26. května 2019 (neděle)
svátek má Filip

Antifa: Rasistická kapela jednoho z vůdců Pravého sektoru má o víkendu vystoupit u Znojma

26.4.2019 12:42, (AKTUALIZOVÁNO 27. 4. 2019, 16:15)
Momentka z loňského narozeninového koncertu Sokyra Peruna v Kyjevě, kde hrála i slovenská kapela Krátký proces. Foto Antifa.cz

V sobotu 27. dubna se bude v Hlubokých Mašůvkách u Znojma konat koncert jedné z nejvlivnějších hudebních skupin neonacistické scény ze zemí bývalého Sovětského svazu. Koncert  Ukrajinská kapela Sokyra Peruna je proslulá tvrdě rasistickými a antisemitskými texty. Její frontman je členem nejužšího vedení ukrajinské krajně pravicové strany Pravý sektor a podporovatelem ultranacionalistické polovojenské jednotky Batalion Azov.

Na koncert, který se měl podle původních informací uskutečnit v Brně a později bylo zjištěno, že se odehraje v klubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách u Znojma, se očekává minimálně stovka neonacistů z České republiky i ze zahraničí. Informuje o tom tisková zpráva Antifašistické akce, kterou zveřejnil server Antifa.cz.

Ukrajinská white power metalová kapela Sokyra Peruna (Сокира Перуна, Perunova sekyra) patří mezi nejvýznamnější neonacistické hudební skupiny ze zemí bývalého Sovětského svazu. "Pod tímto názvem hraje už od roku 1998 a doposud vydala 11 alb, která jsou plná otevřeně rasistických a antisemitských textů," říká Lenka Mandlová z Antifašistické akce.

Sokyra Peruna se zúčastnili i mnoha kompilací, například na podporu východoevropské části militantní neonacistické organizace Blood & Honour nebo řecké ultrapravicové strany Zlatý úsvit. Ústřední postavou kapely je zpěvák a dříve i kytarista Arsenij Bilodub (vlastním jménem Arsenij Klimačev), který je členem nejužšího vedení ukrajinské neofašistické strany Pravý sektor a má velmi blízko k chuligánům Dynama Kyjev.

Zároveň vlastní oděvní značku Svastone, která je velmi oblíbená mezi neonacisty hlavně kvůli kontroverzním motivům pohrávajícím si s nacistickou a
fašistickou symbolikou. Používá i motivy krajně pravicového polovojenského Batalionu Azov. "Díky svým aktivitám a nepochybně i díky tomu, že své politické přesvědčení nikdy neskrýval, se Bilodub těší značnému respektu ukrajinské ultrapravicové scény," vysvětluje Mandlová.

Bilodubovu kapelu do Brna vedou letité přátelské vztahy s neonacisty z Česka i Slovenska. Ty udržuje především se slovenskou neonacistickou kapelou Krátký proces (respektive Juden Mord) a s obchodem Might Is Right, který je napojený na jihočeskou nazichuligánskou scénu a zaměřený výhradně na ultrapravicové značky. Právě ten zde distribuuje oblečení jeho značku Svastone.

Na brněnském koncertu mají Ukrajince doprovodit liberečtí Saubande a dvě slovenské kapely Old Firm a Podpoľanica. Saubande podobně jako Sokyra Peruna hrají téměř výhradně na uzavřených ultrapravicových akcích a členové kapely byli aktivní v již neexistující neonacistické síti Autonomní nacionalisté. Kapela má kapela dobré vztahy s neonacistickým vydavatelstvím OPOS Records, díky kterým koncertuje i v Německu.

Pořadatelem brněnského koncertu je Petr Cup, člen skupiny fotbalových ultras Orthodox Fans Brno.

ÚRYVKY TEXTŮ SOKYRA PERUNA:

"Chováš se jako negr, oblékáš se jako opice,
budeš jíst banány a lézt na palmu
A to má být bílý člověk? Je to ostuda
Rasová válka začne tebou"
(Rapper)

"Lesy a pole, kde žili Árijci
Teď tu jou Židi. To nesmíme prominout
Vidím depresi, chaos a úpadek
Je degenerace osud rasy?"
(European Dream)

"White Power Skinheads
V boji za bílý ráj
White Power Skinheads
Budeme bránit árijská práva"
(WP Skinheads)

Přečteno: 1916x

Rasismus, Xenofobie, Ukrajina, Česká republika, Slovensko

Miroslav Rusenko (vlevo) a Peter Pollák

videoRozhovor s romskými kandidáty do eurovoleb: Miroslav Rusenko (ČR), Peter Pollák (SK)

22.5.2019 18:35
Dalšími hosty Patrika Bangy v rozhovoru budou tentokrát dva kandidáti do Evropského parlamentu.

Josef Mlejnek jr. a Fedor Gál (FOTO: archiv Josefa Mlejnka, Pavol Frešo, Wikimedia Commons)

Vrtěti psem před volbami. Josef Mlejnek a Fedor Gál o předvolebních manipulacích

22.5.2019 16:48
Na to, jak se „tahá za drátky“ před volbami do Evropského parlamentu, jsme se zeptali politologa Josefa Mlejnka a sociologa Fedora Gála.

Předseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera během Terezínské tryzny 19. 5. 2019 (FOTO: repro Česká televize)

Kritika projevu Kubery v Terezíně sílí. Zneuctil jste památku obětí holokaustu, rezignujte na svou ústavní funkci, žádají potomci odbojáře

22.5.2019 12:32
Část senátorů z klubů STAN, KDU-ČSL a Senátor 21 se distancovala od výroku předsedy horní komory Jaroslava Kubery (ODS), že totalita může být zahalena do prosazování politické korektnosti nebo multikulturalismu. Senátoři, mezi nimiž jsou Kuberův vyzyvatel v boji o křeslo šéfa Senátu Václav Hampl nebo bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Marek Hilšer, tato slova pronesená při nedělním pietním aktu v Terezíně označili za neuctivá, nemístná a nedůstojná. Kubera na dotaz ČTK uvedl, že nikoho nechtěl urazit, že chtěl varovat před nesnášenlivostí.