28. února 2021 (neděle)
svátek má Lumír

Antifa: Rasistická kapela jednoho z vůdců Pravého sektoru má o víkendu vystoupit u Znojma

26.4.2019 12:42, (AKTUALIZOVÁNO 27. 4. 2019, 16:15)
Momentka z loňského narozeninového koncertu Sokyra Peruna v Kyjevě, kde hrála i slovenská kapela Krátký proces. Foto Antifa.cz

V sobotu 27. dubna se bude v Hlubokých Mašůvkách u Znojma konat koncert jedné z nejvlivnějších hudebních skupin neonacistické scény ze zemí bývalého Sovětského svazu. Koncert  Ukrajinská kapela Sokyra Peruna je proslulá tvrdě rasistickými a antisemitskými texty. Její frontman je členem nejužšího vedení ukrajinské krajně pravicové strany Pravý sektor a podporovatelem ultranacionalistické polovojenské jednotky Batalion Azov.

Na koncert, který se měl podle původních informací uskutečnit v Brně a později bylo zjištěno, že se odehraje v klubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách u Znojma, se očekává minimálně stovka neonacistů z České republiky i ze zahraničí. Informuje o tom tisková zpráva Antifašistické akce, kterou zveřejnil server Antifa.cz.

Ukrajinská white power metalová kapela Sokyra Peruna (Сокира Перуна, Perunova sekyra) patří mezi nejvýznamnější neonacistické hudební skupiny ze zemí bývalého Sovětského svazu. "Pod tímto názvem hraje už od roku 1998 a doposud vydala 11 alb, která jsou plná otevřeně rasistických a antisemitských textů," říká Lenka Mandlová z Antifašistické akce.

Sokyra Peruna se zúčastnili i mnoha kompilací, například na podporu východoevropské části militantní neonacistické organizace Blood & Honour nebo řecké ultrapravicové strany Zlatý úsvit. Ústřední postavou kapely je zpěvák a dříve i kytarista Arsenij Bilodub (vlastním jménem Arsenij Klimačev), který je členem nejužšího vedení ukrajinské neofašistické strany Pravý sektor a má velmi blízko k chuligánům Dynama Kyjev.

Zároveň vlastní oděvní značku Svastone, která je velmi oblíbená mezi neonacisty hlavně kvůli kontroverzním motivům pohrávajícím si s nacistickou a
fašistickou symbolikou. Používá i motivy krajně pravicového polovojenského Batalionu Azov. "Díky svým aktivitám a nepochybně i díky tomu, že své politické přesvědčení nikdy neskrýval, se Bilodub těší značnému respektu ukrajinské ultrapravicové scény," vysvětluje Mandlová.

Bilodubovu kapelu do Brna vedou letité přátelské vztahy s neonacisty z Česka i Slovenska. Ty udržuje především se slovenskou neonacistickou kapelou Krátký proces (respektive Juden Mord) a s obchodem Might Is Right, který je napojený na jihočeskou nazichuligánskou scénu a zaměřený výhradně na ultrapravicové značky. Právě ten zde distribuuje oblečení jeho značku Svastone.

Na brněnském koncertu mají Ukrajince doprovodit liberečtí Saubande a dvě slovenské kapely Old Firm a Podpoľanica. Saubande podobně jako Sokyra Peruna hrají téměř výhradně na uzavřených ultrapravicových akcích a členové kapely byli aktivní v již neexistující neonacistické síti Autonomní nacionalisté. Kapela má kapela dobré vztahy s neonacistickým vydavatelstvím OPOS Records, díky kterým koncertuje i v Německu.

Pořadatelem brněnského koncertu je Petr Cup, člen skupiny fotbalových ultras Orthodox Fans Brno.

ÚRYVKY TEXTŮ SOKYRA PERUNA:

"Chováš se jako negr, oblékáš se jako opice,
budeš jíst banány a lézt na palmu
A to má být bílý člověk? Je to ostuda
Rasová válka začne tebou"
(Rapper)

"Lesy a pole, kde žili Árijci
Teď tu jou Židi. To nesmíme prominout
Vidím depresi, chaos a úpadek
Je degenerace osud rasy?"
(European Dream)

"White Power Skinheads
V boji za bílý ráj
White Power Skinheads
Budeme bránit árijská práva"
(WP Skinheads)

Rasismus, Xenofobie, Ukrajina, Česká republika, Slovensko

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí, mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.