17. září 2019 (úterý)
svátek má Naděžda

Antifa: Rasistická kapela jednoho z vůdců Pravého sektoru má o víkendu vystoupit u Znojma

26.4.2019 12:42, (AKTUALIZOVÁNO 27. 4. 2019, 16:15)
Momentka z loňského narozeninového koncertu Sokyra Peruna v Kyjevě, kde hrála i slovenská kapela Krátký proces. Foto Antifa.cz

V sobotu 27. dubna se bude v Hlubokých Mašůvkách u Znojma konat koncert jedné z nejvlivnějších hudebních skupin neonacistické scény ze zemí bývalého Sovětského svazu. Koncert  Ukrajinská kapela Sokyra Peruna je proslulá tvrdě rasistickými a antisemitskými texty. Její frontman je členem nejužšího vedení ukrajinské krajně pravicové strany Pravý sektor a podporovatelem ultranacionalistické polovojenské jednotky Batalion Azov.

Na koncert, který se měl podle původních informací uskutečnit v Brně a později bylo zjištěno, že se odehraje v klubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách u Znojma, se očekává minimálně stovka neonacistů z České republiky i ze zahraničí. Informuje o tom tisková zpráva Antifašistické akce, kterou zveřejnil server Antifa.cz.

Ukrajinská white power metalová kapela Sokyra Peruna (Сокира Перуна, Perunova sekyra) patří mezi nejvýznamnější neonacistické hudební skupiny ze zemí bývalého Sovětského svazu. "Pod tímto názvem hraje už od roku 1998 a doposud vydala 11 alb, která jsou plná otevřeně rasistických a antisemitských textů," říká Lenka Mandlová z Antifašistické akce.

Sokyra Peruna se zúčastnili i mnoha kompilací, například na podporu východoevropské části militantní neonacistické organizace Blood & Honour nebo řecké ultrapravicové strany Zlatý úsvit. Ústřední postavou kapely je zpěvák a dříve i kytarista Arsenij Bilodub (vlastním jménem Arsenij Klimačev), který je členem nejužšího vedení ukrajinské neofašistické strany Pravý sektor a má velmi blízko k chuligánům Dynama Kyjev.

Zároveň vlastní oděvní značku Svastone, která je velmi oblíbená mezi neonacisty hlavně kvůli kontroverzním motivům pohrávajícím si s nacistickou a
fašistickou symbolikou. Používá i motivy krajně pravicového polovojenského Batalionu Azov. "Díky svým aktivitám a nepochybně i díky tomu, že své politické přesvědčení nikdy neskrýval, se Bilodub těší značnému respektu ukrajinské ultrapravicové scény," vysvětluje Mandlová.

Bilodubovu kapelu do Brna vedou letité přátelské vztahy s neonacisty z Česka i Slovenska. Ty udržuje především se slovenskou neonacistickou kapelou Krátký proces (respektive Juden Mord) a s obchodem Might Is Right, který je napojený na jihočeskou nazichuligánskou scénu a zaměřený výhradně na ultrapravicové značky. Právě ten zde distribuuje oblečení jeho značku Svastone.

Na brněnském koncertu mají Ukrajince doprovodit liberečtí Saubande a dvě slovenské kapely Old Firm a Podpoľanica. Saubande podobně jako Sokyra Peruna hrají téměř výhradně na uzavřených ultrapravicových akcích a členové kapely byli aktivní v již neexistující neonacistické síti Autonomní nacionalisté. Kapela má kapela dobré vztahy s neonacistickým vydavatelstvím OPOS Records, díky kterým koncertuje i v Německu.

Pořadatelem brněnského koncertu je Petr Cup, člen skupiny fotbalových ultras Orthodox Fans Brno.

ÚRYVKY TEXTŮ SOKYRA PERUNA:

"Chováš se jako negr, oblékáš se jako opice,
budeš jíst banány a lézt na palmu
A to má být bílý člověk? Je to ostuda
Rasová válka začne tebou"
(Rapper)

"Lesy a pole, kde žili Árijci
Teď tu jou Židi. To nesmíme prominout
Vidím depresi, chaos a úpadek
Je degenerace osud rasy?"
(European Dream)

"White Power Skinheads
V boji za bílý ráj
White Power Skinheads
Budeme bránit árijská práva"
(WP Skinheads)

Rasismus, Xenofobie, Ukrajina, Česká republika, Slovensko

Hoax o jedovatých balíčcích kosmetiky - září 2019 (Koláž: Romea.cz)

Hoax o balíčcích s jedovatými vzorky kosmetiky se šíří mezi Romy v Evropě. Poprvé se tento hoax objevil už v roce 2002

12.9.2019 10:52
Na sociálních sítích a po e-mailech se v posledních dnech hlavně mezi romskou komunitou šíří hoax o tom, že romským rodinám ve Francii chodí do schránek reklamní balíčky s kosmetikou obsahující jed. Ve stejnou dobu se začal šířit podobný hoax, kde jsou ale oběťmi těchto zásilek Izraelky. Zpráva o jedovatých vzorcích se poprvé objevila už v roce 2002 a nyní se znovu vrací do oběhu.

Archeologický průzkum v Letech u Písku - 10. 9. 2019 (FOTO: Tereza Heková, Romea.cz)

videoArcheologové odkryli dva hroby obětí tzv. cikánského tábora v Letech u Písku, jde o novorozence a ženu. Našli i další hrobové jámy

10.9.2019 15:10
Archeologové našli v Letech na Písecku, kde byl za války romský koncentrační tábor, hroby jednotlivců. Odkryli jeden hrob s pozůstatky vězeňkyně mladší 40 let a jeden hrob pravděpodobně novorozence. Nalezli i sedm hrobových jam. Podle písemných pramenů by v místě mělo být pohřbeno 120 vězňů, z toho přes 70 dětí, hřbitov by měl mít rozlohu 400 metrů čtverečních. Výzkum v úterý skončil. Novinářům to řekli archeologové a zástupci Muzea romské kultury, které chce v místě vybudovat památník romského holokaustu a otevřít ho do roku 2023.

Lipník nad Bečvou (Koláž: Romea.cz)

Rasistický útok na romské děti: Policisté navrhli obžalovat muže a ženu, kteří útočili v Lipníku nad Bečvou

10.9.2019 11:00
Policisté navrhli obžalovat muže a ženu, kteří na jaře v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadli skupinu romských dětí a byli za to obviněni ze tří trestných činů včetně hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Muži a ženě hrozí až pět let vězení.