22. října 2019 (úterý)
svátek má Sabina

Český západ: Projekt "Návrat do práce – návrat do společnosti 2" vrací nezaměstnané na trh práce

Toužim – Dobrá Voda, Teplá , 26.9.2014 12:24, (ROMEA)
Textilní dílna Českého západu (Foto v článku: web Českého západu.)

Nezisková organizace Český západ, o.p.s., nabízí lidem z Toužimska a Tepelska bezplatné pracovní poradenství a asistenci při návratu na trh práce. Umožňuje to dvouletý projekt „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ určený lidem, kteří si obtížně hledají práci. V rámci něj je letos zaměstnáno 9 klientů na hlavní pracovní poměr a 61 klientů prošlo motivačními a rekvalifikačními kurzy.

Projekt „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ je pokračováním úspěšného stejnojmenného projektu. Poskytuje klientům Českého západu šanci pracovat i v oblastech, kde se těžko hledá práce. Na organizaci se mohou obracet lidé, kteří si obtížně hledají práci - obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, dlouhodobě nezaměstnaní, mladí lidé po škole nebo lidé bez praxe či vzdělání. Organizace jim pak pomáhá si doplnit vzdělání, zvýšit si kvalifikaci nebo si osvojit pracovní návyky, které třeba díky dlouhodobé nezaměstnanosti ztratili. Zájemci o další informace se mohou obracet na koordinátorku zaměstnávání Bohuslavu Klabanovou na emailu doprace@cesky-zapad.cz nebo na telefonu 602 663 502.

V rámci projektu letos pracuje 9 klientů: čtyři ženy v textilní dílně Českého západu v Teplé, dvě další ženy na pozici pokojských v Mariánských Lázních, jedna žena jako pomocná síla ve výrobně knedlíků v Teplé a dva muži jako pomocní truhláři v Teplé. Všichni tito pracovníci nejprve absolvovali příslušný rekvalifikační kurz a poté nastoupili do zaměstnání na hlavní pracovní poměr. V loni to byly rekvalifikace na pozici dřevorubce, obsluhu pil a křovinořezů, šičku, truhláře nebo výrobce knedlíků, letos na pozici pokojská. Projekt v roce 2013 zaměstnal 12 lidí. Pokud se tyto lidé v rámci projektu osvědčí, mohou je poté firmy zaměstnat již samy mimo projekt.

„Mít stálou práci pomáhá lidem stabilizovat jejich finanční situaci, zabezpečit rodinu a řešit i další problémy. Český západ si to uvědomuje, a proto se na oblast zaměstnání zaměřuje od počátku své existence,“ popisuje práci organizace její ředitelka Eva Halbrštátová. „Našimi klienty bývali dříve převážně Romové, ale dnes to už zdaleka neplatí. S tím, jak se zhoršují ekonomické podmínky v naší zemi, přibývá i sociálně slabých z většinové části společnosti.

Pokud trend bude pokračovat, bude poměr mezi romskými a neromskými klienty Českého západu brzy vyrovnaný,“ vysvětluje Halbrštátová. „Například nezaměstnanost mezi našimi klienty v Dobré Vodě od roku 2002, kdy zde začal Český západ působit, výrazně klesla. Tehdy zde pracovalo pouhých 15 % lidí, dnes se zaměstnanost pohybuje mezi 50-70 % dle nabídky sezónních prací,“ doplňuje Halbrštátová.

Projekt Návrat do práce – návrat do společnosti 2, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou.

Český západ podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku. Organizace dále provozuje v Teplé vlastní textilní dílnu, kde pracují ženy, které byly dlouhodobě nezaměstnané. Výrobky dílen je možné zakoupit v internetovém obchodě.

tisková zpráva, Český západ o.p.s.,

Český západ, Zaměstnanost, Zaměstnávání, Nezaměstnanost

Chudinské ghetto (Ilustrační FOTO: Safranek-interia.eu, Wikimedia Commons)

Zpráva o stavu romské menšiny: V ČR bylo loni podle odhadů 830 ghett se 127.000 obyvateli

14.10.2019 11:21
V Česku existovalo loni přes 830 chudinských domů, ulic a čtvrtí. V těchto ghettech žilo víc než 127.000 lidí. Uvádí to zpráva o stavu romské menšiny za loňský rok.

Slavnostní předávání certifikátů v rámci stipendijního programu ROMEA (2018)

videoVYSÍLALI JSME ŽIVĚ: Slavnostní předávání certifikátů v rámci stipendijního programu ROMEA

10.10.2019 20:58, (AKTUALIZOVÁNO 12. 10. 2019, 22:00)
V pátek 11. října od 13 hodin proběhlo již čtvrté slavnostní setkání stipendistů podpořených v rámci Romského stipendijního programu pro romské studenty SŠ a VOŠ, který realizuje organizace ROMEA. Studenti byli slavnostně uvedeni do stipendijního programu v Brožíkově sálu na Staroměstské radnici, kde se setkali s pořadateli a sponzory programu. Stipendium letos získalo 69 studentů SŠ a VOŠ. Celou akcí zúčastněné provedl moderátor Lukáš Kotlár. Přímý přenos zajistila první romská internetová televize ROMEA TV. Krásné prostory pro tuto akci poskytl Magistrát hlavního města Prahy.

Cyril Koky

Cyril Koky bude kandidovat do Senátu za Pirátskou stranu v obvodu Kolín

10.10.2019 17:30
Ve volbách do Senátu bude za Pirátskou stranu v obvodě Kolín kandidovat Cyril Koky. Členská základna Pirátů ho ve volbách na internetovém fóru zvolila jednomyslně.