19. ledna 2020 (neděle)
svátek má Doubravka

Česká televize bude vysílat sérii romských pohádek. Číst je bude herec Jan Cina

15.6.2018 10:08
Kočování za pohádkou bude program ČT: D vysílat od pondělí 18. června 2018 vždy v 12:40 a 19:45. FOTO: ČT

Desítku romských pohádek nabídne svým nejmenším divákům Česká televize. Od pondělí 18. června 2018 se s nimi setkají v pravidelném cyklu ČT: D Čtení do ouška, tedy vždy v 12:40 a 19:45. Pořad připravilo brněnské studio v režii Zuzany Dubové.

Takové příběhy jste ještě neslyšeli, takové divadlo jste v životě neviděli, slibují tvůrci pořadu. Pohádky jsou podle nich netradiční, vtipné a místy dokonce i malinko drsné! Malým divákům představí pestrý výběr příběhů od autorů Mileny Hubschmannové, Gejzy Demetera, Lucie Kováčové a Vladislava Halušky.

Pohádky čtou a hrají Jan Cina a Anna Duchaňová. „Honzu jsme zvolili pro jeho mimořádný komediální talent a také proto, že se veřejně hlásí ke svému romskému původu,“ vysvětluje výběr herců dramaturgyně Lenka Marešová. „Anička je loutkoherečka a výtvarnice, autorka originálních loutek, které se objevují na scéně,“ dodává režisérka Zuzana Dubová.
Hlavní protagonisté tvoří cestovatelský pár, který jezdí světem křížem krážem ve svém pestře pomalovaném karavanu a každé místo, kde se zastaví, promění v kouzelný koutek, do kterého je každé dítě zvané na netradiční loutkové představení. Honza předčítá z velké knihy plné neuvěřitelných příběhů, které sesbíral během jejich cest a Anička ho doprovází hrou s vlastnoručně vyrobenými loutkami z papíru, hračkami i běžnými předměty denní potřeby.

Děti se můžou těšit například na neohrabaného houslistu Feriho, který svým hraním vyděsil i čerty v pekle, na statečnou Andrejku, jejíž tři hádanky neuhodne ani vychytralý drak, na hloupého Pipina, který věřil, že může umřít na pšouknutí nebo na chlapce Janíčka, který se díky záchraně zlatého ptáka ocitnul ve světě plném kouzel.

„Každá pohádka je vlastně samostatné specifické představení, na které jsme se poctivě připravovali, přesto ty nejlepší nápady a nejperlivější vtípky přicházejí až ve studiu,“ řekla během natáčení Anna Duchaňová. „Pohádky jsou plné zvratů, což nás velmi baví a neustále překvapuje,“ doplňuje Jan Cina.

Dílů je celkem deset. Odbornou záštitu pořadu poskytlo Muzeum romské kultury v Brně.

TZ Česká televize

Tiskové zprávy, televize, romská kultura, Jan Cina

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.