4. června 2020 (čtvrtek)
svátek má Dalibor

Český západ: Projekt "Návrat do práce – návrat do společnosti 2" vrací nezaměstnané na trh práce

Toužim – Dobrá Voda, Teplá , 26.9.2014 12:24, (ROMEA)
Textilní dílna Českého západu (Foto v článku: web Českého západu.)

Nezisková organizace Český západ, o.p.s., nabízí lidem z Toužimska a Tepelska bezplatné pracovní poradenství a asistenci při návratu na trh práce. Umožňuje to dvouletý projekt „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ určený lidem, kteří si obtížně hledají práci. V rámci něj je letos zaměstnáno 9 klientů na hlavní pracovní poměr a 61 klientů prošlo motivačními a rekvalifikačními kurzy.

Projekt „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ je pokračováním úspěšného stejnojmenného projektu. Poskytuje klientům Českého západu šanci pracovat i v oblastech, kde se těžko hledá práce. Na organizaci se mohou obracet lidé, kteří si obtížně hledají práci - obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, dlouhodobě nezaměstnaní, mladí lidé po škole nebo lidé bez praxe či vzdělání. Organizace jim pak pomáhá si doplnit vzdělání, zvýšit si kvalifikaci nebo si osvojit pracovní návyky, které třeba díky dlouhodobé nezaměstnanosti ztratili. Zájemci o další informace se mohou obracet na koordinátorku zaměstnávání Bohuslavu Klabanovou na emailu doprace@cesky-zapad.cz nebo na telefonu 602 663 502.

V rámci projektu letos pracuje 9 klientů: čtyři ženy v textilní dílně Českého západu v Teplé, dvě další ženy na pozici pokojských v Mariánských Lázních, jedna žena jako pomocná síla ve výrobně knedlíků v Teplé a dva muži jako pomocní truhláři v Teplé. Všichni tito pracovníci nejprve absolvovali příslušný rekvalifikační kurz a poté nastoupili do zaměstnání na hlavní pracovní poměr. V loni to byly rekvalifikace na pozici dřevorubce, obsluhu pil a křovinořezů, šičku, truhláře nebo výrobce knedlíků, letos na pozici pokojská. Projekt v roce 2013 zaměstnal 12 lidí. Pokud se tyto lidé v rámci projektu osvědčí, mohou je poté firmy zaměstnat již samy mimo projekt.

„Mít stálou práci pomáhá lidem stabilizovat jejich finanční situaci, zabezpečit rodinu a řešit i další problémy. Český západ si to uvědomuje, a proto se na oblast zaměstnání zaměřuje od počátku své existence,“ popisuje práci organizace její ředitelka Eva Halbrštátová. „Našimi klienty bývali dříve převážně Romové, ale dnes to už zdaleka neplatí. S tím, jak se zhoršují ekonomické podmínky v naší zemi, přibývá i sociálně slabých z většinové části společnosti.

Pokud trend bude pokračovat, bude poměr mezi romskými a neromskými klienty Českého západu brzy vyrovnaný,“ vysvětluje Halbrštátová. „Například nezaměstnanost mezi našimi klienty v Dobré Vodě od roku 2002, kdy zde začal Český západ působit, výrazně klesla. Tehdy zde pracovalo pouhých 15 % lidí, dnes se zaměstnanost pohybuje mezi 50-70 % dle nabídky sezónních prací,“ doplňuje Halbrštátová.

Projekt Návrat do práce – návrat do společnosti 2, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou.

Český západ podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku. Organizace dále provozuje v Teplé vlastní textilní dílnu, kde pracují ženy, které byly dlouhodobě nezaměstnané. Výrobky dílen je možné zakoupit v internetovém obchodě.

tisková zpráva, Český západ o.p.s.,

Český západ, Zaměstnanost, Zaměstnávání, Nezaměstnanost

Foto: Lukáš Houdek

videoZemřel romský básník, překladatel, novinář a aktivista Jan Döme Horváth

4.6.2020 11:40
Ve věku 60 let zemřel dnes v ranních hodinách po krátké nemoci romský básník, překladatel, novinář a aktivista Jan Döme Horváh. Serveru Romea.cz to sdělila jeho rodina.

Dej mu jen podmínku. Koláž Romea.cz

Satirická glosa Františka Kostlána: Ať žije podmínka!

3.6.2020 17:24
Tento týden došly tři soudy ke stejnému posouzení tří různých rasistických trestných činů. Za takové zločiny se u nás i na Slovensku už dlouhá léta nejčastěji udělují podmínečné tresty. A protože trestné činy tohoto charekteru jsou podle práva posuzovány přísněji než jiné, musíme za stejný zločin s podtextem nerasistickým hledat tresty ještě nižší než jsou podmínky. Je mi jasné, že ironie a satirický pohled na věc se k takovým případům příliš nehodí, ale berte to, prosím, jako vyjádření bezmoci a bezradnosti nad rozhodováním středoevropské justice.

Představení Gadžové jdou do nebe v brněnském divadle Husa na provázku

videoVIDEO: Gádžové jdou do nebe, nová divadelní inscenace staví humor proti předsudkům

1.6.2020 18:30
Divadlo Husa na provázku uvedlo o víkendu představení Gádžové jdou do nebe. Na přípravě se podíleli jak provázkovští herci, tak osobnosti z řad Romů. Kolektivně autorská inscenace s živou hudbou staví humor proti předsudkům.

www.iROZHLAS.cz