7. dubna 2020 (úterý)
svátek má Heřman / Hermína

Antifa: Rasistická kapela jednoho z vůdců Pravého sektoru má o víkendu vystoupit u Znojma

26.4.2019 12:42, (AKTUALIZOVÁNO 27. 4. 2019, 16:15)
Momentka z loňského narozeninového koncertu Sokyra Peruna v Kyjevě, kde hrála i slovenská kapela Krátký proces. Foto Antifa.cz

V sobotu 27. dubna se bude v Hlubokých Mašůvkách u Znojma konat koncert jedné z nejvlivnějších hudebních skupin neonacistické scény ze zemí bývalého Sovětského svazu. Koncert  Ukrajinská kapela Sokyra Peruna je proslulá tvrdě rasistickými a antisemitskými texty. Její frontman je členem nejužšího vedení ukrajinské krajně pravicové strany Pravý sektor a podporovatelem ultranacionalistické polovojenské jednotky Batalion Azov.

Na koncert, který se měl podle původních informací uskutečnit v Brně a později bylo zjištěno, že se odehraje v klubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách u Znojma, se očekává minimálně stovka neonacistů z České republiky i ze zahraničí. Informuje o tom tisková zpráva Antifašistické akce, kterou zveřejnil server Antifa.cz.

Ukrajinská white power metalová kapela Sokyra Peruna (Сокира Перуна, Perunova sekyra) patří mezi nejvýznamnější neonacistické hudební skupiny ze zemí bývalého Sovětského svazu. "Pod tímto názvem hraje už od roku 1998 a doposud vydala 11 alb, která jsou plná otevřeně rasistických a antisemitských textů," říká Lenka Mandlová z Antifašistické akce.

Sokyra Peruna se zúčastnili i mnoha kompilací, například na podporu východoevropské části militantní neonacistické organizace Blood & Honour nebo řecké ultrapravicové strany Zlatý úsvit. Ústřední postavou kapely je zpěvák a dříve i kytarista Arsenij Bilodub (vlastním jménem Arsenij Klimačev), který je členem nejužšího vedení ukrajinské neofašistické strany Pravý sektor a má velmi blízko k chuligánům Dynama Kyjev.

Zároveň vlastní oděvní značku Svastone, která je velmi oblíbená mezi neonacisty hlavně kvůli kontroverzním motivům pohrávajícím si s nacistickou a
fašistickou symbolikou. Používá i motivy krajně pravicového polovojenského Batalionu Azov. "Díky svým aktivitám a nepochybně i díky tomu, že své politické přesvědčení nikdy neskrýval, se Bilodub těší značnému respektu ukrajinské ultrapravicové scény," vysvětluje Mandlová.

Bilodubovu kapelu do Brna vedou letité přátelské vztahy s neonacisty z Česka i Slovenska. Ty udržuje především se slovenskou neonacistickou kapelou Krátký proces (respektive Juden Mord) a s obchodem Might Is Right, který je napojený na jihočeskou nazichuligánskou scénu a zaměřený výhradně na ultrapravicové značky. Právě ten zde distribuuje oblečení jeho značku Svastone.

Na brněnském koncertu mají Ukrajince doprovodit liberečtí Saubande a dvě slovenské kapely Old Firm a Podpoľanica. Saubande podobně jako Sokyra Peruna hrají téměř výhradně na uzavřených ultrapravicových akcích a členové kapely byli aktivní v již neexistující neonacistické síti Autonomní nacionalisté. Kapela má kapela dobré vztahy s neonacistickým vydavatelstvím OPOS Records, díky kterým koncertuje i v Německu.

Pořadatelem brněnského koncertu je Petr Cup, člen skupiny fotbalových ultras Orthodox Fans Brno.

ÚRYVKY TEXTŮ SOKYRA PERUNA:

"Chováš se jako negr, oblékáš se jako opice,
budeš jíst banány a lézt na palmu
A to má být bílý člověk? Je to ostuda
Rasová válka začne tebou"
(Rapper)

"Lesy a pole, kde žili Árijci
Teď tu jou Židi. To nesmíme prominout
Vidím depresi, chaos a úpadek
Je degenerace osud rasy?"
(European Dream)

"White Power Skinheads
V boji za bílý ráj
White Power Skinheads
Budeme bránit árijská práva"
(WP Skinheads)

Rasismus, Xenofobie, Ukrajina, Česká republika, Slovensko

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz