13. prosince 2017 (středa)
svátek má Lucie
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Ceny Roma Spirit v ČR 2016 v České republice znají své postupující nominanty; je mezi nimi Emil Ščuka, Gejza Horváth, Olga Fečová a další

18.10.2016 14:28
V úterý 18. 10. 2016 byly na tiskové konferenci oznámeny nominace na české ceny Roma Spirit 2016. Zleva: Zdeněk Ryšavý, Jana Hejkrlíková, Marta Smolíková, Daniel Herman a Michael Kocáb (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Hned dvě odborné poroty - pražská a brněnská - vybíraly minulý týden kandidáty na ocenění Roma Spirit. Z celkem 216 nominací, které obdržely od veřejnosti, nakonec vybraly 15 finálních postupujících.

V porotách zasedli:

• Marta Smolíková (předsedkyně poroty, Otevřená společnost),
  • Jožka Baláž (SP Černý most, s.r.o.),
  • Monika Berkyová (OSVČ),
  • Renáta Berkyová (romistka a novinářka),
  • Karel Čada (FSV UK),
  • Iveta Demeterová (Český rozhlas),
  • Hana Frištenská (Rada vlády pro nestátní neziskové organizace),
  • Hedviga Hejduková (OSVČ, externí spolupracovnice Otevřené společnosti, o.p.s.),
  • Cyril Koky (Krajský úřad Středočeského kraje),
  • Iveta Kokyová (Tichý svět o.p.s.),
  • Mikuláš Vymětal (evangelický farář).

V porotě pro kategorii Romská kultura zasedli:

• Jana Horváthová (předsedkyně poroty, Muzeum romské kultury),
  • Jana Hejkrlíková (Muzeum romské kultury), Alica Sigmund Heráková (Muzeum romské kultury),
  • Pavel Oračko (Filharmonie Brno),
  • Helena Sadílková (Romano Džaniben),
  • Patrik Banga (blog iDnes)
  • Miroslav Zima (Drom, romské středisko).

Nominační porota vybrala k postupu tyto nominované: v kategorii Nestátních neziskových organizací: In IUSTITIA, o.p.s., MIRET, z. s. a R-Mosty, z. s., v kategorii Společnost-firma/ zaměstnavatel Albatros Media, a.s., Evangelickou akademii-Vyšší odbornou školu sociální práce a Sociální podnik Černý Most s.r.o.

V kategorii Osobností se mezi nominovanými ocitli profesor Ctibor Nečas, JUDr. Emil Ščuka a předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

V kategorii Médií se o ocenění budou ucházet novinář a kameraman František Bikár, reportér Richard Samko a novinářka a překladatelka Gwendolyn Albert.

Poslední kategorie patří Romské kultuře: ve spolupráci s Muzeem romské kultury bude cena udělena jednomu z následujících nominovaných: organizaci Ara Art, z.s., hudebnici Olze Fečové či spisovateli Gejzovi Horváthovi.

Cílem projektu Roma Spirit je zviditelňovat a podporovat aktivní snahy všech, kdo se podílejí na zlepšení podmínek Romů v České republice. Tato ocenění a prezentace pozitivních příkladů jsou motivací i pro další subjekty, aby se angažovaly v aktivitách, které přinášejí komplexní a dlouhodobé řešení otázek týkajících se romské komunity a jsou inspirací pro všechny. Autorkou myšlenky cen Roma Spirit je paní Lubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), která projekt realizuje na Slovensku.

Mezinárodní událost v České republice organizuje Nadace Michaela Kocába ve spolupráci s Otevřenou společností, o.p.s. a Muzeem romské kultury. Letošní ročník se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana, pomocného biskupa pražského Mons. Václava Malého a poslance Parlamentu ČR pana Karla Schwarzenberga.

Své apoštolské požehnání cenám Roma Spirit 2016 v České republice a ujištění o své modlitbě poslal papež František.

Během předávání cen dne 10. prosince 2016 v Pražské křižovatce se můžete těšit na vystoupení Moniky Bagárové, kapely Gipsy.cz, Gejzy Horvátha, Mária Biháriho s kapelou Bachtale Apsa, Michala Pavlíčka s Monikou Načevou, kroužku tradičních romských tanců TS Merci. Projekt se koná za finanční podpory Nadace Bader Philanthropies, Ministerstva kultury a Velvyslanectví USA v Praze.

Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálním partnerem Romea.cz.

VIDEO

PODROBNÉ NOMINACE

V kategorii Nestátní neziskové organizace

za realizaci konkrétního projektu zaměřeného na podporu a rozvoj romské menšiny a jeho dosažené výsledky a za realizaci projektu zaměřeného na mimoškolní vzdělávací aktivity pro romské děti a mládež:

• In IUSTITIA, o.p.s. za dlouholetou podporu romské komunity nejvíce ohroženou násilím z nenávisti a informační web nepopírej.cz o popírání romského holocaustu.
  • MIRET, z. s. za práci s romskými dětmi a mladými lidmi ze sociálně vyloučených lokalit z České republiky a Slovenska a jejich motivaci ke vzdělání. Uměleckou vedoucí je Ida Kelarová.
  • R-Mosty, z. s. za jedinečný inovační riskantní projekt Ethnic Friendly Housing (Férové bydlení) – zajištění bydlení v pronájmu romským rodinám, matkám samoživitelkám a osobám ohroženým sociálním vyloučením, za které se zaručují.

V kategorii Společnost-firma/zaměstnavatel

za podporu projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity::

• Albatros Media a.s. za založení Nadace Albatros, jejímž hlavním cílem je podpora přístupu ke vzdělání sociálně znevýhodněným dětem a studentům, k nimž patří i romské děti a studenti. Málokterá společensky odpovědná firma se ale tímto směrem vydá, protože to široká veřejnost nevnímá příliš pozitivně.
  • Evangelická akademie – Vyšší odborná škola sociální práce a střední odborná škola za dlouhodobé systematické kvalitní vzdělávání Romů, v devadesátých letech byla pro stovky Romů odrazovým můstkem k získání vzdělání a pracovních příležitostí.
  • Sociální podnik Černý Most s.r.o. za komplexní péči sociálně vyloučeným klientům a jejich rodinám. Zajištěním práce, bydlení komunitní správou bydlení a zvyšováním vzdělání v komunitním centru jim dává příležitost prosadit se ve svém okolí.

V kategorii Obec-město

za programy zaměřené na integraci romské menšiny do společnosti a aktivity ve prospěch romské komunity cena udělena nebude pro nedostatek kvalitních nominací.

V kategorii Osobnost

ocenění jednotlivce za dlouhodobou práci, která přispěla ke zlepšení postavení Romů:

• Prof. PhDr. Ctibor Nečas, DrSc. za celoživotní vědeckou a popularizační činnost v oblasti romistiky, jako první z českých historiků vědecky zkoumal romské pracovní tábory. Jeho studie byly publikovány v zahraničních časopisech, zařadil se mezi evropsky uznávané odborníky. Soupis jeho romistických prací obnáší více jak 225 položek.
  • Čeněk Růžička za neúnavný a vytrvalý boj za důstojnost pietního místa v Letech u Písku odstraněním vepřína z místa, kde byl tzv. cikánský koncentrační tábor, v němž přišel o část rodiny. Silné citové vazby k rodině ho i v důchodovém věku činí aktivním, udržuje kontinuitu tohoto neřešeného problému a živou paměť. Je předsedou Výboru pro odškodnění romského holocaustu..
  • JUDr. Emil Ščuka je významná romská osobnost, svým příkladem inspiroval velkou řadu Romů a vytáhl tak do popředí romskou elitu. Téma romství v devadesátých letech přinesl do politické diskuse a dařilo se mu ji vést. Byl jedním z mála Romů, který měl vzdělání, v devadesátých letech založil první vzdělávací kurzy pro Romy, později založil školy, díky nimž získaly stovky Romů vzdělání a pracovní příležitosti. Také je zakladatelem Mezinárodní konzervatoře Praha, která přináší velké kulturní hodnoty.

V kategorii Média

ocenění pro novináře nebo novinářku za objektivní nebo pozitivní informaci o romské problematice, za šíření pozitivního odkazu vzájemné tolerance a porozumění:

• Gwendolyn Albert, novinářka, romskou problematiku dostává na mezinárodní platformu, zabývala se sterilizací romských žen, dlouhodobě a vytrvale zůstává u tématu lidských práv.
  • František Bikár, je autor článků na serveru Romea.cz, zajišťuje videodokumentaci akcí včetně protiromských demonstrací v různých regionech, natáčí bez ohledu na svoji bezpečnost. Pro Romea TV s Richardem Samkem z České televize natočil česko-norský dokument o diskriminaci Romů a situaci obětí diskriminace a násilí z nenávisti. Každoročně pořádá dětský letní tábor, kterého se účastní i Romové z Dětského domova v Pyšelích.
  • Richard Samko, reportér domácí redakce a moderátor České televize, přispívá k lepšímu obrazu Romů v médiu veřejné služby a motivaci mladých Romů. Pro Romea TV moderuje videorozhovory s romskými osobnostmi, podílel se na natočení česko-norského dokumentu o situaci obětí diskriminace a násilí z nenávisti.

V kategorii Čin roku

za čin, který přispěl k záchraně života, cena udělena nebude.

V kategorii Romská kultura

se jedná se o ocenění za přínos pro romskou kulturu v oblasti jazyka, ústní slovesnosti, umění a dalších tvůrčích činností různých skupin a komunit Romů a Sintů v České republice. Cena bude udělena ve spolupráci s brněnským Muzeem romské kultury. Do užšího výběru postoupili:

• Ara Art, z.s. za přínos v oblasti romské kultury především v rámci pořádání oslav Mezinárodního dne Romů a otevření galerie Phundaro Vudar.
  • Olga Fečová za vytrvalost, ambice, dlouhodobou práci s dětmi a produkci romské folklórní muziky.
  • Gejza Horváth za své celoživotní dílo především v oblasti hudby, romského jazyka práce s mládeží a literatury.
adg, TZ Nadace Michaela Kocába

Roma Spirit, Osobnosti, Ocenění, Domácí, Nadace Michaela Kocába, Kultura, ROMEA

Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA Stephena Kinga cenu Alice Garrigue Masarykové (FOTO: Zdeněk Ryšavý)

videoVIDEO: Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA cenu Alice Garrigue Masarykové

7.12.2017 17:53
U příležitosti výročí Mezinárodního dne lidských práv (10. prosince) předal ve čtvrtek 7. prosince velvyslanec USA Stephen King Cenu Alice Garrigue Masarykové předsedovi Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeňkovi Růžičkovi.

Fanoušci xenofobního Ortelu vyhrožují zpěváku Radku Bangovi (Koláž: Romea.cz)

Všechny černý svině na podpoře, tvoje "prarodiče měli zabít v tom táboře": Pokuta 100 korun, směšné tresty za výhrůžky smrtí a rasistické nadávky

7.12.2017 14:25
Tisíce nenávistných zpráv zaplavilo před rokem facebook romského zpěváka Radky Bangy poté, co zde vysvětloval svůj postoj při předávání cen Českého Slavíka. Banga tehdy na protest proti neonacistické minulosti zpěváka Tomáše Ortela, který získal dva stříbrné slavíky, opustil sál. Pisatelé mu pak v příspěvcích vyhrožovali smrtí. Po roce policejního vyšetřování zůstává většina pisatelů bez potrestání, padl jediný rozsudek a několik pokut.

Vojtěch Filip (KSČM) a Tomio Okamura (SPD)

Ředitelka Institutu Terezínské iniciativy píše Okamurovi a Filipovi: Neznáte historii tábora. Zvu vás, ráda vám vše vysvětlím

6.12.2017 15:50
Ředitelka Terezínské iniciativy Tereza Štěpková dnes pozvala předsedy SPD a KSČM Tomia Okamuru a Vojtěcha Filipa na komentovanou prohlídku místa bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, kde nyní stojí vepřín. Reagovala tak na jejich vyjádření proti výkupu vepřína. "Z Vašich vyjádření vyplývá, že Vám není zcela jasné, jak a proč tento tábor fungoval. Rádi Vám tyto informace přímo na místě při komentované prohlídce areálu sdělíme, provedeme Vás oficiální expozicí Památníku Lety i místy, kde tábor skutečně stál," uvedla Štěpková v otevřeném dopise, který zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.