26. června 2022 (neděle)
svátek má Adriana

Český západ dává práci lidem na Tepelsku a Toužimsku

Toužim – Dobrá Voda, Teplá, 17.1.2014 10:53, (ROMEA)
Na přelomu listopadu a prosince 2013 podstoupili 3 klienti Českého západu rekvalifikaci v oboru truhlář nábytkář na SOU stavební Plzeň (FOTO: Český západ)

Nezisková organizace Český západ, o.p.s., nabízí lidem z Toužimska a Tepelska bezplatné pracovní poradenství a pomáhá jim vrátit se na trh práce. Na organizaci se mohou obracet lidé, kteří si obtížně hledají práci - obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, dlouhodobě nezaměstnaní, mladí lidé po škole i lidé bez praxe či vzdělání. Český západ jim pomáhá doplnit si vzdělání, zvýšit si kvalifikaci, nebo si osvojit pracovní návyky, které díky dlouhodobé nezaměstnanosti ztratili. V roce 2013 organizace zaměstnávala 18 pracovníků z řad klientů na hlavní pracovní poměr.

Mít stálou práci pomáhá lidem stabilizovat jejich finanční situaci, zabezpečit rodinu a řešit i další problémy. Český západ si to uvědomuje, a proto se na oblast zaměstnání zaměřuje od počátku své existence. Jeho klienty bývali dříve převážně Romové, ale dnes to už zdaleka neplatí. S tím, jak se zhoršují ekonomické podmínky v naší zemi, přibývá i sociálně slabých z většinové společnosti. Pokud trend bude pokračovat, bude poměr mezi romskými a neromskými klienty Českého západu brzy vyrovnaný.

Zájemci o pracovní poradenství se mohou obracet na koordinátorku zaměstnávání Kamilu Součkovou na emailu doprace@cesky-zapad.cz nebo na tel.: 602 663 502.

Český západ realizuje řadu rekvalifikačních kurzů, v roce 2013 to byly například kurzy pro dřevorubce, obsluhu pil a křovinořezů, kurzy pro šičky, truhláře nebo výroba knedlíků. U většiny z nich museli zájemci nejdříve absolvovat motivační a aktivizační kurzy. Řada z nich pak získala hned po rekvalifikaci pracovní místo ve firmách v Teplé. Čtyři ženy takto pracují v textilní dílně Českého západu, jedna žena získala od ledna místo ve výrobně knedlíků a dva muži v truhlářské dílně. Projekt Českého západu tak nepřímo podporuje i rozvoj místních firem.

„V roce 2013 jsme zaměstnávali na hlavní pracovní poměr celkem 18 pracovníků z řad našich klientů z Toužimska a Tepelska. Z nich bylo 12 zaměstnáno v rámci projektu Návrat do práce – návrat do společnosti, pět osob v programu veřejně prospěšných prací a jedna osoba na společensky účelném místě,“ představuje práci Českého západu jeho výkonná ředitelka Eva Halbrštátová. „Někteří naši bývalí klienti z Dobré Vody, dnes je jich již celkem sedm, se po doplnění vzdělání a zapracování stali stálými členy našeho pracovního týmu. Někteří působí jako sociální pracovníci v terénu, jiní pracují s dětmi nebo v naší textilní dílně v Teplé. Nezaměstnanost mezi našimi klienty v Dobré Vodě od roku 2002, kdy zde začal Český západ působit, výrazně klesla. Tehdy zde pracovalo pouhých 15 % lidí, dnes se zaměstnanost pohybuje mezi 50-70 % dle nabídky sezónních prací. Postupně se stále více orientujeme na Tepelsko, protože se odtud na nás obrací řada klientů,“ doplňuje Eva Halbrštátová.

Český západ své projekty financuje z různých zdrojů. Veřejně prospěné práce, podporovaná a společensky účelná místa spolufinancuje Úřad práce. Projekt Návrat do práce – návrat do společnosti 2, reg. č. CZ.1.04/3.3.05/96.00300, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Podporujeme vaši budoucnost - www.esfcr.cz.

TZ Český západ, o.p.s.

Český západ, Zaměstnávání, Zaměstnanost