24. srpna 2019 (sobota)
svátek má Bartoloměj

Česká televize bude vysílat sérii romských pohádek. Číst je bude herec Jan Cina

15.6.2018 10:08
Kočování za pohádkou bude program ČT: D vysílat od pondělí 18. června 2018 vždy v 12:40 a 19:45. FOTO: ČT

Desítku romských pohádek nabídne svým nejmenším divákům Česká televize. Od pondělí 18. června 2018 se s nimi setkají v pravidelném cyklu ČT: D Čtení do ouška, tedy vždy v 12:40 a 19:45. Pořad připravilo brněnské studio v režii Zuzany Dubové.

Takové příběhy jste ještě neslyšeli, takové divadlo jste v životě neviděli, slibují tvůrci pořadu. Pohádky jsou podle nich netradiční, vtipné a místy dokonce i malinko drsné! Malým divákům představí pestrý výběr příběhů od autorů Mileny Hubschmannové, Gejzy Demetera, Lucie Kováčové a Vladislava Halušky.

Pohádky čtou a hrají Jan Cina a Anna Duchaňová. „Honzu jsme zvolili pro jeho mimořádný komediální talent a také proto, že se veřejně hlásí ke svému romskému původu,“ vysvětluje výběr herců dramaturgyně Lenka Marešová. „Anička je loutkoherečka a výtvarnice, autorka originálních loutek, které se objevují na scéně,“ dodává režisérka Zuzana Dubová.
Hlavní protagonisté tvoří cestovatelský pár, který jezdí světem křížem krážem ve svém pestře pomalovaném karavanu a každé místo, kde se zastaví, promění v kouzelný koutek, do kterého je každé dítě zvané na netradiční loutkové představení. Honza předčítá z velké knihy plné neuvěřitelných příběhů, které sesbíral během jejich cest a Anička ho doprovází hrou s vlastnoručně vyrobenými loutkami z papíru, hračkami i běžnými předměty denní potřeby.

Děti se můžou těšit například na neohrabaného houslistu Feriho, který svým hraním vyděsil i čerty v pekle, na statečnou Andrejku, jejíž tři hádanky neuhodne ani vychytralý drak, na hloupého Pipina, který věřil, že může umřít na pšouknutí nebo na chlapce Janíčka, který se díky záchraně zlatého ptáka ocitnul ve světě plném kouzel.

„Každá pohádka je vlastně samostatné specifické představení, na které jsme se poctivě připravovali, přesto ty nejlepší nápady a nejperlivější vtípky přicházejí až ve studiu,“ řekla během natáčení Anna Duchaňová. „Pohádky jsou plné zvratů, což nás velmi baví a neustále překvapuje,“ doplňuje Jan Cina.

Dílů je celkem deset. Odbornou záštitu pořadu poskytlo Muzeum romské kultury v Brně.

TZ Česká televize

Tiskové zprávy, televize, romská kultura, Jan Cina

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.