní konference v rámci českého předsednictví při Radě Evropské unie a byla lídryní volební kandidátky v Pardubicích za Stranu zelených. V roce 2006 také absolvovala tříměsíční studijní stáž v Evropské komisi a dnes je členkou Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

--ilustrační foto--

Slovensko: Zdravotní stav romských komunit je špatný. Romům pomáhají asistenti osvěty zdraví

10.7.2019 12:08
Romové představují 80 až 95 procent nakažených tuberkulózou a 50 procent nakažených virem hepatitidy A (žloutenka A) z celkového počtu nakažených na Slovensku. Příspěvková organizace ministerstva zdravotnictví Zdravé regiony proto realizuje projekt (Zdravé komunity 2A), v jehož rámci se asistenti osvěty zdraví snaží zlepšit situaci v romských komunitách.

Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.